Strategul economic al PSD sugerează încălcarea tratatului privind UE

Cristian Socol, omul cu cifrele din spatele programului de guvernare al PSD, sugerează ca România să nu mai țină cont de prevederile Tratatului de la Maastricht, al Uniunii Europene, în ceea ce privește obligația fiecărui stat de a nu depăși deficitul bugetar de 3% din PIB și gradul de îndatorare de 60% din PIB, și să ia exemplul mai mai multor țări care nu respectă aceste reguli impuse, precum Spania, Franța, Polonia, Germania, Italia, Austria.
„Întreb încă o dată că poate primim un răspuns rezonabil. Dacă tu țară ai avut în ultimii 20 de ani peste 3% deficit bugetar în PIB și/sau 60% datorie guvernamentală în PIB deci nu ai respectat criteriile, AI DREPTUL să ceri altor țări respectarea acestor criterii?!” a spus Socol. Conform acestuia, Spania a avut un deficit bugetar ESA (care apare atunci când cheltuielile unei entități, precum un guvern, depășesc încasările) de 3,5%, Frața de 3,5%, Spania de 4,1%, iar Germania a acumulat o datorie guvernamentală de 67,7%, Spania de 64,8%, Franța de 75,2%, Italia de 113,3%, Austria de 73,6%. În mod normal, aceste state ar trebuie să fie sancționate de Comisia Europeană însă acest lucru nu s-a întamplat până acum. România s-a situat în ultimii ani cu deficitul bugetar sub 3%, ajungând anul trecut aproape de limita maximă. De asemenea, datoria publică este una dintre cele mai scăzute din UE, sub 40%, dar aceasta crește permanent. Dacă un stat are deficit și/sau datorie mare înseamnă că aceasta suportă cheltuieli crescânde cu finanțarea ascestora, adică cu dobânzi la credite luate și care se întind pe mai mulți ani. În România, cele mai multe cheltuieli se duc pe pensii și salarii. Cum acestea au crescut în medie cu aproape 20% în ultimii doi ani, spațiul pentru cheltuielile cu investițiile scade permanent pentru că astfel se depășesc cele 3% din PIB. În plus, jumătate din cheltuielile cu investițiile în primele opt luni ale acestui an, 12,8 miliarde de lei, s-au făcut pentru achiziționarea de tehnică militară din SUA, Himars, Patriot etc., nicidecum pentru autostrăzi, spitale, școli. Din acest motiv, Socol propune o reformă a regulilor fiscale în sensul scoaterii în afara deficitului a cheltuielilor militare. „Reforma regulilor fiscale și a politicii de coeziune europene reprezintă răspunsul structural la incertitudinile politice, economice și sociale ale UE. Reguli fiscale mai laxe strict pentru partea de investiții publice, scoaterea în afară deficitului a cheltuielilor de înzestrare militara conform angajamentelor NATO și reducerea birocrației în accesarea fondurilor structurale și de coeziune sunt piloni de reformă de implementat urgent. Emiterea de euroobligațiuni, mecanism unic de garantare a depozitelor și instituirea unui salariu minim la nivel european sunt de asemenea urgente. Altfel, vom asista la un proces de dezintegrare accentuat. Și firul nu va fi scos din șir de țările din est ci chiar de către motoarele integrării europene. Procesul a început deja. Clubul european presupune eterogenitate, Germania nu poate fi clonata de 27 de ori”, a mai spus Socol.
Principalul obiectiv al tratatului de la Maastricht, din 1992, este crearea Uniunii Economice și Monetare în trei etape. Conform documentului, moneda unică europeană urma să fie introdusă cel mai devreme la 1 ianuarie 1997 și cel mai târziu la 1 ianuarie 1999. Pentru ca o țară să participe la Uniunea monetară trebuie să îndeplinească anumite criterii economice (de convergență), prin care trebuie asigurată stabilitatea monedei unice. Criteriile de convergență sunt următoarele: politica financiară, nivelul prețurilor, al dobânzilor și al cursului de schimb. În timp ce criteriul de politică financiară (deficit bugetar < 3% și gradul de îndatorare < 60% din PIB) este un criteriu permanent, celelalte două au fost valabile numai pentru anul de referință 1997.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Interesant acest domn, Cristian Socol. La fel ca toate jigodiile politice de doi bani, nu-l interesează absolut deloc prosperitatea României și mai ales nu-l interesează cum o vor duce copii și nepoții noștri. Adică generațiile viitoare să piară dracului sau măcar să trăiască în mizerie cruntă plătind datoriile făcute azi de PSD. Important este ca pesediștii mâine să câștige alegerile. Nu investiții, nu bani munciți ci doar traiul pe datorie. Cum spune ilustrul academician Răzvan Theodorescu „…România nu mai are oameni de stat. Oamenii de stat sunt cei care se gândesc la generațiile viitoare. Oamenii politici sunt cei care se gândesc la alegerile viitoare.” https://evz.ro/dialog-theodorescu-romania-tampenie.html . Eu aș zice că nici oameni politici nu mai aavem ci doar niște animale care viețuiesc pe banii noștri în parlament.

