Sondaj în Orientul Mijociu: Rusia, principalul vinovat

Sondaj: Populația Orientului Mijlociu consideră că Rusia este principalul responsabil pentru declanșarea și continuarea războiului din Ucraina

Este evident că situația războiului dintre Rusia și Ucraina pare a se modifica substanțial. Ofensiva ucrainiană declanșată cu scopul de a elibera teritoriile ocupate de ruși a eșuat. Chiar rezistența Ucrainei, pe mai departe, în fața unei noi ofensive așteptate din partea Rusiei, pare tot mai improbabilă, din cauze multiple:

Lipsa de resurse materiale, lipsa de soldați, lipsa de sprijin cu tehnică militară din partea țărilor Uniunii Europene la nivelul la care a fost acordat până acum câteva luni, opoziția pe față a unor state europene față de prelungirea facilităților economice acordate Ucrainei, blocarea din partea republicanilor americani a eliberării de fonduri pentru continuarea sprijinului militar pe care guvernul democrat al Statelor Unite ale Americii ar fi dorit să îl acorde în continuare, opoziția pe plan intern din ce în ce mai accentuată, inclusiv din partea comandanților militari de rang înalt pe care îl resimte președintele Volodimir Zelenski, toate acestea șubrezesc poziția Ucrainei în Fața Rusiei.

Pe de altă parte, Vladimir Putin caută să își consolideze poziția din toate punctele de vedere și să diminueze pierderile economice resimțite până acum. Una dintre căile la care recurge președintele rus este încercarea de a strânge relațiile economice cu statele arabe.

Iată, zilele trecute, Putin s-a aflat în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită, în încercarea de a-i determina pe liderii celor două state să diminueze extracția de petrol, dar și pentru a identifica noi posibilități de ocolire a interdicțiilor impuse de SUA și Uniunea Europeană, așa cum afirmă experții occidentali.

Ulterior acestor vizite, președintele iranian Ebrahim Raissi a efectuat o vizită la Moscova, la invitația aceluiași Putin, desigur, pentru a extinde colaborarea economică și, mai ales, militară, Rusia având în continuare nevoie de sprijin masiv din punct de vedere al armamentului.

În tot acest peisaj care s-a modificat consistent, începând cu finalul verii acestui an și până în prezent, fundația germană Friedrich Ebert Foundation a realizat un sondaj pe cât de interesant, pe atât de util, sondaj care a stat la baza raportului cu titlul „Multipolaritatea și Orientul Mijlociu: Explorarea atitudinilor regionale față de războiul Rusia-Ucraina” (”Multipolarity and the Middle East: Exploring Regional Attitudes towards the Russia-Ukraine War”), în încercarea de a determina gradul în care statele Orientului Mijlociu sprijină o țară sau alta din acest război, accentul fiind pus pe percepția populațiilor asupra războiului de la granița României.

Din perspectiva relațiilor ruso-arabe, dar și a politicii internaționale în general, analiza experților germani este cât se poate de importantă, pentru că ea arată care este potențialul de sprijin de care se poate bucura Rusia lui Putin din partea unui stat arab sau al altuia, dar și cine câștigă de pe urma acestui război.

Respondenții acestui sondaj au fost din regiunea Orientului Mijlociu și ai Africii de Nord (MENA), mai precis, din Egipt, Qatar, Irak, Iordania, Liban, Maroc, Arabia Saudită, Tunisia, Turcia, Israel și Iran.

Potrivit autorilor, din cauza limitărilor impuse de restricțiile din fiecare stat în parte, sondajul a fost realizat prin internet și telefonic, ponderarea răspunsurilor făcându-se prin triangulație. Numărul respondenților a fost de peste 72.000. Iată răspunsurile:

Întrebați despre cine consideră ca fiind principalul responsabil pentru războiul din Ucraina, opțiunile posibile de răspuns fiind Rusia, Ucraina, SUA, UE sau cu totul altă țară, 50,1% dintre respondenții din cele douăsprezece țări chestionate au spus că Rusia este responsabilă, SUA fiind pe locul doi (26,7%).

