Starea lumii

Cad brusc opțiuni cheie ale lumii de după 1990. În locul cooperării, se emit sancțiuni și retalieri. Mai nou, și între supraputeri – cum sunt SUA și China, care acum mai bine de patru decenii se lansau într-o conlucrare ambițioasă. Se redistribuie câmpurile investiționale. Lipsește un răspuns coordonat la o pandemie dificilă. Declinul culturii și dezorientarea merg mână în mână.

În ce lume suntem? Să schițăm răspunsul în cadrul discuției de la această oră.

Ne aflăm, cum am arătat detaliat în altă parte (A. Marga, Metanarativii actuali. Dezvoltare, modernizare, globalizare, 2015), după schimbări adânci ale societății moderne. Tehnologiile au încorporat genetica, electronica și informatica, economia nu a mai rămas „națională”, iar statele întâmpină provocări dinăuntru (mișcări civice, acțiuni ale minorităților etc.) și din afară (integrarea, amenințări teroriste etc.). Am trecut pe nesimțite în “societatea mondială” (Niklas Luhmann, Die Gesellschaft der Gesellschaft, 1998, I, p.153). Nimeni nu pare să fie în afara ei.

Este tentant ca “societatea mondială” să fie considerată o piață extinsă la maximum. Ea este, însă, sau ar putea fi, mai mult. “Societate” înseamnă “comunicare”, dar și împărtășirea de norme și valori (etice, juridice, religioase), de produse cognitive (științifice și filosofice) și evaluări. De altfel, astăzi, “societatea mondială” dispune de instituții (organizațiile internaționale) și este asigurată de armate. Ea însăși se schimbă.

Ce se petrece? Încotro se îndreaptă lumea?

Cel care rămâne încă punctul de plecare ale discuției, prin cunoștințe și experiență, a privit lumea în optica schimbărilor aduse de anii 1990 și de ascensiunea Chinei, dar spune că aceste praguri nu mai sunt totul. “Haosul, împreună cu o interdependență fără precedent, amenință pe diferite canale: în răspândirea armelor de distrugere în masă, dezintegrarea de state, impactul depredației mediului înconjurător, persistența practicilor genocidale și răspândirea de noi tehnologii care amenință să ducă conflictul dincolo de controlul sau înțelegerea umană. Noi metode de accesare și comunicare a informației unesc regiunile ca niciodată înainte și proiectează evenimente în mod global – dar într-o manieră care inhibă reflecția, cerând liderilor să-și înregistreze instantaneu reacțiile într-o formă exprimabilă în sloganuri”(Henri Kissinger, World Order, 2014, p.2). Se pune tot mai des în paranteză suveranitatea statelor naționale, iar forțe considerabile caută să redeseneze harta.

Strategul Bundeswehr-ului ne spune că s-a intrat în „dezordine (Unordnung)”. Desigur, „dezordinea nu este echivalentul haosului, ea însemnând doar necalculabilitate, netransparență, surpriză și, înainte de orice, imposibilitate de a plănui” (Carlo Masala, Welt-Unordnung. Die globalen Krisen und das Versagen des Westens, 2016, p.160). Poate că nu este chiar „anarhie”, cum se anticipa (Robert D. Kaplan, The coming Anarchy: Shattering the dreams of the post Cold war, 2000), dar „dezordinea” va prevala. Ea nu va fi tranzitorie, ci o situație cu care va trebui să ne obișnuim. Războiul cu arme nucleare este exclus pentru timpul previzibil, dar vor fi pe scenă mereu evenimente (războaie locale, acte teroriste, declin al unor state). În fapt, a fost o iluzie așteptarea ca țările, rând pe rând, să se democratizeze (p.28), ca intervențiile militare să ducă la noi societăți (p.46), ca instituțiile internaționale să fie eficace (p.52), ca dreptul să fie preferat forței (pp.61-65). S-a instaurat, în schimb, un „imperialism liberal” (p.33), iar marile companii condiționează deciziile statelor.

Dar nici „dezordinea” nu ar mai fi descrierea adecvată, ne spun teoreticieni francezi. S-ar fi produs simultan „dereglarea intelectuală, dereglarea financiară, dereglarea climatică, dereglarea geopolitică, dereglarea etică” a lumii (Amin Maalouf, Le Dérèglement du monde, 2009, p. 11). Paradoxul este că, „în măsura în care se avansează, în aceeaşi măsură se pierde busola” (p. 17). Se poate spune că „victoria strategică a Occidentului, care ar fi trebuit să-i facă confortabilă supremaţia, i-a accelerat declinul; triumful capitalismului l-a precipitat în cea mai rea criză a istoriei sale; sfârşitul «echilibrului terorii»  a făcut să se nască o lume obsedată de «teroare»; şi, de asemenea, înfrângerea unui sistem sovietic în mod notoriu represiv şi antidemocratic a făcut să dea înapoi dezbaterea democratică pe toată întinderea planetei” (p. 22). S-a câștigat geopolitic și s-a pierdut în substanță democratică.

Desigur că ceea ce decid Statele Unite este hotărâtor. De aceea, unii văd lumea ca o confruntare de strategii și pledează pentru „manifestarea republicii într-un rol imperial” (George Friedman The Next Decade. Empire and Republic in a Changing World, 2012, p.243), prin consolidarea Americii în centrul lumii.

