Senzaţii deloc plăcute pentru turiştii din Grecia

Insula grecească Lesbos, o destinaţie de vacanţă foarte căutată, este luată cu asalt nu numai de turişti, ci şi de imigranţii ilegali din nordul Africii, scrie Associated Press. În acest an prin insulele din Marea Egee au trecut zeci de mii de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu. Nu-şi doresc să rămână în Grecia, ţinta lor sunt ţările mai prospere din nordul Europei.

Pe plajele din Lesbos turiştii occidentali privesc la sutele de imigranţi care se înghesuie pe ambarcaţiunile din porturi. “Este foarte trist. Mă mişcă suferinta acestor oameni şi a copiilor lor flămânzi. Pe de altă parte, asta e vacanţa mea şi nu este placut sa vezi asta”, spune o turistă din Olanda.

Localnicii se bucură de beneficiile aduse de turism, una dintre putinele industrii care mai funcţionează în Grecia, însă sunt ingrijorati de valul de imigranti. “Sunt sute de oameni care vin in fiecare zi. In curând problema nu va mai putea fi gestionată”, spune şeful Asociaţiei Hotelierilor din Lesbos. El spune că turiştii nu se plâng de acest fenomen, iar unii chiar încearcă să-i ajute pe imigranţi. Problema este însă evidentă. Dacă în întreg anul 2014 au ajuns in Lesbos 11.000 de imigranţi, doar în prima jumătate a anului 2015 numărul lor a atins 55.000. Majoritatea vin din Orientul Mijlociu, via Turcia, de unde se suie în ambarcaţiuni rudimentare şi poposesc pe insulele greceşti. Primesc documente în baza cărora pot sta în Grecia sase luni de zile, iau feriboturile şi încearcă să ajungă în nordul ţării, iar de aici mai departe, către Occident.

Nu de puţine ori, navele de croazieră care transportă turişti cu dare de mână refuză să oprească în porturile din Lesbos, din cauza crizei imigranţilor. Localnicii pierd astfel sume importante.”Clienţii hotelului încep să vorbeasca despre boli, despre mizerie şi au dreptate. Imigranţii încep să ne producă pagube. Clienţii spun că nu se vor mai întoarce aici”, spune directorul unui hotel de pe insula.

Alţi întreprizători văd altfel lucrurile. Proprietarul unui mic hotel spune ca întotdeauna au existat imigranţi pe insulă şi ca ei nu i-au deranjat niciodată pe turişti, iar aceştia din urmă sunt foarte deschişi şi doresc să-i ajute pe nenorociţii din Orientul Mijlociu sau Africa. “Ar fi totuşi mai bine să nu fie atât de vizibili”, mai spune el.

“Nu ne ajută nimeni. Au lăsat o insula cu câteva mii de locuitori să se descurce cu problema întregii Uniuni Europene”, spune directorul Asociaţiei Hotelierilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.