Respondenții israelieni și iranieni au dat răspunsurile cu cea mai mare majoritate, cu 87% și, respectiv, 71%, considerând Rusia responsabilă pentru războiul Rusia-Ucraina. Doar 5% dintre respondenții israelieni au dat vina pe SUA.

Alte țări chestionate au fost mai împărțite în răspunsul lor, cu opinia majoritară în Turcia cu 52% și Maroc cu 49%, că Rusia este responsabilă pentru război. Poziționalitatea respondenților israelieni și iranieni a fost semnificativ mai mare decât în celelalte zece țări din MENA chestionate, indicând diferențe în poziționalitatea guvernului și a societății.

Aceste răspunsuri indică o aliniere mai strânsă cu narațiunea politică occidentală cu privire la acest conflict și diferă de restul regiunii în general. Constatarea pare deosebit de interesantă în mijlocul rupturii diplomatice care marchează de obicei poziționarea acestor două țări pe subiecte și conflicte din regiune.

În restul țărilor chestionate, răspunsurile au fost distribuite mai uniform între Rusia și SUA. În Irak, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Tunisia, diferențele de valori au fost mai mici ca procent decât în altele, în general pluralitățile dând vina pe Rusia, dar nu ajungând la majorități. Dintre respondenții din toate țările, o minoritate a spus că crede că UE este responsabilă pentru război.

În medie, mai puțin de 4% dintre respondenți au declarat că au considerat responsabil pe orice actor, altul decât Rusia, SUA, UE sau Ucraina. Acest lucru indică o percepție clară că acest război este dominat de cele două foste superputeri, confirmată în continuare de întrebările și răspunsurile ulterioare.

Deși respondenții din toate țările participante la studiu au avut tendința de a învinovăți Rusia pentru instigarea războiului, majoritatea țărilor chestionate nu au învinovățit Rusia pentru continuarea acestuia: șase din cele douăsprezece țări chestionate au considerat cea mai responsabil pe SUA, și anume Tunisia (45%), Libanul (45%), Iordania (45%), Irak (44%), Arabia Saudită (35%) și Egipt (34%).

În Maroc, Qatar (41%) și Emiratele Arabe Unite (38%), majoritatea a dat vina pe Rusia pentru continuare, totuși, concurând cap la cap cu vina SUA (36 %). În Iran, Maroc, Egipt, Arabia Saudită, Irak și Tunisia, vina pentru continuarea războiului de către UE depășește 20% dintre respondenți.

Vina excepțional de mare a Rusiei pentru continuarea războiului a fost înregistrată în rândul respondenților din Israel la 80% (cu 7% dând vina pe SUA). În Iran, 54% dintre respondenți au dat vina pe Rusia și 1,9% au dat vina pe SUA. În Turcia, 50% din eșantion au dat vina pe Rusia și 24% au dat vina pe SUA. În mod interesant, participanții din țările non-arabe din regiune (Israel, Iran, Turcia), au dat vina în majoritate covârșitoare Rusiei, în timp ce participanții din țările arabe au pus mai multă responsabilitate pentru continuarea războiului în dreptul SUA.

Rezidenții MENA intervievați au avut tendința de a vedea țara lor ca având o poziție neutră față de războiul Rusia-Ucraina. Peste 50% dintre respondenții din Tunisia, Iordania, Maroc și Irak au spus că țara lor a rămas neutră în conflict, de exemplu. Alți respondenți care au împărtășit acest punct de vedere au constituit pluralități în Turcia (49%) și Liban (45%), precum și în Egipt, Israel și Arabia Saudită, unde acest punct de vedere a dominat 39% din răspunsuri.

În majoritatea țărilor chestionate, mai mulți respondenți au spus că nu știu pe cine sprijină țara lor. Excepțiile au inclus Iranul, unde o majoritate restrânsă a declarat că țara lor sprijină Rusia. În Israel, o majoritate restrânsă a declarat că țara lor sprijină Ucraina, iar în Qatar, 28% au spus că Ucraina.

Participanții au fost rugați ulterior să evalueze cine consideră că beneficiază cel mai mult de pe urma războiului Rusia-Ucraina. Răspunsurile au reflectat în linii mari pozițiile adoptate de statele lor. Cei mai mulți au considerat că, fie Rusia, fie SUA, sunt principalii beneficiari ai războiului din Ucraina, deși datele evidențiază în plus rate mari de incertitudine cu privire la cine beneficiază cel mai mult.

