Pe urmele lui Dragnea, Videanu și Băsescu

Semnături pentru interzicerea acțiunilor la purtător, consacrate de Tel Drum şi Titan Mar

În România sunt în prezent 384 de societăţi care au acţiuni la purtător iar cele mai multe sunt conectate la bani publici. Una dintre acestea este Tel Drum, societatea despre care se spune că este patronată din umbră de către Liviu Dragnea, șeful PSD, în condiţiile în care printre cei care au condus-o s-au aflat Marian Fişcuci, fost coleg de liceu al liderului PSD, sau Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Sorin Gheorghieş, doi foşti colegi de facultate. Dragnea a negat însă tot timpul că s-ar afla la butoanele Tel Drumului. O altă societate celebră cu acțiuni la purtător este Titan Mar, creația fostului ministru și lider PDL Adriean Videanu. Acesta și-a lăsat acțiunile soției și copilului, așa cum reiese dintr-un referat DNA. Conform documentului procurorilor, „rezultă cu evidenţă , din cronologia naturii şi destinaţiei celor 80 acţiuni, aparţinând numitului Videanu Adriean, de la SC Titian Mar SA că, anterior datei de 24.09.2013 când s-a dispus în această cauză luarea măsurii asiguratorii în vederea instituirii unui sechestru asigurator, au fost efectuate demersuri pentru convertirea acţiunilor nominative ale numitului Videanu Adriean în acţiuni la purtător”. Mutarea acțiunilor a venit după ce fostul șef al DIICOT Alina Bica l-a scăpat pe Videanu de sechestru. După modelul Tel Drum, unde în spate s-ar afla Liviu Dragnea, și la Titan Mar există suspiciuni că altcineva ar trage sforile, nicidecum Videanu. Iar acel păpușar ar fi Traian Băsescu, cel care l-a sprijit în toate campaniile pe Adriean Videanu.

Organizația RoAction, condusă de europarlamentarul Cătălin Ivan, susține că prin acţiunile la purtător societăţile comerciale pot deturna cel mai uşor banii publici, pentru că pot trece de la o persoană la alta fără limitări sau confirmări, facilitând, astfel, evaziunea fiscală. “Vorbim despre ţara cu cea mai săracă populație din UE și poate cu cei mai bogați politicieni. Vorbim de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru școli, spitale, investiții si de o depopulare a României. În acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume în acest moment, după țările care sunt în conflict. În afară de țările unde există un război civil sau sunt angrenate într-un război cu alte state, din România pleacă cei mai mulți cetățeni. Statisticile arată că în fiecare oră pleacă 9 români. Toţi aceşti oameni nu-şi mai găsesc sensul într-o ţară care nu luptă real împotriva corupţiei şi în care statul nu este preocupat sau nu are resurse să rezolve problemele de pe agenda reală a cetăţenilor”, explică europarlamentarul român motivele acestui demers. “Niciun proprietar cinstit de societate comercială nu are motive să-şi ascundă identitatea. Sunt convins că întreaga clasă politică înţelege necesitatea acestui demers şi sper că vor susţine în Parlament promovarea acestei legi care va ajuta statul român să aibă control asupra banilor publici care vor ajunge la companii transparente cu proprietari şi acţionari cunoscuţi, nu unor companii despre care nu ştim în acest moment cui aparţin.”, adaugă Cătălin Ivan. Astfel, RoAction și mai multe asociații, precum Funky Citizens, Rise Project, Transparency International, Frontline şi Blocul Naţional Sindical, au lansat o campanie de strângere de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea totală pe teritoriul României a folosirii acțiunilor la purtător prin modificarea a legii societăților comerciale (nr.31/1990).

Europarlamentarul Ana Gomes a explicat în cadrul dezbaterii că cea de-a patra directivă europeană împotriva spălării banilor, adoptată în 2015, trebuia transpusă şi adoptată în fiecare stat membru UE încă din iunie 2017. “E clar că nu te poţi conforma directivei care stabileşte un registru central al beneficiarilor efectivi, dacă ţara continuă să tolereze acţiunile la purtător. Aceasta este o problemă, aici, în România, mă voi întoarce la Bruxelles şi voi pune exact această întrebare Comisiei.” În Europa sunt deja state care au interzis acţiunile la purtător, precum Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015 şi Portugalia în 2017.Acțiunile la purtător sunt acțiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, în orice moment, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens. „Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singure contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste”, explica europarlametarul Cătălin Ivan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Fara patima…Schimbati legea 31/1990… asta daca vreti asa ceva…!
    Sa vedem daca reusiti…restul e populism ieftin!

  2. Dragos, si multa diversiune, manipulare si intoxicare in care „traim” inca din prima noapte a Revolutiei Romane din Decembrie 1989, de eram gata, gata in anumite momente critice sa sucombam national ca popor si tara. Suntem insa o natie si un popor prea tare, care si-a exagerat pericolele prin care a trecut, tocmai pentru ai trezi la realitate si din „somnul ratiunii” pe acesti monstri cu cozile lor de topor interne, tradatoare de neam si tara. Acum au schimbat foaia „luptei anticomuniste” cu „lupta anticoruptie” ?! Ei, cei mai cruzi ucigasi, banditi si hoti de pe Planeta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.