Spectacol pe cer. Ce e nou, ce vedeți la cel mai mare show aviatic din România?

La cel mai mare show aviatic din România, Bucharest International Air (BIAS), sunt demonstrații de elită. Un frumos și deosebit spectacol pe cerul Capitalei. Acrobații pentru mici și mari, iubitori, pasionați deopotrivă.

Pot fi văzute nu mai puțin  de 100 de aeronave atât civile, cât şi militare. Evoluează 150 de piloţi şi paraşutişti.  Sâmbătă e zi de spectacol, un eveniment dedicat celebrării a 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad – Bucureşti Băneasa.

Show-ul aviatic a început cu un „slow start”, unde  a evoluat o formaţie de motoparante, dar şi aeronave ZLIN 242 şi ICP Savannah ale Aeroclubului României şi CESSNA 172 din partea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

La ora 10:00,  ceremonia ridicării drapelului şi intonarea imnului României, urmate de evoluţii ale Hawks of Romania, lansarea de paraşutişti (Aeroclubul României), White Wings şi IAR 823, de asemenea de la Aeroclubul României.

În jurul prânzului vedem  Iacării Acrobaţi şi Jurgis Kairys (Lituania – multiplu campion european la acrobaţie), iar seara aceştia vor avea din nou „un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoţii, mult sunet şi foarte multă pictură pe cer”, aşa cum promite iacărul Dan Conderman.

De asemenea, la 10:00, pe Aeroportul Băneasa s-a deschis expoziţia de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri. Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition până la ora 20:00.

E cald. Publicul să nu uite de măsurile de protecţie împotriva soarelui, întrucât se anunţă o zi caniculară. Sunt recomandări făcute de purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.

„O recomandare importantă pentru public, pentru că este foarte cald şi va fi soare, măsurile de protecţie contra soarelui sunt recomandate şi vă rugăm să vă asiguraţi că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecţie solară, că folosiţi loţiuni anti-arsuri solare, că folosiţi umbrele, şepcuţe şi că vă hidrataţi pe perioada cât sunteţi aici. La Băneasa, desigur, veţi găsi alimentaţie publică, sunt chioşcuri deschise pe întreg parcursul zilei. O altă recomandare: nu veniţi cu autoturismele personale, pentru că în zona Băneasa nu sunt locuri de parcare disponibilă”, a spus acesta.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi cu materiale informative şi sfaturi pentru părinţi, în scop de prevenţie, şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, un partener de tradiţie al BIAS, de peste 10 ani.

„Astăzi şi mâine, mai ales, avem alături nişte profesionişti ai zborului care demonstrează zi de zi, sfidând aproape legile fizicii, că se poate ajunge high, foarte high, aproape de zona unde respiră îngerii, şi fără să consumi substanţe. Din nefericire, tot astăzi, observăm că din ce în ce mai mulţi tineri din România aleg să ajungă high sau să-şi potolească setea de zbor fie având la bord o pastilă, un fum de ţigară sau apăsând nebuneşte pedala de acceleraţie a unei maşini, curmând vieţi nevinovate. Şi de o parte şi de alta noi considerăm că sunt victime ale drogului. Profităm, deci, de oportunitatea pe care ne-o oferă BIAS şi mulţumim organizatorilor precum şi partenerilor noştri din societatea civilă, Federaţia Naţională Antidrog, cu care desfăşurăm în parteneriat un proiect amplu, nu ştiu dacă vom reuşi chiar să creăm o revoluţie antidrog în România, dar măcar sădim ideea că se poate. Suntem onoraţi să vă fim alături, suntem conştienţi că avem nevoie de parteneri, avem nevoie de solidaritate, mulţumim şi mass-media că face posibilă transmiterea acestor mesaje. Avem nevoie ca mesajele noastre să ajungă la cât mai mulţi oameni, la cât mai mulţi părinţi, la cât mai mulţi tineri. Suntem prezenţi alături de colegii de la Federaţia Naţională Antidrog pe parcursul zilei de sâmbătă cu materiale de informare, cu mesaje clare concrete şi pentru părinţi, cu informaţii riguros fundamentate ştiinţific, pe care le vom transmite în stilul Federaţiei Naţionale Antidrog către toţi participanţii are vor dori să stea de vorbă cu noi”, a declarat vineri, la conferinţa de presă de deschidere a BIAS, comisarul şef de poliţie Lavinius Sava, de la Agenţia Naţională Antidrog.

De asemenea, Gigel Lazăr, reprezentantul Federaţiei Naţionale Antidrog, a precizat că vor fi diseminate părinţilor şi tinerilor materiale informative în scop de prevenţie.

