Prima ediție a simpozionului „Dezbaterile de la Sinaia“

„Statul de drept“ și mecanismele de corecție ale societății

Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion, şi Andrei Marga, moderatorul "Dezbaterilor de la Sinaia"

Printr-o stranie coincidenţă, exact în ziua în care au început „Dezbaterile de Sinaia“, avînd ca temă „Statul de drept“, a fost desecretizat „Protocolul dintre SRI şi Ministerul Public“, moment crucial care devoalează un grav atac la adresa statului de drept, tocmai din partea acestor instituţii ale statului, prin încălcarea gravă a independenţei magistraţilor şi a unor drepturi fundamentale ale cetăţeanului!

Evenimentul s-a desfăşurat în zilele de 30-31 martie a.c. în sala de conferinţe a Hotelului New Montana din Sinaia, fiind deschis de amfitrionul manifestării Nawah Salameh, președintele Fundaţiei Alexandrion, şi s-a bucurat de participarea unor personalităţi ale vieţii politice, mediului universitar şi presei din România, la care au luat parte, ca invitaţi de onoare, şi prof. dr. Armando Marques Guedes (președintele Institutului Diplomatic, Lisabona, profesor Nova University Lisabona), prof. dr. Ludvik Toplak (fost președinte al parlamentului, președintele Alma Mater Europaea, Slovenia), prof. dr. Jurij Toplak (Maribor), dr. Slawomir Sierakowski (Varșovia).

Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei

Din păcate, la acest eveniment, deşi au confirmat prezenţa, au lipsit tocmai politicienii ale căror decizii se află acum pe agenda publică, precum Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, şi Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare de modificare a legilor justiţiei.

În prima rundă a dezbaterilor din prima zi, vorbitorii au prezentat un istoric al conceptului de „stat de drept“, subliniind evoluţia acestuia de-a lungul timpului, derapajele din timpul unor regimuri autoritare, dar şi mecanismele de corecţie ale societăţii.

Armando Marques-Guedes a subliniat faptul că „statul de drept“ nu poate fi impus printr-o lege, ci reprezintă aspiraţia societăţii, impusă politicienilor aleşi, ca legea să prevaleze în faţa oricăror tendinţe autoritare, astfel încît să fie protejate drepturile fundamentale ale cetăţeanului şi, nu în ultimul rînd, democraţia.

Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei şi cunoscut analist economic, a făcut o radiografie tăioasă a momentului actual prin care trece statul român, după ce politicienii din ultimele decenii au înstrăinat principalele resurse ale ţării. „Schimbarea proprietarului“, a spus Ilie Şerbănescu, „a făcut ca România să ajungă în stadiul de colonie fără ocupaţie militară“! Observaţiile lui Ilie Şerbănescu au generat discuţii aprige între participanţi.

Extrem de interesantă a fost şi runda a doua a primei zile, în care Alexandru Atanasiu, fost ministru al Muncii şi Educaţiei, a tratat „statul de drept“ ca pe un concept filosofic, subliniind valenţele morale ale acestuia, respectarea sau încălcarea lor definind caracterul unei societăţi.

Rodica Stănoiu a vorbit despre perioada în care a fost ministru al Justiţiei, recunoscînd unele greşeli pe care le-a comis, de care a profitat apoi Monica Macovei pentru a-i da preşedintelui ţării prerogativele numirii şefilor din Parchet şi ÎCCJ.

Una dintre cele mai aplicate conferinţe a fost cea susţinută de avocatul Gheorghe Piperea. Dezbaterile din prima zi au avut un preponderent caracter teoretic, vorbitorii insistînd asupra valorilor conţinute de noţiunea „statul de drept“. Una dintre disputele care au trezit interesul participanţilor a fost generată de întrebarea: „există stat de drept în afara democraţiei?“. Polemica dintre avocatul Victor Friedman-Niculescu şi profesorul Andrei Marga, cel care a condus dezbaterile în cele trei runde ale colocviului, a constituit momentul cel mai disputat al primei zile, polemica dintre cei doi continuînd şi a doua zi.

A doua zi a dezbaterilor a fost mult mai animată, mai ales prin aportul jurnaliştilor, aceştia  insistînd pe abuzurile instituţiilor de forţă ale statului, cele care subminează din interior însăşi noţiunea de „stat de drept“. Au vorbit Adina Anghelescu şi Răzvan Savaliuc de la „Lumea justiţiei“, care au insistat pe aberaţiile din Protocolul dintre SRI şi Ministerul public, Andi Topală de la „Sursa zilei“ (cel care a furnizat în timpul dezbaterilor informaţia că acel Protocol a fost publicat), Sorin Roşca Stănescu, care a vorbit despre „statul nedrept“, Dan Constantin, directorul „Jurnalul naţional“, care a pus pe pupitru o portocală, ca trimitere la „unitatea de elită a DNA“ de la Ploieşti şi subsemnatul, conferinţa mea introducînd dihotomia dintre „protestocraţie“ şi „democraţie“.

Între cele mai aplicate conferinţe a fost cea susţinută de Ion Ghişe, fost primar al Braşovului şi parlamentar, care a făcut o demonstraţie spectaculoasă a faptului că tocmai legile proaste permit abuzuri de genul protocoalelor secrete.

Temele aduse în discuţie de către jurnalişti au fost preluate şi de europarlamentarul Norica Nicolai, unul dintre puţinii politicieni care au cerut în repetate rînduri declasificarea acelor protocoale secrete ale SRI. Surpriza acestei ultime runde a discuţiilor a reprezentat-o Cristian Clipa de la Timişoara, a cărui conferinţă a fost apreciată de toţi participanţii.

Au mai susţinut conferinţe Mircea Criste, fost procuror general al României, care este adjunctul Avocatului Poporului, Ioan Vida, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, senatorul Tanczos Barna, Constantin Boștină, director general „Economistul“ ş.a.

Au fost, aşadar, două zile pline la Sinaia, această primă ediţie a „Dezbaterilor de la Sinaia“ aducînd la aceeaşi masă oameni care au discutat aplicat despre unul dintre conceptele des invocate de către politicienii şi analiştii din întreaga lume. Aşa cum a anunţat profesorul Andrei Marga, toate conferinţele susţinute la această manifestare vor fi publicate într-un amplu volum, ce va apărea în această toamnă.

Prin aceste dezbateri, se dovedeşte încă o dată valoarea dialogului civilizat pe marginea celor mai actuale teme ce preocupă societatea, astfel încît să fie împiedicate abuzurile oricărei puteri, prin care ar putea fi pusă în pericol însăşi democraţia.

Prima ediţie a „Dezbaterilor de la Sinaia“ s-a încheiat cu succes, motiv pentru care organizatorii au anunţat deja că în toamnă va fi organizată o dezbatere pe teme economice, la care vor participa specialişti în domeniu, politicieni şi jurnalişti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Cam toti participantii sunt invitati de A3, la modul permanent!Deci stim cam ce ati discutat,nimic nou,nu se merita deranjul deplasarii !

  2. vad ca multi vorbitori sunt tovarasi cu vechi state „politruce”! sau latrai de casa; dna stanoiu da acum lectii…???? waw!
    singurul care a punctat la obiect cred ca a fost dl.ILIE SERBANESCU!

  3. teoria ca teorie…mai ales când elevii practicieni lipsesc…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.