Specialişti: Piața imobiliară va exploda în 2022

Specialiștii din imobiliare prevăd un 2022 dominat de maxime istorice ale prețurilor apartamentelor de vânzare. Nevoia de spațiu, dar și costurile ridicate îi determină tot mai frecvent pe cumpărători să migreze spre periferii și în rural.

În luna decembrie, prețurile la apartamentele de vânzare în Cluj-Napoca au atins 1.960 de euro/mp, o creștere de aproape 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. În București prețurile s-au situat la nivelul de 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult față de decembrie 2020, în timp ce la Brașov, prețul mediu a atins 1.380 euro/mp, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea fiind de aproape 15%. În Timișoara prețurile au avut o evoluție mai lentă. În orașul de pe Bega, prețul mediu este de 1.320 euro/ metru pătrat, cu o variație de sub 5% față de 2020.

”Pe sfârșit de an, vorbim de o ușoară stagnare în dinamica tranzacțională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător și, potrivit analizelor noastre, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, a spus Cătălin Priscorniță, CEO al companiei imobiliare Blitz. ”Cauzele creșterii prețurilor sunt inflația și banii din piață ușor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcție, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.”

În marile orașe din România se acordă foarte greu autorizațiile de construcție și acest lucru va influența dinamica cererii și a ofertei imobiliare din viitor. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare” a explicat Cătălin Priscorniță.

Nu doar autorizațiile de construcție încetinesc avântul pieței, ci și alți factori economici. Marea provocare a anului 2021 din imobiliare a fost lipsa forței de muncă. Se estimează că, în acest moment, deficitul este de peste 500.000 de muncitori în domeniu.

Odată cu pandemia, cumpărătorii și-au schimbat preferințele și au migrat către suprafețe locative mai mari. Oamenii au început să gândească distanțele în minute și nu în kilometri și, din nevoia de spațiu, s-au orientat către case cu grădină, terasă sau curte, situate la periferia orașelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Românii se împuținează, salariile, care mai au, sînt la fel dar costul vieții se dublează, sîntem pe primul loc în lume la proprietarii de case, multe apartamente şi case nelicuite iar voi ne spuneți că prețurile cresc.
    Poate aşa va fi dar nu că românii se-nghesuie să cumpere case şi apartamente.
    Speculă? Cine?
    Se construieşte pentru a aduce străini la noi în țară?

  2. Buna! Nenea. asta-i vraja de doi bani… Voi de fapt urmăriți sa resuscitați mortul!

  3. Aha,.. mai dă-l in moașă-sa pe specialistu,. care poate a ințeles că Șordan Nicu vrea să dărâme PE DREPT, blocurile (miile) construite ilegal, precum și cele din poză,..Doresc succes primarului de bucurești, cât și altora care fac la fel..Dar mai ai in schimb apartamente și chiar palate cu turnulețe cu tablă, imobile care au devenit proprietatea băncilor sa a ANAF și se comercializează cu zecile de mii,.. Deci nu prea văd motivul scumpirii,. Materialele de construcție nu au motivul de se scumpi,..e doar o isterie momentană,.Prețul barilului de petrol la fel va coborî, iar evident românu sărac va sta bară la bară pe mai toate autostrăzile și va fura din Dubai sau alte zone exotice a lumii..

  4. Da, sunt lasati la vatra diasporenii cu conturile pline de euroi! Si virusache a fost inventat sa opreasca mobilitatea! Simplu si eficient!

  5. Da, cresc prețurile la cotețele din beton din noiile ghetouri, pardon cartiere rezidențiale, precum cel din fotografia articolului. Cartierele muncitorești construite în perioada comunistă sunt acum considerate Cartiere de LUX in capitalism, ce construiesc asiștia acum este bataie de joc , și când te gândești că, sunt idioți care se fac robi pe 30 de ani pentru un coteț de beton … Profitul în emobiliare este de 300%-400%, iar între 2006-2007 ajunse și la 800%. Va pupa investitorii în emobeleare pe portofel ,sclavilor!