Cel mai profilat istoric contemporanist consideră că astăzi legile și instituțiile, pe care „le exploatează o elită coruptă și atotstăpânitoare”, sunt cauza unei „recesiuni”, care este simptomul unei „mari degenerări” (Niall Ferguson, The Great Degeneration. How Institutions Decay and Economies Die, 2012, p.10). Din „degenerare” nu se iese fără a restabili cetățeanul ca reper.

Un gânditor francez pune „dezorganizarea lumii” tot în seama instituțiilor. „Lumea socială și economică nu mai are nici sens și nici direcție, valorile care domină par a fi egoismul, minciuna și profitul” (Rodolphe Durand, La Desorganisation du monde, 2013, p.11). Asumpția valorilor ca ceva inerent vieții în societate slăbește. Se argumentează că „era anarhiei relative este deja pe noi” (Robert D. Kaplan The Return of Marco Polo’s World, 2018, p.39). Deunăzi, noul economist șef al Băncii Mondiale a mers mai departe și spune că, în situația în care SUA și China intră în conflict economic, „globalizarea se încheie” (Carmen Reinhart, la Bloomberg, 23 mai 2020) și, odată cu ea, o epocă.

În privința Europei, consilieri ai guvernului german atrag atenția că organizarea actuală a Europei nu este ultima. Pe de o parte, “integrarea în forma tradițională, ca proiect specific vest-european al epocii postbelice, și-a încheiat istoria. […] În același timp, marile narațiuni despre integrarea Europei – începând cu Phoenix-ul european renăscut din cenușă – s-au învechit. Noile state membre din Răsăritul Europei Centrale aduc cu ele o cu totul altă experiență a războiului și epocii postbelice, adesea controversată” (Andreas Wirsching, Demokratie und Globalisierung. Europa seit 1989, 2015, p.228-229). Din multe direcții, Uniunea Europeană are nevoie de reorganizare.

Principalul economist francez acuză că în Europa funcționează tainic un „guvern” fără legitimare, compus din birocrați care operează în afara tratatului european, în afara Parlamentului european și fără răspunderi față de parlamentele naționale. „Puternicul și, în același timp, intangibilul guvern al eurozonei s-a dezvoltat efectiv în unghiul mort al posibilităților de control politic, care este o gaură neagră a democrației” (Thomas Piketty și alții, Pour un traite de democratization de l’Europe, 2017, p.9). Prea puțin se controlează democratic ceea ce se decide la nivelul Consiliului European, iar crizele sunt consecința implacabilă.

Este clar că globalitatea e realitate, globalismul rămâne o ideologie ce nu dă rezultate, iar globalizarea, așa cum a fost concepută din anii nouăzeci încoace, are nevoie de corecturi. Economiile cele mai puternice, începând cu cea americană, le operează deja. Externalizarea capitalurilor începe să se reducă.

Este clar și că nu există șanse pentru Europa în afara unificării – dar, așa cum se face, ea se împotmolește. Nu marketizarea este problema, ci iluzia că este singurul mecanism de integrare. Nu statul social este sursa dificultăților, ci malformarea lui la dreapta, de către cei care vor să-l anihileze, sau la stânga, de către cei care nu-l rafinează. Un stat național democratic și capabil de cooperare extinsă – care, evident, nu este etnostatul – rămâne rezolvarea.

În discuție intră în mod necesar științele, tehnologiile și curentele de gândire. Științele își continuă evoluția ghidată de obiectivul aplicării, înăuntrul căreia se fac descoperirile și inovațiile. Geografia cultivării științei s-a schimbat, ierarhia producătorilor de cercetări științifice și tehnologice este, între timp, alta decât cea de acum trei decenii (Hu Angang, China in 2020. A New Type of Superpower, 2011). Asistăm la declinul vestitei pregătiri profesionale din Europa continentală. Perspectivele instituționalizării creștinismului în noi țări din Asia (David Aikman, Jesus in Beijing, 2016) antrenează consecințe pe scară mare.

Piețele de mari dimensiuni atrag un voluminos transfer tehnologic în lume. Cursul nu poate fi oprit (Jean-Francois Susbielle, Chine-USA, la guerre programmée,2006, p.43). Dacă exporturile spre piețele mari se reduc sau dacă sunt afectate exporturile dinspre acestea, lumea intră în turbulențe. Deja precedenta administrație americană constata că centrul economic al lumii s-a mutat la Pacific. Cel mai prestigios ziarist german a tras recent concluzia: „secolul al nouăsprezecelea a fost secolul Europei, cel de al douăzecilea a fost secolul american. Secolul al douăzecișiunulea, așa sună cele mai multe predicții la trecerea în noul mileniu, va fi secolul Asiei. Eroare: va fi secolul chinez” (Theo Sommer, China First. Die Welt auf dem Weg ins chinesische Jahrhundert, 2019, p.11). Opțiunea „comunicare-cooperare-concurență” nu are de fapt alternativă.

Sub nenumărate aspecte, pandemia agravează dificultățile pretutindeni în lume. Este deja perceptibil ceea ce se anticipează la universitatea Harvard: “Covid 19 va crea o lume mai puțin deschisă, mai puțin prosperă și mai puțin liberă” ( Stephen Walt, How the World Will Look After Coronavirus Pandemic, în „Foreign Policy”, March, 20, 2020). Această perspectivă o întrevăd, de altfel, și strategi americani, și cei chinezi, și cei ruși, și cei germani, și cei israelieni – pentru cazul în care nu se iese din confruntare, spre limanul cooperării. Se vorbește de revenirea la “o interacțiune a ideologiilor și a naturii înseși” (Robert D. Kaplan The Neomalthusian World of the Coronavirus, în „The National Interest”, February, 28, 2020), care va diviza lumea.

