Supercupa României merge în premieră la Giurgiu

Meci de factură modestă în deschiderea sezonului. Ambele echipe arată rău în perspectiva confruntărilor europene. A cincea supercupă decisă la lovituri de departajare.

Două echipe modeste

Cea de a 16-a ediţie a supercupei României a fost câştigată în premieră de Astra Giurgiu. Ca şi în finala Cupei României, disputată tot de Steaua şi Astra, trofeul a fost cucerit după executarea loviturilor de departajare. Şi atunci, şi acum, Astra Giurgiu a obţinut decizia la „loteria penalty”-urilor. Meciul în sine a fost unul de factură modestă. Şi nu este vorba de faptul că suntem la început de sezon, ci de sărăcia loturilor celor două formaţii. În perspectiva meciurilor din cupele europene nu vedem deloc bine pe niciuna din combatantele care s-au înfruntat vineri seara pe Naţional Arena. Steaua este „mai” în pericol, deoarece joacă săptămâna viitoare în deplasare la campioana de anul trecut a Norvegiei, Strømsgodset IF. Timp nu prea mai este decât pentru retuşuri, dar la campioana României este nevoie de mult mai mult decât de retuşuri. În primul rând este nevoie de jucători (de valoare) în linia de atac (nu există în acest moment un vârf autentic) şi jucători care să controleze mijlocul terenului. Unde este de asemenea suferinţă mare, iar Tănase nu a progresat deloc, din contră. În ceea ce priveşte „puştimea”, Stanciu, Iancu, Filip, ei sunt departe de ce trebuie să fie.

Nici Astra nu stă mai bine. Are un lot subţire şi este greu de crezut că va face faţă cerinţelor turului III din Europa League. Ambele echipe stau şi mai prost la nivelul băncii de rezerve.

Astra a început mai bine meciul, fiind în primele 15 minute mai mult prezentă în terenul advers, dar din minutul 20, Steaua a preluat controlul. Şi era normal să fie aşa, pentru că giurgiuvenii au jucat ca şi în „10”. Ei au avut un purtător „ilegal” de echipament de fotbalist, ne referim la Bukari, şi nici mult lăudatul Budescu nu a fost departe. Cu câte-o pasă bună pe repriză şi un penalty bine executat nu te numeşti jucător mare. În partea a doua a jocului, „astralii” au dominat, fiind obligaţi de scorul defavorabil de pe tabela de marcaj, şi au controlat jocul şi pentru că nou intraţii Fatai şi De Armorin au fost cu mult peste colegii lor. Antrenorul bucureştenilor a schimbat târziu şi fără folos, cei aruncaţi în joc (Keşeru şi Pârvulescu) fiind la fel de slabi ca şi cei pe care i-au înlocuit, Stanciu şi Iancu. Astra a egalat la o fază pe care unii steliştii au incriminat-o, susţinând că autorul golului s-ar fi aflat în offside. Cum transmisia a fost în nota meciului, iar reluările au fost ca în anii ’70, este dificil să ne pronunţăm dacă a fost sau nu Enache afară din joc. După egalare şi până în minutul 120, jocul s-a echilibrat, în ultimele 5 minute ale prelungirilor, bucureştenii fiind mai periculoşi. Cam atât se poate spune despre un meci cum nu am mai vrea să vedem, ţinând cont că s-au aflat faţă în faţă două europene.

Casetă tehnică

Stadion: Naţional Arena

Spectatori: cca 11.000

Arbitru: Alexandru Tudor

Asistenţi: M.Grigoriu şi Al. Cerei

Adiţionali: R.Dumitru şi M.Bârsan

Au înscris: 1-0 (min.45+1 – Chipciu), 1-1 (min.76 – Enache)

Lovituri de departajare :

gol: (Găman – Astra) 0-1

gol: (Keşeru – Steaua) 1-1

gol: (Seto – Astra) 1-2

non: (Filip – Steaua) 1-2

gol: (Jr.Morais – Astra) 1-3

gol: (Pârvulescu – Steaua) 2-3

gol: (Laban – Astra) 2-4

gol: (Latovlevici – Steaua) 3-4

gol: (Budescu – Astra) 3-5

Cartonaşe galbene: Szukala, Prepeliţă, Keşeru – Ben Youssef, Jr. Morais, Laban, Seto

Steaua: Arlauskis – Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici – Prepeliţă, Filip – Chipciu, Stanciu (min.78-Pârvulescu), Tănase.– Iancu (min.73-Keşeru)

Antrenor: Constantin Gâlcă

Astra: S. Lung jr. – Yahaya, Găman, Ben Youssef, Jr.Morais – Laban, Seto – Enache, M. Cristescu (min.46-Fatai), Budescu – Bukari (min.46-De Armorin)

Antrenor: Daniel Isăilă

Steaua conduce în topul trofeelor câştigate

Prima ediţie a Supercupei României s-a desfăşurat acum aproape 20 de ani, pe 20 august 1994 între Steaua şi Gloria Bistriţa, roş-albaştrii câştigând cu 1-0. Până vineri s-au desfăşurat 15 ediţii (în 1996, 1997, 2000, 2004 şi 2008 din cauză că echipele care au câştigat campionatul au făcut „dubla”; Steaua şi Dinamo de două ori şi CFR Cluj în 2008).

Şase din cele 15 finale au necesitat prelungiri, iar 4 s-au decis la lovituri de departajare. Cele 16 trofee (inclusiv cel de acum din 2014) au fost câştigate de:

  • Steaua Bucureşti: 6 trofee
  • Rapid Bucureşti: 4 trofee
  • Dinamo Bucureşti: 2 trofee
  • CFR Cluj: 2 trofee
  • Oţelul Galaţi: 1 trofeu
  • Astra Giurgiu: 1 trofeu
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.