Sistemul de relocare obligatorie a refugiaților, votat la Bruxelles, nu va funcționa

Momentul triumfalist al Bruxelles-ului de acord cu largă majoritate în favoarea cotelor obligatorii de imigranți alocate statelor membre UE pare să fi trecut. Euforia umanitară și filantropia europeană țin scurt timp. Pe teren, realitățile impun și alte măsuri.

Liderii europeni insistă acum să fie aplicată cu strictețe „politica de repatriere” a celor care nu sunt refugiați, ci doar simpli migranți economici.

În cadrul centrelor de înregistrare şi selectare a imigranţilor, care vor deveni funcţionale până la sfârşitul lunii noiembrie, aceştia vor fi înregistraţi şi apoi separaţi în imigranţii economici, care în mod normal ar trebui repatriaţi în ţările lor, şi refugiaţi a căror cerere de azil este justificată.

Aceştia vor fi redistribuiţi din aceste centre către statele membre ale Uniunii Europene, conform planului de cote adoptat de către Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Până în prezent doar 39% dintre cei cărora li s-au respins cererile de azil au fost repatriați. Bruxelles-ul a intrat de asemenea în negocieri cu diverse state vizate de unde provin fluxuri de imigranți clandestini să își ia înapoi resortisanții lor.

AUGUSTIN PALOKAI : “Dacă lași refugiații să își aleagă să meargă unde vor, însuși sistemul de relocare obligatorie votat nu va funcționa”

Augustin Palokai, jurnalist croat

Ce se întâmplă însă cu masele de refugiați și imigranți care au sosit deja în spațiul comunitar și care refuză să fie livrați în cote în diverse state membre? Se pare că majoritatea dintre ei vor să își aleagă țara în care vor să fie înregistrați ca refugiați. Destinații preferate: Germania și Suedia. A-i obliga să stea în state europene care nu se află pe lista lor de preferințe va reprezenta o provocare pentru Bruxelles.

Opinia jurnalistului croat, Augustin Palokai, specialistul în afaceri europene:

“Ceea ce va reprezenta o mare problemă pentru UE va fi aceea de a îi reloca pe refugiați în state în care aceștia nu vor să meargă. Aici va fi marea provocare, pentru că, în teorie, pare ușor să pui pe hârtie, să spui care stat membru trebuie să ia refugiați și câți, dar când trebuie să le spui oamenilor, spre exemplu, trebuie să mergeți în Ungaria sau România și nu în Germania, atunci va fi foarte dificil.

Pe de altă parte, nu poți lăsa refugiații să-și aleagă să meargă unde vor, pentru că atunci însuși sistemul de relocare obligatorie votat nu va funcționa. Aceasta este următoarea provocare pentru UE în viitorul apropiat”.

Tot jurnalistul croat ne lămurește cum pot fi repede identificați în centrele de triaj (faimoasele deja hot-spots) cei care se dau drept refugiați și care sunt, de fapt, simpli migranți cu motivație economică:

“Nu va fi atât de dificil de selectat între imigranții din motive economice și cei care sunt cu adevărat refugiați. Pentru cei care fug din Siria, Irak, Eritreea va fi mai ușor de demonstrat că aceștia vin într-adevăr din zone de conflict, că viața lor se află în pericol.

Cei care nu se află în asemenea situații vor fi foarte ușor repatriați. Va fi un proces care va necesita un oarecare timp, dar procedurile au fost deja stabilite. Sigur că vor fi imigranți care vor încerca să fenteze sistemul, să mintă, să își inventeze noi identități, să își facă pașapoarte false. Mi-aduc aminte că în timpul războiului din Kosovo erau persoane care ajungeau în Gemania sau Belgia pretinzând că sunt refugiați kosovari, dar de fapt erau de alte naționalități. Mulți erau romi din România, Ungaria sau Slovacia.

Dacă te dădeai drept refugiat din Kosovo, zonă de război pe vremea aceea, primeai statut de refugiat și niște drepturi sociale. În cazul lor, a fost foarte ușor să fie detectați, pentru că nu cunoșteau limba, nici cea albaneză, nici cea sârbo-croată. Uneori, din anumite motive umanitare, acești falși refugiați nu erau repatriați chiar imediat, dar până la urmă tot erau trimiși înapoi.”

TRAIAN UNGUREANU: “Cotele nu vor rezolva nimic în viitor, dar au reuşit să rupă Europa în două”

Traian Ungureanu, europarlamentar român

Deși aparținând grupului Partidului Popular European, grup care de obicei susține pozițiile politice ale creștin-democraților germani și ale Angelei Merkel, Traian Ungureanu a exprimat opinii extrem de critice la adresa cancelarului german, pe care o consideră direct responsabilă de administrarea dezastruoasă a crizei refugiaților din Orientul Mijlociu:

“Germania și, în primul rând cancelarul Angela Merkel, vor rămâne în istorie ca partea răspunzătoare pentru ceea ce se întâmplă acum.

Cancelarul a rostit cuvintele fatale: «Veniți în Germania!». Merkel a declanșat astfel un tsunami de migranți care nu mai poate fi oprit.

După câteva săptămâni, cancelarul a realizat probabil ce a declanșat în Europa și, confruntată cu răscoala unei ramuri din propriul partid, ea a început să dea înapoi. A fost momentul în care cancelarul a inventat metoda cotelor. Sistemul poate fi rezumat simplu: vă invit în Germania, dar vă cazez în alte țări pe care eu le indic și pe care eu le condamn la a suporta consecințele propriilor mele fapte. Deci răspunderea Germaniei este uriașă”.

Totodată, europarlamentarul român Traian Ungureanu crede că sistemul de cote votat la reuniunea JAI de la Bruxelles nu va rezolva problema refugiaților/imigranților.

“Cotele nu vor rezolva nimic, pentru că, în chiar momentul în care vorbim, cifrele cu care a lucrat doamna Merkel, cu care am lucrat şi noi aici, în Parlamentul European, sunt de mult depăşite.

Mă întreb dacă va trebui, de acum înainte, sau dacă doamna Merkel îşi va dori să votăm cote săptămânal. Deci cotele nu vor rezolva nimic, dar cotele au reuşit ceva, şi anume au reuşit să rupă Europa în două.

Cred că nu are rost să ne mai ascundem după deget, ruptura e un fapt, şi ea a fost încununată de momentul în care, la ora deciziei, în momentul în care miniştrii de interne din cele 28 de state membre s-au reunit pentru a ajunge la un acord, la o decizie, Germania a forţat schimbarea regulii de joc, şi anume a schimbat sistemul de vot care cerea unanimitate cu sistemul majoritar, adică a trucat cărţile de pe masă şi s-a asigurat că, orice ar face unul sau altul din statele membre, va ieşi cum vrea Germania. Lucrurile astea nu se vor uita.”

Grupaj realizat, de la Bruxelles, de George Bogdan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.