Cu tabloul abordărilor viu în minte, care sunt, desigur, mai multe decât se pot cita într-un spațiu restrâns, rămân la părerea că lumea stă mai departe sub impactul “geometriei variabile a supraputerilor” (A. Marga, Ordinea viitoare a lumii, 2017). Ca o lume brăzdată de falii noi, deloc împăcată cu sine și în căutarea unor noi aranjamente. Îți dai seama de aceasta examinând dependențele reciproce dintre supraputeri, puteri și țări în general și ceea ce rezultă din ele.

Acum două secole, Hegel punea „agitația și neliniștea“ epocilor ce vin în seama schimbării a ceea ce numim „legitimare“. Chestiunea este esențială și se poate discuta. Azi sunt, însă, mai mulți factori care alimentează „geometria variabilă”: piețele pe care se operează, tehnologiile, resursele umane, orientările valorice, calibrul intelectualilor publici și formatul liderilor.

Deocamdată în multe locuri se instalează ceea ce am anticipat cu câțiva ani în urmă – „societatea nesigură“ (A. Marga, Societatea nesigură, 2016). Din nesiguranțele ce se multiplică în zilele noastre se va putea ieși nu cu expediente comode, ci cu o sondare mai adâncă a realităților, cu intelectuali publici sensibili la tectonica lumii și cu lideri în stare să pună în mișcare democrații vibrante.

În orice situație, un adevăr se va impune. Soluțiile doar „tehnice” – de natura asigurării asistenței medicale sau alocărilor financiare – rămân urgente, dar nu vor fi de ajuns. Cum s-a spus sugestiv, toate țările au fost puse în dificultate și au de luat lucruri de la capăt (Ed Yong , How the Pandemic Will End Story, “The Atlantic”, March 25, 2020). Schimbări în politica statelor și în politici între state vor fi indispensabile.

Din nefericire, unii au convertit urgențe sanitare în urgențe cvasimilitare sau polițienești și vor să profite de pandemie pentru a obține controlul societății prin stări excepționale (Giorgio Agamben, The Invention of an Epidemic, în „Quodlibet”, 26 februarie 2020). Cu astfel de stări nu s-a rezolvat mare lucru, căci epidemia continuă. Dar, deși nu-i confortabil,nu este de prisos să ne amintim că este creată deja în istorie paradigma funestă a guvernării cu stare de urgență ani la rând. A devenit oare atrăgătoare desfigurarea democrației? Să sperăm că nu decid doar cei gata să lase totul vraiște în urmă!

În diferite locuri se petrece, într-adevăr, ,„prăbușirea autorității publice, mai mult decât un derapaj totalitar dramatic”. Este evident că pandemia a uzat în plus politicile. S-au uzat însă, mai ales, politicieni și „politicile” lor – nu și soluțiile bazate pe rațiune și bună credință.

Este la fel de clar clar că epoca neoliberalismului se apropie de sfârșit. Ea a adus libertăți mai mult ca oricând, dar nu a reușit să lege de libertăți – de altfel, nici nu a încercat – răspunderi și un sens matur al vieții. Nedreptățile s-au extins, decalajele, dintre cetățeni și dintre țări, s-au adâncit, ostilitățile au revenit, iar viața oamenilor se consumă în lupta pentru supraviețuire sau putere.

Ce este de făcut? Sunt multe de întreprins – atât individual, cât și comunitar. O stare a lumii de “dezordine”, de “dereglare”, de “anarhie”, de percepere a nevoii de schimbare obligă îndeobște la a judeca cu mintea proprie și a pretinde creație.

Închei cu două mențiuni.

Prima privește politica internă. Consider că dezvoltarea locală – în orice direcție – revine în prim plan. Va câștiga cine știe să democratizeze instituțiile și să organizeze societatea proprie pentru performanță. Se observă lesne că simpla obsesie a funcțiilor, nepriceperea și continua falsificare a chestiunilor de stat aduc pierderi grele.

A doua mențiune privește politica externă. Sunt de părere că din starea actuală a lumii rezultă câteva îndemnuri: “să evaluezi lucid realitățile și să valorifici ceea ce ai!”; “să fii consecvent cu angajamentele pe care le-ai contractat și deschis față de oricine!”; “să abordezi lumea realist, dar să inovezi!”; “să cooperezi onest și să cultivi prieteni!”. Va câștiga cine le concretizează. Nici obtuzitatea în fața realităților schimbate, nici irosirea a ceea ce ai, nici inconsecvența, nici clișeele, nici așteptarea ca alții să-ți șoptească ce ai de făcut nu duc departe.

Ele permit, însă, acea politică internă a amatorismului, care degradează orice atinge, și acea politică externă de excursii, în care aștepți să ți se dea. Este, de fapt, politica ce duce nicăieri și ține o țară la distanță de schimbările din lume.