În mare parte, respondenții din toate țările chestionate, cu excepția celor din Israel, au considerat că SUA beneficiază cel mai mult de pe urma războiului, Rusia fiind pe locul al doilea în eșantion.

Respondenții din Qatar, mai mult decât oriunde altundeva, au considerat că SUA ar beneficia cel mai mult, la 50% din eșantion. Țara cu cel mai mare procent de respondenți care au considerat că Rusia beneficiază cel mai mult a fost și Qatar, cu 24%, urmat de Iordania cu 20% și Egipt și Irak cu 19% și, respectiv, 18% la sută.

Similar cu răspunsurile la alte întrebări din acest sondaj, răspunsurile sunt în corelație directă nu numai cu poziționarea statelor față de războiul Rusia-Ucraina, ci și cu realitățile emergente regionale, precum și la nivel național.

Răspunsul cel mai polarizat a venit din partea respondenților israelieni, unde 42% au spus că nu știu cine a beneficiat mai mult, urmați de 18%, care au considerat că Rusia a beneficiat cel mai mult până acum, și 14%, care au spus că China a beneficiat.

Acesta este unul dintre numeroasele indicii ale modului în care este percepută că China continuă să-și consolideze rolul în regiunea MENA, adăugând o complexitate suplimentară alinierii politice regionale, deoarece concurează cu SUA pentru influența și puterea regională.

Poate, cel mai demn de remarcat aici este ambiguitatea răspunsului din partea respondenților turci, unde 45% dintre respondenți au spus că au considerat că SUA ar beneficia cel mai mult de pe urma războiului Rusia-Ucraina, 15% Rusia, 3% Ucraina, 5% UE, 4% China. 5% din alte țări și 23% au simțit că nu știu.

Acest lucru reflectă complexitatea priorităților de politică externă ale Turciei, apartenența sa la NATO și relațiile sale bilaterale cu Rusia și SUA pe linii mai ample. De altfel, de la începutul războiului Rusia-Ucraina, Turcia a rămas cea mai prietenoasă dintre toate țările NATO față de Rusia.

În cele din urmă, esențial de remarcat este rata neobișnuit de mare a respondenților care au spus că nu știu cine beneficiază cel mai mult de pe urma acestui conflict. Respondenții israelieni au fost cei mai nesiguri, 42% au răspuns ”Nu știu”. Peste 20% dintre respondenții din toate țările au fost nesiguri, cu excepția Qatarului, cu 4%.

Sondajul a cerut participanților să spună dacă ei cred că războiul Rusia-Ucraina este un conflict între două țări care caută putere și teritoriu sau unul dintre multele câmpuri de luptă într-un conflict mai mare dintre Rusia și Occident.

Proporția mare de respondenți care indică că consideră că SUA beneficiază cel mai mult, atunci când SUA nu este o parte activă în război, sugerează o tendință către o viziune mai largă a conflictului. Mai mulți respondenți tunisieni decât în orice altă țară chestionată au spus că războiul face parte dintr-un conflict mai mare Rusia-Vest, (64%).

Aceștia au fost urmați îndeaproape de respondenții libanezi cu 62%. În general, 50% dintre respondenți sau mai mulți din toate țările, cu excepția Egiptului, Emiratele Arabe Unite și Qatarului, au împărtășit acest punct de vedere. Emiratele Arabe Unite și Qatar au fost singurele țări în care majoritatea a declarat că văd războiul Rusia-Ucraina ca un conflict între două țări care se luptă între ele pentru putere și teritoriu.

Așa cum s-a explorat anterior, percepția unui conflict mai mare care implică și țări care nu sunt în mod activ o parte în conflict este foarte dominantă în aproape toate țările chestionate. Când au fost întrebați cine din afara regiunii sprijină în conflict în interiorul și în afara regiunii, tendința clară este că SUA sprijină Ucraina și China sprijină Rusia.

