SPP-ul la bucată

Scandalul ce vizează SPP devoalează o latură mai puțin cunoscută până acum publicului larg. Social-democraților le place Serviciul de Protecție și Pază, dar la bucată. O dovedește cea mai recentă achiziție a vicepremierului Paul Stănescu și o istorie din 2015 adusă acum în prim-plan, după ce Guvernul Dăncilă a renunțat la SPP, iar Liviu Dragnea amenință, când nu se răzgândește, cu Comisia de anchetă.

Paul Stănescu, cel care l-a avertizat pe liderul PSD în legătură cu presupusele manevre ale șefului de Protecție și Pază Lucian Pahonțu, și-a luat consilier o persoană care nu este străină de acest Serviciu.

Noul consilier pentru care Stănescu a răbufnit țâfnos zilele trecute, după ce presa i l-a descris ca fiind „garda de corp al lui Nicu Gheară”, a ieșit la rampă, ținând să precizeze că de fapt el a fost angajat al SPP.

„Am văzut cu surprindere o explozie mediatică în care numele meu este menționat în context negativ, nefavorabil și totalmente neadevărat. O știre neverificată a fost preluată de toate ziarele, televiziunile și site-urile din România. (…) Numele meu este Mihai Novăcescu, am apărat steagul României din postura de ofițer SPP și sunt învățat cu un anumit gen de disciplină. Nu doresc să intru în polemici și nici nu vreau să fiu vârful de lance într-o luptă mârșavă, dar mă văd nevoit să-mi apăr numele. Am fost angajat la Serviciul de Protecție și Pază prin transfer de la C.S.F.C. Dinamo București. Întreaga viață mi-a fost influențată de rigorile militare și regulile sportive. Mi-am îndeplinit datoria la SPP, drept pentru care am activat în Sudan ca reprezentant al instituției într-o misiune a Națiunilor Unite, selecția fiind făcută de reprezentanții ONU. Cunoștințele mele în domeniul securității au făcut ca multe persoane să îmi ceară sfatul în acest domeniu. Încrederea pe care mi-au acordat-o este rezultatul unui istoric profesional la care privesc retrospectiv cu mândrie. Resping ferm acuzațiile apărute în presă. (…). Informația neadevărată cu privire la faptul că aș fi fost gardă de corp pentru Nicu Gheară a fost preluată dintr-un articol apărut în 2005 pe fondul unui alt scandal politic. (…). De altfel, articolul prezenta și un punct de vedere al SPP care mă exonera de orice acuzații”, a transmis consilierul lui Paul Stănescu vineri.

Dragnea și „bucata” lui

Achiziția la bucată din rândurile Serviciului de Protecție și Pază nu a fost brevetată însă de Paul Stănescu.  Dragnea a refuzat protecția SPP, dar a solicitat să îi fie desemnat un aghiotant în care avea încredere.

Zilele trecute fostul șef al SPP Dumitru Iliescu a readus în atenția opiniei publice un episod din 2015 al cărui protagonist a fost Liviu Dragnea.

„Este interesant modul în care au ajuns informațiile, care i-au determinat pe domnul Dragnea și pe doamna Dăncilă să ia decizia de a renunța la protecția asigurată de către SPP. Din datele pe care le am, domnul Dragnea a fost informat în faza inițială de un fost ofițer al instituției. Deși domnul Dragnea a refuzat, la numirea în actuala funcție, protecția SPP, a solicitat, totuși, să îi fie desemnat un aghiotant în care avea încredere. Conducerea SPP s-a conformat, și a desemnat ofițerul respectiv ca aghiotant la Președintele Camerei Deputatilor. În anul 2015, în perioada în care domnul Victor Ponta era internat în spitalul din Turcia, domnul Dragnea i-a făcut o vizită acestuia. Ofițerul SPP l-a însoțit, dar în mod ilegal. Și-a luat concediu, nu a solicitat aprobare pentru deplasarea în străinătate, conform regulamentelor militare, și nu a informat conducerea SPP despre această misiune. Nu am nicio îndoială că i s-ar fi dat imediat aprobarea și că s-ar fi luat toate măsurile ce se impun pentru o astfel de activitate. La întoarcerea în țară, ofițerul a fost chemat de directorul Serviciului și convins să demisioneze. Aici cred că a greșit domnul general Pahonțu! Eu l-aș fi trecut imediat în rezervă, urmând procedura legală, și i-aș fi făcut plângere penală la parchetul militar competent. După trecerea în rezervă, domnul Dragnea l-a ajutat pe acest fost ofițer SPP (Adrian Mlădinoiu – nr.) să fie numit Secretar de Stat în Guvern și membru în mai multe consilii de administrație. La scurt timp, după aprobarea demisiei din SPP, a fost contactat de ofițeri dintr-o altă structură de informații, și i s-a propus să colaboreze cu ei. Din acel moment domnului Dragnea i s-au furnizat o serie de informații referitoare la acțiunile ilegale ale conducerii SPP, îndreptate împotriva demnitarilor protejați. Nu cunosc dacă informațiile furnizate sunt corecte sau nu, dar cunosc modul în care o informație falsă se poate prezenta ca adevărată”, a scris Dumitru Iliescu pe contul său de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Marieta Visan 267 Articole
Autor

5 Comentarii

  1. Si ma intreb eu din ce fonduri sunt platiti acesti catei luati persoana fizica de mascaricii astia?Vorbeste mascariciul despre prosti asa cum hotul striga hotii…si ghiciti ce?OLAF a cerut restituirea fondurilor europene pentru ce motiv?

  2. Cred ca cel mai bun serviciu de paza și protecție este cel din pușcărie. Curaj PSD ALDE.

  3. Păcat că în loc să tălmăcim pentru cititori fapte și subiecte de interes pentru informare, formare și apropiere de adevăr, răstălmăcim și batem apa în piuă pe subiecte minore și fără relevanță numai fiindcă sunt legate de anumită petsoană ce trebuie demonizată sau albită,

  4. I-as fi numit „garzi pretoriene” dar cred ca burtosii astia cu trei rinduri de ceafa si in venele carora curga inca singe securist nu prea merita …

  5. Sper ca acum va dati seama cata minte si cat minte Stanescu,daca mai era nevoie!L-a angajat pe tip pe post de consilier pentru ” Cunoștințele mele în domeniul securității”Stanescu are figura cea mai banala posibila,pe strasse e greu sa il bagi in seama,dar ii trebuia un consilier de securitate,se simte asediata nulitatea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.