<a href=”http://www.andreimarga.eu„>Andrei Marga</a>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Andrei Marga 591 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Lumea se indreapta spre haos si acest haos nu este deloc rodul intamplarii.
    Haosul este terenul fertil din care trebuie sa se ridice guvernul mondial.
    In doua fraze, pe scurt, asta este povestea.
    Iar daca nu merge nici cu teroristi barbosi, nici cu covid, nici cu gripe porcine, nici cu eutanasie, nici cu LGBT, nici cu pornografie, nici cu promovarea non-valorilor in toate domeniile, atunci ramane o singura solutie: razboiul mondial. Al treilea. Ultima ratio.
    Cu spunea ‘renumitul strateg’ George Friedman, care desigur ca nu vorbeste din burta, ci este exponentul unei filosofii in actiune, al unui think-tank asezator de drumuri, cu sau fara voia plebei: ‘Nici in 1914 lumea nu se astepta la un razboi atat de nemilos. Si totusi s-a intamplat’. Wars happen…just like that.
    Si vor avea grija ca al treilea macel sa le intreaca in bestialitate pe primele doua, de la distanta. Doar asa vor putea inspaimanta lumea ulterior intr-atat cu spectrul razboiului, incat sa accepte ORICE fel de pace.
    Asta daca nu cumva natiunile gasesc puterea sa se revolte, fiecare din interior si toate intr-un efort conjugat sa se scuture de supraclasa de ‘strategi’. Putin probabil.

  2. Foarte bine întocmit tabloul domnului Marga. Adus la zi, informat, responsabil. Și mai ales integru. Și la noi ar trebui ca asemenea intelectuali, bine profesionalizați și cu mintea deschisă să dea tonul. Altfel rămânem unde suntem – la margine de tot.

  3. „geschichte der kukurigu und die grosse kotkodak”, opere alese. am inteles totul, dar se poate fara johannis?

  4. Tot antic, necurat și făr inspirație, caloriffer dacic. Mai bine ai pune mâna pe un abecedar. Consumi degeaba!

  5. In aceasta bulversare mondiala Romania nu are nicio sansa! Ea este condusa de neromani, aflati la remorca unor interese straine! Asta la vista , Rumania!

  6. Esenta analizei si in acelasi timp factorul care o anuleaza e perfect exprimata in final: „Sa evaluezi lucid realitatile
    si sa valorifici ceea ce ai”!? Or, „realitatile” citate din terti sunt de suprafata, nu de profunzime!!!Unii comit istoria
    si altii extrem de grijulii o scriu falsificand-o pentru a sterge urmele crimei. De o ineptie flagranta mi s-a parut acea sustinere, tot din altii recitata, ca democratia a avut de suferit dupa „infrangerea sistemului sovietic”!? In primul rand
    acest sistem nu a fost infrant,ci a intrat in ilegalitate, iar daca era o „infrangere” reala democratia castiga enorm, cam ceea ce ar insemna daca Securitatea si Partidul ar dispare din viata societatii romanesti…Toata gargara vizeaza ceea ce ii framanta pe globalistii marxisti/bolsevici, „guvernul mondial” si „Noua Ordine”, factorii creatori fiind ca de fiecare
    data dupa 1848 „dezordinea si haosul”! Dar dogmaticilor marxisti/bolsevici degeaba le repeti ca nu poate exista capitalism
    fara STABILITATE care e opusul haosului si razboiului,iar HAOSUL si RAZBOIUL, conflictele in general sunt SEVA marxismului
    si a „revolutiei permanente”…

  7. Din nefericire schimbarile de paradigma socio-politica se petrec de cele mai multe ori prin „forta imprejurarilor”.Administratiile si armatele nici nu mai gandesc alte metode. Avem vagi idei privitoare la cum se va desfasura Sec 21, asaltati fiind de un volum enorm de informatii si pseudoinformatii. Guvernele dirijeaza deseori populatiile prin comunicare contradictorie si „diversiuni in comunicare”. Stiinta, politica, cultura, educatia sunt fenomene complicate si prejudiciate de multi impostori. Abundenta informationala, superofertele informative dezorienteaza. Consumul de informatie e o copie in oglinda a consumului de marfuri : informatia a ajuns o „marfa de larg consum”. Tot mai putini oameni mai au abilitatile de a distinge si interpreta informatiile, de a construi imagini de ansamblu.Dl Marga, dincolo de oferta bibliografica coplesitoare, afirma inspirat ca „din nesiguranțele ce se multiplică în zilele noastre se va putea ieși nu cu expediente comode, ci cu o sondare mai adâncă a realităților, cu intelectuali sensibili la tectonica lumii și cu lideri în stare să pună în mișcare democrații vibrante”, autentice.In RO post-socialista s-a petrecut „prăbușirea increderii in autoritățile publice”. Iar ” Plandemia” recenta uzeaza moral „democratia” practicata de politicienii dubiosi și „politicile” lor iresponsabile. Generatii de Cetatenii onesti spera in van la soluțiile bazate pe rațiune și bună credință.
    TIMPUL se scurge in defavoarea Natiunii noastre, daca deciziile sunt luate arbitrar de personaje straine de o viziune romaneasca onesta si inteligenta asupra existentei noastre in lume.