Un spectaculos 97% dintre iranienii chestionați văd SUA drept principalul susținător al Ucrainei. În general, sprijinul pentru Ucraina este perceput mai ales din partea țărilor europene/vestice iar sprijinul pentru Rusia, din Iran și, într-o măsură considerabilă, din Turcia. Este de remarcat faptul că, în opțiunile de răspuns date, doar țările vest-europene și UE în ansamblu au fost prezentate populațiilor chestionate.

Pe lângă percepția puternică a iranienilor cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina, ei exprimă de asemenea un remarcabil sprijin al Chinei pentru Rusia (95 %). O observație demnă de remarcat pentru Turcia este că această țară este percepută de țările chestionate din regiune ca susținând în general Rusia mai mult decât Ucraina.

Cu toate acestea, în percepția lor de sine, turcii își asumă mai mult sprijin pentru Ucraina decât pentru Rusia (40% până la 28%, respectiv). Această ambiguitate ar putea proveni din faptul că Turcia se vede aliniată îndeaproape cu narațiunea occidentală, în timp ce, în realitate, echilibrează în mod oficial legăturile strânse, atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, neimplementând aceleași sancțiuni asupra Rusiei ca Occidentului și vânzând drone Bayraktar Ucrainei.

Să recunoaștem că sodajul și raportul în ansamblul său oferă o imagine foarte apropiată de realitate, din punct de vedere al percepției publicului față de războiul dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, dacă ne gândim la potențialul sprijin de care ar putea beneficia Rusia din partea statelor din zona analizată, este clar că el nu este sau nu va fi acordat niciodată în funcție de opțiunile cetățenilor acelor țări ci în funcție de interesele liderilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

34 de Comentarii

  1. sondaj facut de nemti….parte beligeranta…..foarte putin credibila….seamana a manipulare

  2. Vad ca te pricepi si la sondajele de opinie, esti un „uomo universale”, coleg cu Michelangelo si Da Vinci. Eu bag mana in foc ca toata mermeleala asta demna de Pieleanululii nu are nici o treaba cu realitatea. Ex: in Iran, dusmanul SUA adica Rusia este la 99% simpatie. Putin a fost primit ca un imparat la recenta vizita in EAU.

  3. TERTIPURI ȘI MINCIUNI-LA FEL CU NARAȚIUNEA BIDEULUI-CĂ RUSIA VA ATACA UN STAT NATO—TOATE PROPAGANDELE USA-NATO SUNT „CANALIZATE- PENTRU A INDUCE NECESITATEA DE A TRIMITE FORȚȚE NATO ÎN UCRAINA!!! DECI CINE VA FI VICTIMA-GHICI- ?

  4. Sondajul e favorabil Rusiei… Pentruca 1.Propaganda SUA, UE, circa 40 de tari este infinit mai puternica decat a Rusiei..2 Tarile sondate sustin prin definitie tarile mai Mici in conflictul cu tari Mari.

  5. Repet, Sondajul e favorabil Rusiei…Si pentruca ca daca Tarile sondate ar crede ca Rusia e stat agresor Sondajul ar fi aratat 95 la suta pentru Ucraina…

  6. Surprinde doar Iranul. Iranul nu e in situatia tarilor mici care voteaza de regula contra celor mari cum e Rusia…..In cazul Iranul Sondorii au falsificat.

  7. NATO VA ATACA RUSIA ȘI CU ASTA BASTA -ADICĂ „VAI DE ROMÂNIA”

  8. Da, e “vinovați” rușii ca lor, celor din Orientul Mijlociu le-a crescut nivelul de trai… Băh băieți, lăsați-o jos că măcăne!

  9. Dl. Stoian probabil e rusofob sau regreta si azi infrangerea Germaniei naziste…..In Romania cred ca 70 la suta regreta si azi infrangerea Germaniei naziste….

  10. In Sondajul initiat de Ion Antonescu in 1941….95 la suta din votantii romani au fost pentru intrarea Armatei romane alaturi de Germania nazista in razboi contra URSS…..Asta e poporul roman si trebuie luat ca atare….Sondajul acesta este absolut real, vezi presa vremii…Binrinteles ca Stalin a stiut de acest Sondaj dar totusi ne – a dat din pix Transilvania intreaga la 1945…

  11. @axon,Orice om de pe planeta responsabil si cu toate tiglele pe casa condamna Rusia,stat agresor,terorist cu reminiscente naziste.Concluzia:toti postacii de pe acest forum nu au toate tiglele pe casa.In plus nu ofera nici un argument rational.deci sunt,postacii, si irationali.Daca spun ceva,spun minciuni gogonate.Deci,postacii,sunt si mincinosi.Adesea spun lucruri de-a dreptul nebunesti.Deci,postacii,sunt si putin nebuni.Cateodata fac recurs la morala si bunul simt,deci sunt si nesimtiti si amorali.Asa ceva…!!!

