Statul îşi face Bancă de Investiții şi Dezvoltare

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, hotărârea privind înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

El şi-a exprimat convingerea că pe agenda de priorităţi a noii bănci vor figura „proiectele mari de infrastructură, proiectele strategice de care economia” are mare nevoie.

„Astăzi, prin hotărâre de guvern, vom aproba înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va deveni un partener al tuturor firmelor româneşti şi instituţiilor publice şi private. Este, de asemenea, un obiectiv pe care l-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi programul de guvernare 2021-2024”, a spus Ciucă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a menţionat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie. Banca trebuia să fie una „de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului”, a subliniat ministrul.

„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare”, a spus Câciu.

El a menţionat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din şapte persoane şi un consiliu director alcătuit din trei persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înfiinţată „pe criterii de performanţă”.

„Cei care vor face parte pentru primii doi ani din acest consiliu care va participa la operaţionalizarea băncii vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Practic, suma aceasta fixă nu va fi nivelul sistemului bancar, ci va fi una modică. Dar vor fi indicatori de performanţă, cu criterii, pe etape de îndeplinit, astfel încât cei care vor fi numiţi în acest consiliu să ştie că de fiecare dată vor fi monitorizaţi, astfel încât să avem banca operaţională în decurs de un an – un an şi jumătate”, a mai spus el.

Ministrul a afirmat că apariţia unui nou actor în sistemul financiar este „foarte importantă”, deoarece necesarul de finanţare la nivel economic este din ce în ce mai mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Ne-au dat din nou aliatii strategici voie sa respiram ? Inseamna ca nu ne mai ocupa hungurii tara cu investitii in pamant si resurse !

  2. Dacă cele zece sinecuri vor fi plătite cu sume modice, încă de la început se introduce perspectiva paraîndărătului.
    E bine, totuși, că în acest fel, statul va gestiona ordonat toate pierderile pe care va trebui să le preia de la marile capitaluri.
    Să nu uitați că trebuie să alocați 25% din PIB pentru datoriile vitejilor ucrainieni.

  3. Pe baza experientei acumulate in ultimii 20 de ani , statul prost si mafiot pune la cale o noua excrocherie prin care sa fure si ultimul ban de la populatia naiva si saraca . Una dintre excrocheriile de acest gen de jaf a fost FNI ! FNI conceput de SO Vintu sprijinit de marii tilhari din fruntea statului – A. Nastase , Radu Vasile , SRI , CEC Bank , Mugur Isarescu etc SRI a condus si gestionat afacerea FNI pina la jefuirea ultimului banut si falimentarea fondului ! In fruntea fiecarei filiale judetene a FNI se afla cite un ofiter FNI ( fie activ, fie trecut in rezerva dar controlat de serviciii ) . Peste 300.000 de actionari , majoritatea pensionari amarasteni , au ramas fara agoniseala de o viata ! Statul mafiot si jegos a garantat si asigurat prin contract cu fiecare investitor , returnarea banilor in caz de faliment . Lucru ce nu s-a mai intimplat . Jigodiile din fruntea statului impreuna cu SRI si javre din Justitie au praduit fondul si n-au dat socoteala nici in ziua de astazi ! Acum ce vor sa faca ? sa repete excrocheria gen FNI ?

  4. Faceti ba banci de stat, sa le privatizeze apoi tradatorii! Sistemul financiar bancar in maini straine, este o frana permanenta in mana lor! Clar?

  5. n-au iesit rezistii in strada, n-a fost demis pt incercarea de refacere a sistemului bancar care sa protejeze economia? Cat de slabi au fost guvernantii care au vandut pe doi lei bancile dupa ce Polonia a inteles ca si-a distrus siguranta dupa privatizarea bancilor. Daca politrucii ar fi citit in anii ’90 lamentarile Poloniei ar fi renuntat sa-si vanda bancile si poate s-ar fi salvat daca ar fi negociat altfel aderarea sau ar fi asteptat sa fie ruga sa intre, pt ca oricum UE avea in plan acapararea de noi piete si distrugerea concurentei in indutrie/comert…din pacate nu am avut si nu avem personalitati, nici acum n-am pornit CET-urile ba am inchis si PNL-ul lui Ciuca vrea sa mai inchida si altele pt a ruina tara ca un adevarat „brav ostas”…au murit inutil bunicii nostri in razboaie, la inundatii, pe santierele de munca pt ca azi sa aratati ca niste pachete adipoase…

  6. Asta o sa functioneze la fel ca Banc Religiilor? Cine dracu e atat de inconstient sa-si depuna banii acolo? O sa fie tot o banca a securistilor, asa cum e CEC Bank.

  7. Pai nu urlati voi bai hauristilor ca nu avem banci romanesti?
    Toate panaramele urla cu dobanzile, ne jecmanesc strainii.
    Sa bage AUR in Parlament o lege ca CEC (banca de stat) sa dea credite cu 1 % dobanda.

  8. +10 !
    Adevăr în tot ce spui.
    Știu cazul fostului colonel Dragomir (de la Ialomita), care s-a sinucis când a realizat mizeria în care a fost târât. RIP !

  9. …ups!!!!…fondul suveran de investitii al puscariabilului dragnia?…ordionanta 114 redivivus de la ce, a aceluias, de la imparatie?…intrebare: de ce l-ati inchis?…omul a fost un vizionar!…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.