  8. „gigel”, ce parere ai, Pro ful e „khazar”, ca doar incearca sa ne convinga de necesitatea unor „schimbari majore”, dar nici
    macar in privinta Romaniei nu pune problema anihilarii Securitatii si Partidului, numai cosmetizari…”profunde”? Despre Comintern nu a auzit, acesta, adica PARTIDUL COMUNIST/BOLSEVIC MONDIAL, ar fi fost „infrant”, dovada ca a avut loc si un „proces al comunismului”, istoric, nu penal, o alta diversiune a marxistilor/bolsevicilor in viata! De unde pana unde in tineretea „revolutionara” era adeptul determinismului istoric la senectute a devenit cruciatul „fortei imprejurarilor”,
    vorba unui alt dogmatic in viata, de pe forum. Toate crimele, diversiunile, confuziile informationale, propaganda tintita
    de creare a „haosului si dezordinii” sunt opera „divina”, nu are legatura cu oamenii si ideologiile…”infrante”!? Resimt o jena imensa amestecata cu revolta in fata sfidarii fanatice a realitatii ce vorbeste o alta limba, in Romania, in Colhoz
    si in intreaga Lume. Trebuie sa ai nervi sa rastalmacesti catastrofa romaneasca a controlului societatii de catre Partidul si Securitatea „infrante” de Comintern-Gorbaciov pentru a fi repuse in drepturi, rebotezate, de Comintern-Rasputin!!!

  9. Lipseşte cu desăvârşire dintr-o asemenea globalistă analiză una dintre cele mai aparent necesare, dar în realitate devastatoare pentru mersul înainte al întregii omeniri :inteligenţa artificială !
    Până când rămânem nepăsători la această adevărată ilustrare a zicalei cu lupul în blană de oaie, care pare atât de necesară şi benefică omenirii, dar în realitate, din nou, folositoare doar elitelor pentru ducerea la îndeplinire a unor planuri din cele mai distructive pentru restul Lumii, orice alte ameninţări cum ar fi războaiele, limitarea resurselor naturale, suprapopularea, insuficienţa alimentară, sau încălzirea globală, pălesc în faţa acestui parşiv, perfid şi distrugător virus care este atât de dorita inteligenţă artificială, acest nou ucigaş tăcut al omenirii, ultimul mare paradox existenţial.

  10. Al Treilea Razboi Mondial a inceput la sfarsitul lui 2007, dar putini sunt cei care constientizeaza aceasta starea de beligeranta generala.
    Opiniile unor habarnisti sclifositi ca acest Andrei Marga, care vorbeste despre democratizarea institutiilor si organizarea societatii spre performanta, cand lumea se duce dracului la propriu, nu fac decat sa adancesca si mai mult confuzia in sufletele romanilor avizi de schimbare. De 30 de ani experimentam democratia si pana acum nu ne-a iesit decat tentative ieftine de populism gaunos. Sa fie clar: DEMOCRATIA NU EXISTA! EA ESTE O FATA MORGANA, O FANTASMA, UN VIS, NU REALITATEA. Niciunde in univeres, indiferent de tipul de societate, fie ea divina, demonica, umana sau animala, nu exista democratie. Peste tot exista doar forme mai mult sau putin mascate de Autoritarism. Votul, oricat ar fi de liber, nu selecteaza, ci legitimeaza. Tu, votantule, niciodata nu vei alege, ci vei legitima ce au ales altii pentru tine!
    SINGURA SOLUTIE PENTRU RIDICAREA ROMANIEI ESTE INCRESTINAREA STATULUI ROMAN. UNICA! Ani intregi a vorbit despre asta fostul prezidentiabil Marian Bataiosu pe blogurile sale, dar acest deziderat a tot fost amanat pana la momentul in care Romania se va afla cu adevarat pe marginea prapastiei, adica atunci cand lumea se va prabusi in jurul nostru si noi vom fi in pericol de a ne prabusi odata cu ea. Si acest moment va veni pe neasteptate, desi semnele prevestitoare s-au ivit demult. Bataiosu este singurul „politician” care a militat pentru parasirea UE si NATO si luarea destinului Romaniei in propriile noastre maini. El dorea o Romanie puternica, care sa devina farul spiritual al lumii. Bataiosu „profetea” ca Romania chiar va fi la sfarsitul lumii ceea ce a fost la inceputul ei.

  11. Din articol reiese ca Lumea a fost condusa prost si necinstit. In toata istoria, oamenii au cheltuit mai multe resurse pentru a se omori intre ei decat pentru sanatate, educatie si mentinerea mediului natural de viata. In toata istoria au existat indivizi si grupuri de interese care au incercat si de multe ori au reusit sa-i lamureasca pe naivi ca ei sunt de partea buna a istoriei, de partea lui Dumnezeu, Allah, Buddha, zeilor din Egipt, zeilor din Grecia, de partea democratiei… Ca urmare, ei trebuie sa conduca si lor li se cuvine toata averea Pamantului. In toata istoria au existat indivizi si grupuri de interese care au reusit sa foloseasca religii, ideologii… in scopurile lor. Ei stabileau cine este credincios si cine este eretic si trebuie pedepsit (ars pe rug). La fel fac si stapanii mondiali ai democratiei: ei stabilesc cine este democrat si trebuie recompensat si cine nu este democrat si trebuie pedepsit. Inseamna ca democratia este utilizata la fel cum au fost utilizate si religiile.

  12. Democratia a functionat dupa 1848 tocmai pentru ca TERORISTUL Marx a inteles ca nu poate fi rasturnata ordinea de drept
    fara sa penetrezi societatea la varf!!! De aceea a militat in paralel, subversiv prin cele trei intornationale, Asociatia
    Muncitoreasca(esuata datorita titulaturii care limita spectrul social la muncitorimea aflata in fasa, componenta cu totul insignifianta la nivel national si mondial!), urmata de prima Internationala Socialista si ulterior sub Engels a a doua
    Int. Socialista, dupa ce prin locotenetii sai a creat succesiv partide socialiste si social-democrate!!! Asa a inceput de fapt purgatoriul democratiei, o Confrerie terorista internationala subminand-o din interior, folosind instrumentele ei
    pentru a o distruge. De aceea „prostia ingroapa Planeta”, cruciatii Securitatii facand si in privinta democratiei reale
    confuzia pe care toti nataraii o fac in privinta „capitalismului securist romanesc” care nu e capitalismul real…
    Democratia reala are instrumentele sugrumarii incercarilor de a fi subminata, dar bandele bolsevice isi plaseaza agentii
    in fruntea institutiilor cheie PARALIZANDU-LE!!! Sa le fie clar prof-ilor dogmatici, camarazii lor distrug democratia, nu
    „mediocritatile”, cum incearca viclean sa ne imbrobodeasca citand din clasici…neomarxismului!