    • Sa depasim Deficitul de 3% inseamna sa NE IMPRUMUTAM si mai mult!
      Azi, Romania se imprumuta aproape zilnic(desi Economia „duduie”!), exclusiv pentru Plata salariilor si a Pensiilor precum si a Datoriilor existente!
      NU se imprumuta sa construiasca Spitale moderne, Autostrazi si Cai ferate moderne, Poduri moderne, Tunele(ca Turcia lui Erdogan!), Scoli moderne, Diguri si Lucrari de imbunatatiri funciare.

      Limbajul si vocabularul acestui domn, PSDist notoriu, Cristian Socol e similar celor din PCR: daca Franta si Germania pot, de ce sa nu putem si noi!
      Pentru ca NU putem, dle Socol!
      Economia Romaniei de departe NU e comparabila cu Economia Frantei sau a Germaniei!
      Simplu.
      Amintiti-va cum a LOVIT Economia Romaniei Criza recenta din 2008 si cum a lovit Economiile Frantei si Germaniei!
      Romania in 2009 a avut cea mai MARE Scadere a PIB(7,1%) si cel mai MARE Deficit bugetar(8,3%) din UE, desi in 2008 Premierul Tariceanu se lauda zi si noapte cum DUDUIE Economia Romaniei!
      D-aia, dle Socol!
      Azi, Economia Romanei „duduie”, dar se imprumuta MASIV(la Dobanzi mai MARI decat Grecia!) desi NU INVESTESTE nici macar in proiecte cu Fonduri europene, pentru un motiv simplu: NU sunt Bani pentru INVESTITII nici macar pentru Cofinantare!
      De ce NU va intrebati dvs cum a ajuns Corina Cretu sa se roage de Guvernul Romaniei sa depuna Proiecte pentru Infrastructura, Romania e ULTIMA in UE la capitolul Infrastructura si la MULTE altelele ce tin de Calitatea vietii Cetatenilor ei: Asistenta medicala, Educatie moderna, INfrastructura rutiera si feroviara(DEZASTRU iminent!), dar si pe Locul 1 in UE la: numar morti si raniti grav in accidente rutiere, numar morti de boli cardiovasculare, numar COPII morti in acccidente rutiere, Locul 1 in ceea ce priveste Rata Mortalitatii INFANTILE, numarul cazurilor de TBC, la Avorturi, la ABANDONUL Copiilor…

      Chiar, NU va preocupa deloc, dle Socol sa raspundeti la intrebarea: unde se duc BANII din Economia care „duduie” zi si noapte?

    • @Omul care trece: DA, in 2009 Guvernul Boc 1 a fost format de PDL si Alianta PSD+PC!
      Dar nu asta conteaza, conteaza CUM „duduia” o Economie in 2008(Premier Tariceanu!), ca apoi in 2009 cand CRIZA a lovit mandra Romaniei(laudata de Tariceanu in 2008) sa faca ravagii!
      Asa ca „duduiala” de 2 Bani jumate a Economiei Romaniei in acest moemnt e ZERO, a-propos AZI:
      „Eurostat, date de COȘMAR pentru Guvern – România, ţara cu cea mai MARE inflaţie anuală din UE.
      România a avut în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, similar cu cel înregistrat în august, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), conform agerpres.ro.”
      https://www.stiripesurse.ro/eurostat-date-de-co-mar-pentru-guvern-romania-tara-cu-cea-mai-mare-inflatie-anuala-din-ue_1297106.html

      E bineeee, e foarte bineee!

