Suedia trece la un modelul bazat pe carantină

Autorităţile suedeze au propus săptămâna aceasta crearea unei legi care ar închide o bună parte din ţară, notează Financial Times.

Anterior, guvernul a recomandat folosirea măştilor faciale şi le-a transmis şcolilor că îşi pot închide uşile pentru elevii cu vârste de peste 13 ani. La începutul pandemiei, Suedia a fost una dintre puţinele ţări care, în ciuda numărului tot mai mare de morţi şi infecţii cu coronavirus, a optat să se bazeze pe spiritul civic al populaţiei şi nu a implementat nicio măsură strictă de distanţare socială.

„Nu cred că Suedia se diferenţiază prea mult (de restul planetei) în momentul de faţă”, spune Jonas Ludvigsson, profesor în epidemiologie în cadrul Institutului Karolinska din Stockholm.

Suedia a raportat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultima lună şi 535 în ultimele opt zile. Prin comparaţie, Norvegia – cu care împarte graniţa de vest – a raportat doar 465 de morţi de la începutul pandemiei. „Am eşuat”, a declarat înainte de Crăciun regele suedez Carl al XVI-lea Gustaf.

Încrederea în guvern şi celelalte autorităţi a scăzut constant în ultimele luni. Mai mult, Dan Eliasson – şeful agenţiei pentru situaţie de urgenţă – şi-a dat demisia săptămâna aceasta după ce şi-a vizitat fiica în Insulele Canare, după ce autorităţile au avertizat clar împotriva călătoriilor nenecesare.

Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei, a declarat încă din luna iunie că strategia sa de combatere a pandemiei a rezultat într-un număr mult prea mare de morţi în interiorul ţării, însă autorităţile au lansat între timp un număr relativ mic de măsuri.

Până acum au fost înregistrate 482.284 de infecţii cu coronavirus în Suedia şi 9.262 de decese, în condiţiile în care populaţia ţării este de 10,1 milioane de locuitori, potrivit Worldometers.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Dupa ce si-a lichidat batranii cu morbiditati,suava guvernare social democrata a Suediei trece la carantinare,la insistenta familiei regale!Asasinii suedezi raman nepedepsiti..

  2. As vrea sa vedeti si simtiti macar o parte din cetatenii romani ceea ce vad eu aici pe orice canal tv chiar din toate tarile doar ca nu e in lb.romana! Mecla lor cand vorbesc live, spune exact tot ce urmeaza, tot ce ascund, intentiile clare si de necontestat! Atentie: nu e bascalie, e cat se poate de real! In Romania se vede doar ce se vrea la tv si nu ce cere un abonat!

  3. Asta s-a si dorit. Cine este noul ambasador al d-voastra in China? Ca sa va spun daca sa-l mai propuneti sau nu.

  4. Rog documentati-va cand scrieti si comentati. Mergand pe worldometer, avem mici surprize:
    Suedia e pe locul 14 la % numar cazuri, dupa Cehia, Slovenia,Lituania, Belgia, Elvetia, Croatia, Olanda, tari cu carantina grea.
    La % decese e locul 18, dupa Belgia, Slovenia, Bosnia, Italia, Macedonia, Cehia, UK, Bulgaria, Spania, Franta, urmata de RO.
    La % teste e locul 25, in fata Ucrainei, Moldovei, Bosnia, Bulgaria, Macedonia, Polonia, RO, Croatia, Serbia, Slovacia, Ungaria, Grecia,Slovenia, Olanda, Cehia, Germania, Austria, Elvetia.
    In concluzie, esecul lor e mai bun ca succesul nostru si decat nivelul mediu al Europei carantinate, mascate si cu activitatea economica blocata.
    La care se adauga si vreo 100 milioane EUR economisiti cu propaganda anticovid.

  5. @marius:de ce dezinformezi?Statistica se face la 1 milion de locuitori ..Nu e frumos ce faci

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.