  12. bah nene da a muncit baiatul asta, cum a tradus el cuvant cu cuvant sa para mai credibil un raport intocmit de fundatia germana… bah prestituatule, fundatiile germane si ONG-urile, si ecologistii, toti sunt controlati de servicii… un irakian s-ar sterge la 3 litere inainte sa dea mana cu un american, la fel cum fac si sarbii cu nemtii mincinosi care au provocat atacul NATO pe motiv de „genocid” al albanezilor. Presa asta aservita traieste in aceeasi stare de iluzie in care traiesc si americanii, ei cred ca au dreptul sa mearga oriunde si sa fie tratati ca Mesiah, de aia sunt surprinsi ca-s ignorati sau desconsiderati in locuri ca Serbia, Rusia, China, Vietnam, America Latina si Orientul Mijlociu

  13. Vizita blitz de lucru tocmai finalizată a președintelui rus Vladimir Putin în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită a fost sortită de la bun început atenției aproape a întregii prese mondiale. Această vizită este pur și simplu ieșită din comun.

    Este vorba, în principal, despre escorta aeriană a patru dintre avioanele Su-35S, care, chiar din Rusia, au însoțit indisolubil avionul Il-96 al lui Putin într-un zbor lung, fără escală, către țărmurile Golfului Persic.

    Raritatea este că, în principiu, există doar câteva astfel de cazuri în lume, dacă au existat astfel de cazuri. Căci nu există alți luptători în lume care să poată zbura astfel de distanțe cu arme.

    Și iată ce este deosebit de important: distanța de la Moscova la Abu Dhabi în linie dreaptă este de 3.750 de kilometri. Raza de zbor a Su-35 la altitudine fără rezervoare externe de combustibil este de 3.600 de kilometri. Dar în videoclipul de la Ministerul rus al Apărării, tancurile de sub aripile luptătorilor nu erau vizibile. Prin urmare, în aer era realimentarea. Cel mai probabil – peste Iran. Dintr-o pereche de aeronave-cisternă Il-78, care fac parte dintr-un grup aerian separat al bazei de aviație 6950th Guards, cu sediul în Ryazan.

    Ce este aproape amuzant: în Abu Dhabi, în aceeași zi, piloții militari arabi au organizat și un adevărat spectacol aerian pentru oaspeți: un F-16 Fighting Falcon, folosind fum multicolor, a pictat cerul țării în culorile tricolorului rusesc.

  14. Și dacă nu ar fi adevărat tot așa ar fi fost scris articolul pentru că realitatea este abstractă și irațională ….nu contează cine votează și ce votează dacă Pieleanu și Prelipceanu au spus la Digi sau la CNN3 adevărul este unul singur … Ministerul adevărului are dreptate la loc comanda încărcați știrile și foc cu adevărul …. adevărul este ceea ce vă spunem noi împreună cu specialiștii …alo nu exista NIMENI care poate să întrebe sau să contrazică un specilist numit de noi SPECIALITAST …

  15. @ Mircea Badea…Nu vezi, bre, ca Sondajul e favorabil Rusiei???… 1. Daca Rusia era considerat Stat agresor Rusia obtinea doar 5 la suta…2. Nu te uiti pe Harta? Nu vezi Armata Americana la Harkov la 50 km de Modcova?..3. Ce crezi ca ar facea SUA daca Armata rusa era azi in Mexic?….4. Ai intrat in NATO contra Rusiei, fii barbat si asuma – ti raspunderea…ai provocat uciderea a zeci de mii de soldati rusi….du – te pe front si lupta cu rusii.!!!…Esti analfabet, nu stii ce inseamna Nazism..

