Sfârşit de săptămână jazzistic în Bucureşti

Până duminică, 7 iulie, iubitorii muzicii sunt aşteptaţi la o adevărată sărbătoare a jazz-ului internaţional, Festivalul “ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues&More”, ce se desfăşoară în Piaţa George Enescu din Bucureşti.

După seara zilei de 3 iulie, în care evoluează Sebastian Spanache Trio din România şi “Robert Mitchell’s Panacea feat. Corey Mwamba” din Marea Britanie, în deschiderea celei de-a doua seri a festivalului “ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More”, de la ora 19.00, “Petrică Andrei Trio” va interpreta câteva piese de pe albumul “Dedicated Waltz”, printre care, “Power of Blues”, “Jocul lui Petrică”, “Only for Gold Fingers”, “October Day”…

Compozitorul şi pianistul Petrică Andrei s-a lansat acum 20 de ani, la “Festivalul de Jazz” de la Sibiu. De-a lungul timpului, a avut şansa de a cânta cu celebrul acordeonist Richard Galliano, cu Aura Urziceanu, Anca Parghel sau Roby Lacatos. La “ArCuB Live Open Air – Jazz, Blues & More”, artistul se prezintă publicului bucureştean într-o formulă armonioasă şi prolifică, alături de Adrian Flautistu (bas) şi Laurenţiu Zmau (baterie), cu care se află deja la cel de-al treilea album. Stilul compoziţiilor semnate de Petrică Andrei se evidenţiază prin originalitate şi diversitate. Repertoriul ales este extrem de ofertant şi variază, cu eleganţă interpretativă, de la romantism şi acorduri lirice, la note dinamice şi erupţii sonore tumultuoase. De asemenea, interpretarea membrilor grupului îmbină, prin improvizaţii vii, echilibrul clasic cu exploziile de ritm, de tip swing, şi cu efectele groove.

Sebastian Spanache Trio

De la ora 20.00, în Piaţa George Enescu, bucureştenii au şansa de se întâlni cu o adevărată legendă a jazz-ului european: Tomasz Stańko. În premieră în România, celebrul trompetist şi compozitor polonez va susţine un recital de excepţie, împreună cu membrii trupei sale, “New York Quartet”: David Virelles (pian), Ben Street (contrabas) şi Gerald Cleaver (percuţie).

Muzician de geniu, cu aproximativ 40 de albume înregistrate şi autor a numeroase coloane sonore pentru teatru şi film, Tomasz Stańko este apreciat drept unul dintre artiştii care excelează în originalitate. Sunetul inconfundabil al trompetei sale, tonul distinct şi creativitatea interpretativă l-au apropiat de publicul de jazz din întreaga lume.

“Tomasz Stańko New York Quartet” va prezenta piese de pe cel mai recent album, “Wisława”, respectiv, compoziţii inspirate de creaţiile poetei poloneze Wisława Szymborska (Premiul “Nobel pentru Literatură” – 1996). Acest moment special este realizat în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti.

Vineri, 5 iulie, este rândul formaţiilor “Cristian Soleanu Twin Toughts International Quartet” (RO/ NDL) şi Eugen Gondi Trio (NDL /RO), iar sâmbătă, Piaţa George Enescu va fi ocupată de “Three for Helen – Elena Moroşanu & Michael Acker Quartet” (RO) şi „Aleea Cosmonauţilor“- “Mircea Tiberian feat. Chris Dahlgren & Christian Lillinger & Nadia Trohin” (RO/DE/USA)

Trupele Medeski & Martin & Wood (USA) şi James Carter Organ Trio (USA) vor închide Festivalul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.