  6. Publicitate mascată… și zadarnică ? În realitate imobiliarele se vor prăbuși în 2022 fiindcă: 1) nu există deficit locativ, ci dimpotrivă; 2) puterea de cumpărare se reduce din cauza inflației masive; 3) pensionarii nu cumpără case și doar lor le cresc veniturile; 4) dobânzile la credite sunt în creștere. Deci, ca și la bursă, așteptați-vă la o „corecție negativă”.

  7. Acum e varful pretului. La anu se alege prafu. Nu o sa aiba cui vinde.

  8. Cand ai peste 50.000 locuinte scoase la vanzare doar in Bucuresti, in 2022 va fi explozie pe piata imobiliara??Vrabia mihaiviteazu

  9. În România este subiect de bijniță orice de la revelioane în Poiana Brașov mai scumpe ca la un resort de lux din Austria pana la apartamente mai scumpe ca-n Dubai, Monaco sau de pe Coasta de Azur. Cererea regleaza oferta, daca aruncă bani pe condiții de ghetou de Africa.

  10. Va urma o țeapă ca in 2008, cei care construiesc ca și cei care cumpără pentru investiție și revânzare cu bani de împrumut, vor ajunge la faliment.

  11. Are dreptate realistul, vor mai urma si alte articole gen ,,sa sculam mortul”, doar-doar mai prindem cativa gugustiuci buni de jumulit. Am cautat ani de zile un lot de casa in cluj, nu am gasit nimic mai jos de 100.000 euro, un 500/600 mp. Apoi am construit in regie proprie, pentru cineva sarman apropiat o căsuță de 40 mp, doua camere și baie, cu tot confortul modern, din BCA, cu tabla faina pe casă, izolata termic, cu faianta și gresie, parchet , soba și boiler pe lemne, aducțiune de apa curentă și fosa septica , la tara, cu nici 10.000 euro, mai am doar tencuiala exterioara de terminat! Am platit doar manopera la acoperiș 1000 euro , electrica 300 euro și un băiat care mi-a zugrăvit și gletuit 2100 lei, restul am făcut eu cu un frate! Rețineți,10.000 euro, jumate materiale deja scumpite! Asta mi-a dat o idee, de a inceta sa mai caut loc de casa, ci am bagat pana acum 20.000 euro intr-o casa la tara,la 50 km de cluj, in curtea socrilor, mai am doar interiorul de facut. Cum stau de 20 de ani la bloc, mai stau inca 12 pana la pensie! Apartamentele trebuie să scadă 50% cele noi, iar cele vechi 70%, peste aceasta sumă este specula care merge în buzunarele mafioților care se îngrașă pe munca celor care muncesc!

  12. Ioane, la cît ieșeai dacă făceai o casă românească? Temelie din piatră, pereți din lemn lipit cu pământ sau din pămînt (vaiogi, pe furci, bătuți), acoperiș învelit cu paie sau șindrilă/draniță, două odăi cu tindă?

  13. @calin – nu stiu cat ieseam, dar am crescut intr-o astfel de casa iar toata copilaria mea a stat sub sceptrul saraciei! Cu tot respectul pentru traditii, dar vreau sa ma bucur de modernism si confort!

  14. In Toronto si imprejurimi (asa numitul Greater Toronto Area – GTA) cresterea pretului caselor a fost in ultimii ani de 20%. 20% de la un an la altul. Pretul mediu al unei case depaseste 1,1 milioane (dolari canadieni bineinteles). Un apartament la bloc de la 650000$ in sus. Recent cuscrii au vandut partea lor dintr-un duplex (semidetached) pentru 1300000$. Dupa o luna de zile vecinii lor au vandut cealalta jumatate pentru 1400000$. Inchiriatul unui apartament este intre 2000-2500$ pe luna. Nu din cele lux, cele comune. Asta in timp ce salariul minim a crescut la 15$/ora. Asa ca nu va mai plangeti, se poate si mai rau.

  15. Sa numai cumpere nimeni o perioada,sa vezi cum scad preturile :))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.