Site cu informaţii despre dezastre

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan și şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, au lansat, joi, alături de comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, site-ul  www.fiipregatit.ro., care conţine ghiduri şi recomandări pentru populaţie în caz de inundaţii, cutremure, alte dezastre.

Raed Arafat a prezentat câteva date despre portalul on-line www.fiipregatit.ro.

„Nu am vrut să lăsăm Ziua Protecţiei Civile să treacă fără să mai facem un pas înainte pentru pregătirea populaţiei. Astfel, a fost creat un portal unic care urmează să poată să fie accesat de populaţie, este activ deja şi în care populaţia poate să acceseze acolo toate informaţiile necesare pe situaţii de urgenţă, pentru pregătirea ei. În loc să caute pe site-ul IGSU, pe site-ul DSU, pe alte site-uri, noi le aducem pe toate într-un loc şi facem link (trimitere către – n.r.) la ele, aşa că intră pe «fiipregătit» şi poate să acceseze aceste date. E un pas mai departe, împreună cu aplicaţia departamentului, împreună cu caravana care circulă”, a explicat Arafat.

La rândul său, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a declarat că trebuie sporită capacitatea Uniunii Europene de răspuns la situații de urgență și că se bucură că partea română a creat o aplicație și o platformă care să-i ajute pe cetățeni.

„Am avut o întâlnire excelentă cu ministrul Carmen Dan și cu domnul Raed Arafat. Am discutat despre propunerea de a mări capacitatea UE de întărire a măsurilor de salvare. Schimbările climatice și dezastrele sunt mai dese, mai violente. Din păcate, acesta este normalul UE, afectarea fiecărui colț al Europei. Catastrofele și inundațiile de anul trecut au dovedit că abilitățile și capacitățile noastre nu mai sunt suficiente. Trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate, să fim mai bine pregătiți să răspundem și să prevenim. Trebuie să fim pregătiți să ne protejăm cetățenii și proprietățile lor. Despre asta am vorbit cu ministrul și despre crearea sistemului Rescue. Prin aplicație sunt sigur că putem livra asistență pentru a ne apăra cetățenii”, a punctat comisarul european.

Lucian Stuparu, de la CivicTech România, cel care a dezvoltat platforma, a explicat, pentru agenția Mediafax, că atât site-ul cât și aplicația DSU care oferă alerte meteo sau de trafic au fost optimizate astfel încât descărcarea informațiilor de către cetățeni să fie făcută rapid.

„Credem că această aplicație va face foarte accesibil să afli dintr-un loc centralizat toate informațiile necesare pentru situații de urgență. Are scop de educație preventivă și astfel oamenii își pot face niște rezerve de apă dacă știu că se apropie o anumită calamitate. Credem că modul în care l-am construit ajută prin faptul că se încarcă foarte repede, este disponibil pe telefon. Am optimizat la maxim resursele astfel încât să nu fie neapărat nevoie de un semnal bun ca să ajungi la informația potrivită. Sunt și anumite resurse offline care pot fi descărcate și ținute dinainte în casă, pe care DSU le recomandă”, a declarat Lucian Stuparu.

Reprezentantul DSU, Valentin Popescu, a adăugat că site-ul și aplicația deja existentă a DSU sunt complementare.

„Aplicația are mai multe componente, una de știri și pe aplicație se primesc alerte meteo sau de trafic, pe când site-ul vine în completare ca să știi ce să faci atunci când primești acele alerte. Deci site-ul este de informare și pregătire a populației, pe când aplicația este în principal de alertare pe diferite probleme, de meteo, de trafic și alte situații de urgență”, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. ce dezastru mai mare decât Basescu poate veni. eventual mai vine încă odată basescu.

  2. „Fii pregătit”?! Poate, fii pregătit să mori! Eforturi inutile, sit web inutil, bani risipiţi aiurea. De parcă ar avea, sărăcimea risipită prin cătunele mizere din ţara noastră, PC-uri, Tablete, Telefoane, la discreţie, cu acces la Internet, precum şi cunoştinţele de specialitate, care să le permită să viziteze portalul on-line mai sus menţionat. (Care portal, la momentul scrierii comentariului de faţă, era inaccesibil…)

    Plouă intens două-trei zile la rînd, iar „inofensivele” pîraie, alimentate de torenţi, se umflă rapid, se transformă în puhoaie şi mătură totul în calea lor. Exact în timp ce sătenii disperaţi încearcă să citească „instrucţiunile” de pe portalul „Fii pregătit”… Despre arşiţă, vijelii, cutremure, nu mai vorbesc. Nu-ţi mai folosesc la mare lucru cunoştinţele dobîndite, după ce te lovesc calamităţile. Teoria e una, situaţia de pe teren e cu totul altceva.

    Întrebare „de baraj” pentru autorităţile formaliste, care „au mai bifat o sarcină îndeplinită”: cum ar urma să reacţioneze populaţia României în cazul fisurării barajului de la Siriu? Este al doilea baraj, ca mărime, din ţară. Şi e gata să cedeze…

    „Ruperea barajului Siriu – un scenariu de coşmar pentru buzoieni”
    http://gazetalubuzoianu.ro/2017/04/30/ruperea-barajului-siriu-un-scenariu-de-cosmar-pentru-buzoieni/

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.