  13. Păi, măi care semnezi Prostia…, dacă nici democrația nu este soluție, atunci care este soluția? Citește cu ochelari și dă-ți seama că nu este soluție fără democratizare. Afară de situația în care vrei ca prostia ta să te îngroape și pe tine.

  14. parte intii
    ma asteptam la o analiza mai sintetica referitoare la acest subiect, nu doar la o insiruire de citate fara o coordonare adequata ce pot genera eventual doar nedorite atacuri de panica 🙂
    profesorul nu se detaseaza vad de scoala romaneasca de sociologie — dind doar exemple din ce-au spus altii…la fel ca si fostul ginditor de servici ‘de alta orientare :)” Tismanitky…si ala scria doar citind pe altii— greu, da greu de digerat…:)
    Pseudo-indreptatirea celor puternici abil instrumentata prin pachete de legi virite insuficient dezbatute si intelese de masele de votanti needucati din USA, Ca, UK, D, Fr (multi da muuulti si astia), de a folosi forta de munca din tari cu standard de viata muuuuult mai scazut pentru a produce bunuri pe care sa le vinda cu profit inzecit tot in tzarile lor—mai pe scurt LACOMIE a adus lumea unde este acuma…

  15. Partea a doua
    Slugile lor, mamagementul corportist (mediocru si superficial pregatit DOAR prin cursuri de MBA) au gasit un cimp de actiune imens si neingradit…fara a crea absolut nimic nou si folosind technologia de comunicatie si ambiguitatea legislativa s-au apucat virtos de a reloca productia si servici in tzari cu standard de viata de zeci de ori mai scazut decit in tzarile lor (China, India, estul Europei) si cine stie pe unde…asigurindu-si bonusurile de sfirsit de an…asa creindu-se o noua suprastructura de putere a celor care manajeaza Outsourcingul….unii probabil ca au inceput sa-si ia si spaga e la secretarul de partid Chinez care-i livra fortz de munca cu 8 dolari PE ZI de chinez furajat..(cifra exacta)
    e foarte adevarat ca starea de confort si siguranta din US (ca exemplu) nu e benefica creatiei si eficientei economice–dimpotriva.
    tari cu oameni cu ‘foamea-n git’ mult mai constienti ca 1 cent in plus este echivalent cu progresul lor personal au pus osul si creierul la treaba si au devenit mai eficienti decit profesorii lor…
    Unde mai pui ca ‘motivatia mobilitatii sociale’ din bastioanele liberalismului s-a erodat continuu in ultimii 30 de ani prin valuri de inflatii succesive si prin cresteri nejustificate a preturilor caselor si prin mentinerea salariilor la acelasi nivel pentru zeci de ani…
    sa muncesti doar ca sa-ti platesti ipoteca, sa maninci si sa te dai cu masina pina la servici si dupa cumparaturi nu e vreo smecherie…pentru nimeni
    @Charlie—apreciez 🙂

  16. „Instrument-ule…”, e revoltator cum mereu si cu tot felul de pseudonime incercati cu ticalosie sa deturnati atentia de la SINGURA IDEOLOGIE MONDIALA care a posedat/poseda un PARTID MONDIAL croita/croit pe impunerea de catre „grupul ideologic de interese” din fruntea sa a unei ordini mondiale marxist/bolsevice. „Stapanii mondiali ai democratiei” sunt bolsevicii sub acoperire ai Comintern care au reusit sa o submineze! Ne volnicilor, cine conduce Romania si cine conduce Colhozul Bolsevic european? Petrovii, Ciocoloshii si alti agenti si nomenclaturisti bolsevici nu se vand „capitalistilor”, ci conducerii Colhozului Bolsevic condus de COMINTERNISTA ENGIE legendata pe filiera RDG dupa TROCUL dintre ILEGALUL Kohl si seful Comintern Gorbaciov contra 1500 de miliarde de DM!!! Nu „capitalistii” i-au sustinut/ii sustin pe bolsevicii romani
    stalinisti dovediti, ci sefii lor din Filiala Comintern Berlin si subfiliala Bruxelles!!! Antisemit/Ateist bolsevic ne norocit, camarazii tai criminalii contra umanitatii din trecut si prezent AU CREAT IDEOLOGIA GENOCIDULUI…

  17. Analiza stării lumii este detaliată în bună parte în cartea sa Ordinea viitoare a lumii, la care domnul Marga și trimite în text. Nici un autor nu spune într-un text scurt totul. Obiectiv, nu are cum! Citatele se dau pentru a consolida o analiză și pentru a te scuti, ca autor, să mai faci încă o dată drumul. Sunt proceduri universale.