  16. Ilie Stoian e pentru noi Tavi Jurma doi! Iliuță, cred că pe tine te-a enervat tricolorul rusesc țesut de avioane americane pe cer arabesc. Nu știu de ce, dar am senzația că ești una și aceeași persoană cu Elena Popa, Deeper, Veorica Balteanu.

  17. Este vrajeala pentru cei spalati pe capatani. La ce filme se uita dl Stoian? Putin a batut palma cu cei doi mari petrolisti arabi punand bazele noului OPEC care nu va mai fi controlat de americani ca oana acum. Miliardarii arabi l-au primit pe Putin ca pe un rege, omologii occidentali in frunte cu democratul de peste ocean au fost astfel surclasati cu premeditare. Acum urla invidia si neputinta in ei.

  18. Ce golănie ! Nici curcile bete nu pun botul la asa ,, sondaje ” !

  19. who’s fault is it – 1

    Self selecting sample bias. Asta a măsurat sondajul respectiv.

    Că oare cine răspunde in Iran, Egipt, Qatar, Irak, Iordania, Liban, Maroc, Arabia Saudită, Tunisia, Turcia și Israel unor intrebări pe web de la fundația germană Friedrich Ebert Foundation ?

    Sondaj relizat prin: “ internet și telefonic, ponderarea răspunsurilor făcându-se prin triangulație“
    Nu zic da spui oare cum ar fi arăta un sondaj realizat prin internet din randul membrilor GDS ori și mai bine un sondaj telefonic in rândul membrilor SS despre cine poartă vina pentru pornirea WWII ?

    Apropo hai să facem un sondaj aici despre un alt război de acum.

    Ce arme folosesc grupările insurgente din Myanmar ?
    “using 3d printer to produce 60 mm long range mortars and to produce spare parts for captured equipment” și “bomb drones” adică exact “the ucrainian playbook”.
    Aceiași advisors, aceiași tool set ar zice niște răutăcioși.

    Cât depre ce cred eu despre junta din Myanmar cum să vă zic faptele lor vorbesc despre cum gândesc și acționează ei. Și n-o să vorbesc aici despre atrocitățile comise de armată ori poliție in lupta lor cu insurgenții atrocități care ar face ca atrocitățile din May Lay să pară o misiune umanitară, nu . continuarea in -2

  20. who’s fault is it ? -2

    Vorbesc despre arendarea unei bucăți din țară in Golden Triangle = Shan State către triadele chinezești ca safe base de unde să iși desfășoare activitatea criminală cu impunitate : excrocherii electronice si trafic de persoane plus personal casino full service included, chicken & stuff if you catch my drift in și asta in ciuda presiunilor guvernului chinez de a elimina respectivele triade din Myanmar.

    Hai să facem un sondaj despre cine e de vină acolo ?
    Și acum intrevarea :
    De unde și-au procurat rebelii armele respective ?
    Cine a set shop ca să nu rămână rebelii fără jucării ?
    Cine aprovizionează cu tot ce e nevoie “the underground network” ?

    Nu zic da spui și ca să vedeți de ce răspunsul nu e simplu câți dintre voi știu asta ?

    “In late December, China’s special envoy to Myanmar, Deng Xijun, was deployed to Naypyidaw to engage with the military junta. After Deng’s visit, the Burmese military pulled 30 battalions from the Northeastern Command, and redeployed them to launch major offensives against pro-democracy forces in other areas like Kayah and Chin States, and Sagaing Region. Along with this, concerns have been growing with allegations of China no longer ‘restraining’ the influence of the insurgents, which some view as a response to the Burmese military’s inaction over Chinese citizens being forced to work in scam centres in Shan state. On 13 November, China issued arrest warrants for junta-aligned Ming Xuecheng and his family members for their involvement in online scamming operations. According to The Diplomat, this move signals China’s „tacit support for the removal of the Kokang SAZ’s leadership”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Myanmar_civil_war_(2021–present)

  21. who’s fault is it ? -1

    Self selecting sample bias. Asta a măsurat sondajul respectiv.
    Că oare cine răspunde in Iran, Egipt, Qatar, Irak, Iordania, Liban, Maroc, Arabia Saudită, Tunisia, Turcia și Israel unor intrebări pe web de la fundația germană Friedrich Ebert Foundation ?