      „16 Octombrie 2018
      Românii, cei mai numeroşi imigranţi în Germania.
      Sociolog: România, la un pas de o catastrofă demografică.
      Cifrele oficiale de imigranți pentru anul 2017 din Germania arată că România a fost ţara care a trimis cei mai mulţi migranţi – 73.000, urmată de Siria, țară măcinată de un război civil – 60.000, Polonia – 34.000, Croația -33.000 şi Bulgaria -30.000. În total, 219.000 de români au emigrat anul trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Este cel mai mare exod din ultimii 8 ani.

      85% dintre emigranții români au vârste între 15 și 64 de ani. Vorbim despre populație activă, bună de muncă.
      “Dacă va continua această tendinţă, ne paşte o catastrofă demografică”, spune la RFI, sociologul Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.
      https://www.rfi.ro/social-106662-romanii-cei-mai-numerosi-imigranti-germania-sociolog-romania-la-un-pas-de-o-catastrofa

  2. Socol e un om deştept, dar UE e condusă de comisari politici şi de tâlhari în costume.
    (Şi, apropo, datoria publică a României ca procentaj din PIB e în scădere, nu în creştere…)

    • Asa e Mac, datoria publica a scazut cu 300 mil euro la primele 8 luni din acest an, dar trebuie sa intelegi ca acest Cosmin Pam Matei scrie si el la comanda sau nu intelege nimic sau amandoua la un loc.

  3. Cristian Socol,fost consilier economic al premierului Victor Ponta,zicere in feb 2018:”2018 va fi anul investiţiilor.Dar PIB-ul poate avansa cu peste 6% doar dacă accentul va cădea pe in­­vestiţii”:))El vorbeste,el aude,turma pesedista paste linistita.. Socol asta mai bine isi trage un fluier si doineste …

    • Unde-s BANII promisi la alegerile din 2016?!
      Pai, cand Dragnea a facut Programul de guvernare, ala plin de PROMISIUNI marete, Socol asta il lauda de mama focului, spunea cum va DUDUI Economia Romaniei in 2018!
      Acum, Economia Romaniei „duduie” dar BANI nu sunt, promisiunile din maretul Program de guvernare sunt deja UITATE(NU spune o vorbulita dl Socol despre Programul de guvernare care PROMITEA Investitii URIASE!), uite dle Socol cum PSDragnea NU a facut nimic din Programul de guvernare(exceptie cresterea infima cu 2 lei a salariilor bugetarilor, DUPA Trecerea Contributiilor la Angajat si cresterea de aruncat praf in ochi a pensiilor la amaratii votanti ai PSD), pana si celebra VIRGULA e data uitarii:
      http://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

      Unde-s INVESTITIILE promise in Programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile in 2016, dle Socol?!
      Vorbe goale, ca la PSD!

  4. socol a primit o comandă pur politică de la moţul pesedelei: bă cristi, ia aruncă-le nefla aia cu maastrichtul, să-i facem noi pe răzvrătiţii, că tot avem deficitul de 6% şi ne-am kkt pe noi, alea, alea…poate mai ţine să ne aburim proştii o dată, de două ori…

  5. Dacă am aloca pentru înarmare în loc de 2% doar 1% din PIB (aşa cum fac multe state din UE), deficitul ar scădea imediat de la 3 la 2%. Simplu, nu?
    Dar noi cheltuim ca fraierii, de parcă am putea să-i speriem pe ruşi cu câteva rachete Patriot.

  6. Shi cand ala care sugereaza asta e Stiglitz ori Kruggmann inca de prin 2004-2006 (da shi prin 2017-2011) asta e tot la ordinul lui Dragnea ori a PSD-ului mai triflicilor ?