  18. Se preconizează ca în timp relativ scurt vor începe să dispară pe rând pensiile,scrisul de mână, oficiile poştale,cec-ul, ziarele, cartea, telefonul fix şi alte câteva dar în special iNTIMITATEA !
    9. Intimitatea
    Iată un concept în curs de dispariţie!
    Se înmulţesc camerele de luat vederi pe străzi, în magazine, în clădiri şi chiar încorporate în calculatorul, laptop-ul sau mobilul Dv.
    Ca rezultat, veţi putea fi sigur că 24 de ore din 24 „ei” (adică cei interesaţi, cei care vă urmăresc) vor şti cine sunteţi, unde vă aflaţi şi ce faceţi.
    Vor fi ajutaţi în mod decisiv de sistemul GPS şi de programul „Google Street View”. Una din consecinţele benefice (sau cel puţin inofensive) ar fi că „ei” vă vor putea construi un „profil” cât mai fidel, care să reflecte obiceiurile Dv şi astfel să vă ofere produse / servicii conforme acestui profil.
    În ce priveşte alte consecinţe posibile, puteţi să le imaginaţi singuri.
    Pentru încheiere, aş menţiona că singurul lucru care nu va putea fi schimbat sunt ……… „Amintirile” Dv.
    Dar şi aici îşi va spune cuvântul un oarecare domn Altzheimer !

  19. Mai avem mult până departe!
    Se vede ușor că se citește trecând peste date și se trag concluzii care nu au legătură cu articolul. Să aruncăm o privire în presa din alte țări, care lasă și ea loc comentariilor. Se discută, totuși, ce propune un articol. Este și o regulă de etică a discuției: un text se discută pentru ce spune, nu pentru ce nu și-a propus să discute. Altfel, discuția nu are cum să înainteze.
    Pe de altă parte, cum autorul și scrie negru pe alb, el dă un răspuns în cadrul discuției de la această oră. Iar discuția cuprinde mulți participanți și este corect să fie citați. Fiecare dintre cei citați are pondere națională și internațională – ceea ce este un rezultat bun. Articolul face succint panorama discuției. Poți să nu accepți un punct de vedere sau altul – nici pe cel al autorului – dar trebuie probe.

  20. Partea a treia –dupa preambulurile de rigoare 🙂

    Globalismul este ce-a mai mare crima si amenintare conceputa vreodata la adresa speciei umane iar apologetii lui trebuie desconspirati si combatuti.
    Modul de Gindire si Actiune ‘Bolshevic’ care prin autoerijarea ca lideri ai progresismului si cunoasterii absolute este amenintzarea absoluta a vietzii si premiza insclavagirii globale pe baza unei pseudoideologii sociale…
    Monopolismul „Visul de Aur” al capitalsimului se impleteste organic cu monopolismul comunist…si-si dau mina prin crearea omului sluga perfecta…
    OAMENII daca vor sa se mai bucure de libertatea de creatie trebuie sa se opuna prin orice mijloace acestui MOLOH
    …Die Gedanken sind Frei…und so muss es auch bleiben 🙂

  21. „gigel”, din ce ne destainui nu reiese ca „apreciezi” ce sustin altfel nu ai fi comis acest act disperat de a inculpa capitalismul folosind limbajul marxist! „Monopolismul” a fost pionieratul globalismului marxist, asa cum s-a fortat in toate domeniile vieti societatilor, crearea de organizatii nationale, continentale pt a se inchide cercul ideologic in ORGANIZATIILE MONDIALE…UMBRELA! Sub aceste „umbrele” INTERNATIONALELE MARXISTE/BOLSEVICE si-au concentrat agentii pt coordonarea mondiala! Puzderia de astfel de „umbrele” permite si convocari periodice a sefilor de Filiale Comintern pt a trasa liniile INSTANTZEI(BP Comintern)!Ceea ce spui voi traduce asa: Monopolismul miliardarilor rosii isi da mana cu monopolismul ideologic BOLSEVIC pt crearea OMULUI NOU-sluga perfecta.
    Constat cu surpriza placuta schimbarea tacticii „pretorienilor” care in loc sa defaimeze criticii Profului prin tot felul
    de epitete au inteles in sfarsit ca nimeni nu se afla deasupra tuturor, ca nimeni nu poate impune cu forta notorietatii
    „adevaruri absolute”. Faptul ca la nivel „academic” are loc o „discutie” oricat de selecta, nu implica insusirea oarba a „concluziilor” lor. Istoria o sa poata fi considerata o „stiinta” doar cand o sa fie scrisa respectand limba evenimentelor si nu incercand acoperirea culpabilitatilor prin interpretari partizane! Practic cvasitotalitatea „marilor istorici” comit aceasta crima impardonabila. Cand am sustinut ca „scolile istorice” din universitatile occidentale au fost transformate in feude ale unor profesori inregimentati, am stiut ce spun ca rezultat al studierii istoriografiilor aflate sub bocancul sefilor de catedre. Fixatia pe „probe” e jenanta, eu oferind multe probe de inregimentare a „preferatilor cu pondere nationala-internationala” ai autorului. O pondere construita artificial in sistem incrucisat si prin catararea unora pe umerii altora urmata de ridicarea celor de la baza, esafodajul devenind…aerian.