    Sondaj relizat prin: “ internet și telefonic, ponderarea răspunsurilor făcându-se prin triangulație“
    Nu zic da spui oare cum ar fi arăta un sondaj realizat prin internet din randul membrilor GDS despre șansele lui Iliescu ori și mai bine un sondaj telefonic in rândul membrilor SS despre cine poartă vina pentru pornirea WWII ?

    Apropo hai să facem un sondaj aici despre un alt război de acum.

    Ce arme folosesc grupările insurgente din Myanmar ?
    “using 3d printer to produce 60 mm long range mortars and to produce spare parts for captured equipment” și “bomb drones” adică exact “the ucrainian playbook”.
    Aceiași advisors, aceiași tool set ar zice niște răutăcioși.

    Cât depre ce cred eu despre junta din Myanmar cum să vă zic faptele lor vorbesc despre cum gândesc și acționează ei. Și n-o să vorbesc aici despre atrocitățile comise de armată ori poliție in lupta lor cu insurgenții atrocități care ar face ca atrocitățile din May Lay să pară o misiune umanitară, nu . continuarea in -2

  22. Propagandă de disperare. Tre’ să fii prost rău de tot să pui botu la sondaje, mai ales ăsta…

  23. Ce importanta are un sondaj ? Occidentalii nu mai pot subventiona acest razboi pornit in 2014 de catre Vika Nuland si vor sa castige in presa ? Rusii si-au batut joc de toata „tehnologia” cu o stategie din ww1 ! Biden dovedeste mintea senila: daca rusii vor sa atace NATO, atunci armanentul trebuie pastrat, nu aruncat unora ca pierd oricum.

  24. Un sondaj fals! De ce spun că este fals? Uitați-vă la musulmanii care detestă Occidentul. Am fost prin țări arabe, am văzut cât ne iubesc. Occidentalii măsluiesc și sondajele din propria țară. Nu au curaj să-și întrebe cetățenii dacă sunt de acord să pompeze sute de miliarde în Ucraina.

  25. Doar infrangerile nu pot sa masluiasca Occidentalii. Ei se lauda cu bogatia avand cei mai multi saraci. Mergeti in SUA, va platiti singuri medicina si va dati singuri pensii, din salarii. Zeci de milioane de bolnavi care se trateaza la camerele de garda. Continuati sa spuneti copiilor povesti !

  26. Articol de prezentat în Adevărul unde poate cei din redacție și câțiva „aserviti” serviciilor pun botul dar aici e apă de ploaie, nu crede nimeni. Parcă nu se stie cum se manipulează sondajele și mai ales cele făcute de vestici în alte părți. Bine că nu ți-a dat cu virgulă. Probabil tot în lumea arabă peste 80% consideră că Israelul e un stat agresat și ploaia de bombe pe clădirile civile din Gaza e legitimă. Dacă e nevoie se „sondează ” și asta dar deocamdată nu e nevoie, incă războiul din Gaza merge favorabil pentru vest.

  27. Nici n-am citit articolul. Am vazut cine-l semneaza si m-am lamurit. Moi Elie, canta la alta masa!

  28. Cred ca sondajul a fost facut in hotelul Burjalabad ,pe etajele ocupate de americani, englezi si oligarhi ucrainieni.

  29. Deja au uitat toți de maidan.Maidanul a fost la Kiev,Donețk și Lugans..Și în Lvov a fost maidan..nu știați?!!Ucraina să rășchirat că capra pe gheață..Și ce mai doriți.. Constituția Ucrainei, în mai 2014,era sub laiță, udata de sintoitul și fostul activist comsomolist Turcinov!!!..Urmașii feciorilor lui David,de pe Nipru,cuibăriți la Kiev, au ales Bandera…Super..Cei de la Donbass, pe eroii Krasnodonului..Pe cine a ales să susțină rușii și pe cine Occidentul se vede bine..Daca România a ratat ocazia in 1992 sa intre în granițele ei din 19940 atunci taceeeeți chitic..Putin își permite ceea ce alții își permit să înghite numai in sec..😂😂 Asta și provoacă ciudă din partea lor..Bârfesc și scrâșnesc cu dinții..😂😂😂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.