„Am pregătit pentru mâine un set întreg de documente care se adresează atât tinerilor ca parte de informaţie în ceea ce înseamnă riscuri asociate consumului de droguri, dar punem un accent foarte mare pentru părinţi, să le putem oferi informaţii asupra simptomatologiei tânărului consumator de droguri şi comportament faţă de acesta. Opinăm că această zonă de prevenire universală va oferi oportunitatea ca părinţii să fie mult mai atenţi în ceea ce priveşte comportamentul propriului copil”, a afirmat Lazăr.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol. Echipa Flying Bulls a Red Bull va zbura cu cele mai spectaculoase aeronave ale sale: B25 Mitchell, P38 Lightning, F4U Corsair, T28 Trojan.

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2023 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135.

TAROM va evolua cu o aeronavă comercială, iar în acest an va expune la sol pentru spectatori şi un avion ATR. De asemenea, compania aeriană HiSky va participa la BIAS 2023.

În premieră, Forţele Aeriene ale Iordaniei expun pe Aeroportul Băneasa un C 130 Hercules.

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings. Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave Yak-52.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, iar trupa Bondarii României va evolua cu 5 paromotoare în tandem.

În plus, la BIAS 2023, ediţia a 13-a, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Show-ul aviatic se va termina cu un foc de artificii şi va fi urmat de un concert al Lidiei Buble.

Pentru accesul mai facil la BIAS, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI) a decis ca, în ziua de sâmbătă, 26.08.2023, linia de tramvai 5 şi liniile de autobuz 205, 301 şi 335 să funcţioneze după programul specific unei zile de lucru, cu numărul de vehicule corespunzător”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. „FRUMOS,FRUMOS -DA CINE PLĂTEȘTE??? MAI ALES DECARBONAREA? -PENTRU CÂTEVA SUTE DE BUCUREȘTENI -oare nu era mai bine să fi fost organizat pe aeroportul Tulcea??—–care-i intervalul de timp?

  2. „CiCi” se duc cu jalba-n proțap la comisie ca să obțină un deficit bugetar mai mare ca urmare a ajutorului oferit Ucrainei. Drept recunoștință de ziua Ucrainei,Romania nici nu fost pomenita de Zelensky la capitolul ajutoare. Facerea de bine e … Succesuri Johannis!

  3. Nu era suficient de mult poluata atmosfera ,acum cu acest spectacol aviatic care de fapt nu foloseste la nimic, sa reusit sa fie si mai mult.

  4. @Rammstein
    -avem motive sa boicotam circul ala
    aviatorii rusi au fost descalificati!

    un suhoi 27 are 20 de tone GOL,
    e interessant cand face ca toti dracii;
    in comparatie f16 e mizer.

    sa fi vazut macar o comparatie intre f22 si su57:
    -nu e circ ci SUROGAT,
    e ca differenta dintre opereta si manele.

  5. Tone de codoi pe cer. Idioti care cumpara apa imbuteliata si o elibereaza in oceane. Alti idioti care nu vad cand pihopatii vin cu 120 de avioane uriase intr-o locatie si cearta/snactioneaza umanitatea ca umbla cu masini poluante. Standarde duble pentru plebea sinucigasa si pentru elitele bogate dincolo de limitele imaginatiei majoritatii. Copii de carbon, copaci de carbon, jointuri de carbon, carbon everywhere.. Baza vietii pe aceasta planeta a fost transformata intr-o criza animata de dialectica de servici. huoo

  6. vedetzi cum va cheltuiesc niste smecheri banii..
    validatzi escrocii…asta faceti
    inteleg daca ar pilota avioane facute in Romania de ingineri si muncitori romani…
    Aviatie nu avem dar avem pilotzi de circ…
    nici macar simulatoare de zbor nu sintem in stare sa facem cu atitia specialisti in electronica, aeronave, automatica si calculatoare, ingineri mecanici..ingineri de motoare termice…

  7. Ceva mai de folos romanilor nu este in stare sa faca organizatorii de acesmenea spectacole de circ si poluare a naturii ! Nu mai punem la socoteala riscul unui accident ,care stim foarte bine ca sa mai intimplat si la alte sepctacole de acest fel in Europa.

  8. Ia auziti asta, adevarat specialist in ale aviatiei: demonstraţii artistice de forţă supersonică ? Hai ca m-ai data gata cu stiinta ta despre acrobatii in zbor supersonic.

  9. Gagici – bunăciuni prezintă la acest eveniment?

    @maxtor 14:16: nu poți compara un F22 cu un SU57, aşa cum nu poți compara un Matiz cu un Q5. Sunt alte generații de avioane, proiectate diferit, fac alte chestii…

  10. Vitejii daca au sânge în instalație să facă spectacol pe cerul Ucrainei! In rest, sa auzim de bine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.