  22. Amin Maalouf este libanez naturalizat francez si membru al Academiei franceze.
    „Dereglarea” lumii exista cel putin de la WWI incoace, asa cum HIV exista deja de multe decenii inainte de descoperirea sa oficiala in anul 1982.
    Stiinta aplicata a Apusului, atata timp cat produce castig si satisface narcisismul hedonist, va continua sa deregleze fragilul echilibru in care traim. Tehnologia si puterea asociata ei inlatura incet, dar sigur, umanul din societatile noastre. Chiar si lumea islamului adora tehnologia, pretinzand ca prin asta face dovada modernizarii sale…
    Cheia esecului globalismului este raportul Occidentului cu R.P.Chineza. Occidentul a vrut sa faca bani pentru imbogatire si confort, in timp ce partenerul a vrut sa se dezvolte pentru a putea deveni supraputere economica si militara si a reusi, iar apoi a apara, de preferinta pacific prin influenta culturala, ceea ce n-a reusit Imperiul nipon in lumea asiatica.
    Toate acestea sub ochii Naturii, lipsita de drepturi, agresata si violata sub pretextul drepturilor omului si/imperativelor dezvoltarii economice. Numai oamenii, institutiile, tarile ce imping lucrurile prea departe pot sa vada cat de departe pot ajunge…

  23. @Charlie…sinteti simpatic sau naiv…nu prea exista stinga sau dreapta in societatea umana…exista doar cei ce stau calare si cei ce stau pe post de cai…simplist vorbind.
    calaretzului nu ii pasa decit de un singur lucru…cum sa ramina calare…de aceia capitalistul viseaza sa fie monopolist…
    comunistul calare e monopolist de facto…:)…
    apropos…faceti va rog o statistica a actiunilor companiilor listate pe bursa in care oamenii pe care oamenii le cumpara pentru fondurile lor de pensii….nu sint prea multe—de fapt sint tot cam aceleasi…mai bine am discuta despre fenomenul acesta decit despre dogme doctrinare…e lumea zilei de azi

  24. „gigel”, problema ta e ca…calaresti un ponei neintarcat. Sustinerile tale sunt absurde referitor la situatia ideologica
    actuala in care toate curentele politice au copiat modelul Internationalelor marxist/bolsevice, inregistrandu-se astfel un fenomen de strangere a randurilor si de delimitare mult mai clar ca in trecut. Alunecarile spre „centru” pe care le vezi
    intr-o „naivitate” atat de „simpatica” drept disparitia „stangii” si a „dreptei” nu au cum sa insele observatorii maturi.
    Ce sa mai spun ca in Romania „dreapta” si „stanga” SECURISTE nu numai ca se delimiteaza ferm,ele joaca parodia democratica si „capitalista” atat de convingator incat pacaleste mase mari de poporani. Cum spuneam, te-a altoit rau marxismul daca nu ai reusit sa te scuturi, sa iesi din transa si sa incaleci…armasarul! In ce hal ai ajuns daca in loc sa analizezi in mod
    stiintific o dai pe chiromantie, calarit, citit in stele si interpretarea…viselor!? Ti-a spus tie capitalismul ce vise
    erotice ii infrumuteseaza noptile lungi cu explozii de patima…monopolista!?Capitalismul de tip marxist rezultat printr-o
    malformare criminala a capitalismului pur pentru a-l aduce la forma descreierata…visata de Marx, nu este capitalism…
    Dar nu-mi fac iluzii(nu visez!) ca veti intelege vreodata, daca nici macar „capitalismul romanesc” practicat de Securitate nu reuseste sa va zdruncine incremenirea in DOGMA…

  25. @Charlie, raspunsurile dumneavoastra tradeaza o formatie academica umanista nu insa si o experienta sociala/economica reala in societatile capitaliste existente.
    mai pe scurt… elaborati subiectele politice la nivel mult prea academic si ne-nuantat, daca-mi permiteti- ‘ca din carti’
    cred ca o abordare a subiectului economic…bursa, actiuni, fonduri mutuale, fonduri de pensii si implicatiile social/politice va fi mult mai relevant pentru intelegerea prezentului
    Despre facatura economico sociala din ‘patrie’ nici nu merita sa vorbim…

  26. „gigel”, mi-a placut provocarea, dar am deja o mare experienta in tehnicile folosite de muieri sa-i imbrobodeasca pe
    masculi ca-s cei mai… Formatia mea e tehnica, iar umanismul mi-e in sange in ambele planuri, adica si al dragostei
    de oameni, nu numai fata de productiile lor spirituale. Cand te confrunti cu o realitate dura „nuantele” trebuie sa
    ramana numai la nivel de exprimare, nu de fond! Aici e problema ta. Ajungeam cumva in situatia sa vorbesc de miliardarii
    bolsevici din tarile occidentale, FOSTI khazari/evrei/…etc, daca nu aveam cel putin experienta „capitalismului securist/bolsevic existent” in Romania, Rusia, China si restul tarilor care joaca parodia capitalista?

  27. @Charlie, continuam de la nivelul urmator daca am reusit sa ajungem pina aici…macar se vedem cine joaca in ‘hora’…acu ca tot au ajuns globali.
    Mai ales care e imboldul psihologic…poate le putem dezvaluii impreuna…de fapt aici e cheia problemei 🙂
    implicatiile sint majore…si sint generatoare la tot ce se intimpla azi
    incercam ?

  28. „gigel”, de fapt tu incerci sa prezinti rasturnat formula mea in care marxistii/bolsevicii au penetrat organizatii, mafii
    (lumea interlopa, o perioada asasinatele fiind comise pe aceasta filiera!), institutii, masonerii si alte organizatii secrete…Prin aceasta operatiune ii absolvi pe asasini transformandu-i chiar in…victime!? Accept continuarea dialogului
    numai la noile articole…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.