    Mai prostovani intorshi cu cheitza .

    Daca n-atz fi atat de prosti shi de incuultzi atzi fi niste propagandisti da nu suntetzi, suntetzi doar niste prosti .
    Ca despre problema „mondialului” shi de ce nu se poate impune o moneda globala in lipsa unui buget redistributiv global, de ce aceste gaselnitza politica este nesustenabila shi ruinatoare dpdv economic …… suntetzi mult prea prosti ca sa intzelegetzi.

    https://www.theguardian.com/business/2016/aug/10/joseph-stiglitz-the-problem-with-europe-is-the-euro
    https://newrepublic.com/article/136124/an-utter-failure-joseph-stiglitz-euro-europes-uncertain-future
    http://americablog.com/2011/01/krugman-can-europe-be-saved.html
    https://www.forbes.com/sites/timworstall/2015/07/04/paul-krugman-is-right-again-its-the-euro-itself-that-is-the-problem/#19267de14b44

    • Corecta si binevenita observatia. Si mai ales concluzia. Subscriu si sustin.

  7. Ce spune dl Cristian Socol despre asta:
    „16 Octombrie 2018. Primăria Capitalei: Bani tăiaţi de la Spitale şi Infrastructură, direcţionaţi către Biserici şi Concerte.
    Situaţie cel puţin ciudată la următoarea rectificare bugetară a Primăriei Capitalei când va fi discutată o rectificare bugetară pentru Administraţia Străzilor şi Administraţia Spitalelor care au solicitat diminuări bugetar.
    Asta în condiţiile în care atât infrastructura din Capitală cât şi situaţia din spitalele aflate în subordinea Primăriei Generale lasă de dorit.
    Banii vor merge, în schimb, conform proiectului de rectificare bugetară, către instituţii care se încadrează în domeniul „Cultură, recreere, religie”.
    Mai exact, 70 de milioane de lei vor fi investiţi în concerte şi biserici.
    „N-ar fi surprinzător ca o parte din bani să-i găsim trimişi spre Catedrala Mântuirii Neamului. E clar că lucrurile spre asta se îndreaptă”, a explicat, pentru „Adevărul”, Dan Trifu, vicepreşedintele asociaţiei Eco-Civica.
    Cum puteau fi folosiţi banii de spitale
    Potrivit acestuia, îngrijorător e faptul că spitalele înapoiază bani.
    Concret, Administraţia Spitalelor solicită o „tăiere” de 47,8 milioane de lei.
    Deloc puţin, completează Dan Trifu, mai ales că spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au nevoie de dotare cu aparatură medicală dar şi cu consumabile.
    „Banii puteau fi folosiţi foarte util.
    Puteau fi dotate TOATE unităţile sanitare cu câte un angiograf, spre exemplu.
    E o subminare a sistemului sanitar din România şi trebuie la un moment dat să tragem linie între ce înseamnă asistenţă medicală particulară şi ce înseamnă asistenţă de stat.”

    https://adevarul.ro/news/societate/primaria-capitalei-bani-taiati-spitale-infrastructura-directionati-biserici-concerte-1_5bc60b34df52022f759175ec/index.html

  8. Din pacate ROMANIA nu are alte alternative decat N.A.T.O. si golania asta de U.E. ! Ce spune domnul Cristian Socol se poate si intampla, dar atunci cred ca se cam amaneteaza viitorul generatiilor viitoare, deoarece dupa 29 de ani de balamuc nou, noi ca tara suntem cam faramati: economic, politic, social, spre deosebire da tarile amintite in articol care isi permit sa nu aiba nici o ezitare sa incalce prevederile Tratatului de la Maastricht, al Uniunii Europene ! Sa speram ca actuala Putere: PSD-ALDE sa aiba o initiativa mai mare sa sporeasca bruma de INVESTITII, intr-un orizont de timp rezonabil, sa reuseasca sa colecteze taxele la buget de la firmele autohtone si straine ( mai ale bancile cu mamicile lor in afara tarii !).In rest sa auzim si de mai bine, Dumnezeu sa ne dea minte sa ne descurcam in Lumea asta cam prost facuta …!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.