Supravegherea în masă a cetățenilor prinde contur în Ungaria

Parlamentul de la Budapesta vrea ca parlamentul să adopte o lege care face ilegală folosirea de către unguri a programelor de criptare. ”Vrem să interzicem dispozitivele de comunicație pe care agențiile de forță ale statului nu le pot supraveghea, cu toate ca au dreptul să o facă”, a declarat vicepreședintele grupului parlamentar al Fidesz, Gergely Gulyas, citat de site-ul 444.hu.

Pentru că guvernul, prin Ministerul de Interne, a anunțat imediat după atentatele de la Bruxelles că dorește să propune o lege privind ascultarea telefoanelor mobile, parlamentarul Fidesz a explicat ulterior că legea privind criptarea nu are nimic de-a face cu inițiativa guvernului. Potrivit lui Gulyas, este vorba de aplicațiile pentru codare care sunt disponibile gratuit pentru orice smartphone.

În luna ianuarie, premierul Viktor Orban a inițiat procedura de modificare a Constituției pentru a oferi guvernului prerogativa de a restrânge drepturile și libertățile democratice, în cazul unei stări de urgență teroristă care este definită vag.

Opoziția arată însă că scopul Fidesz și al premierului Viktor Orba este simplu: să legalizeze supravegherea în masa a cetățenilor. Acum, instituțiile de forță au dreptul să intercepteze convorbirile telefonice, să monitorizeze traficul pe internet, să instaleze dispozitive de ascultare, însă doar cu aprobarea unui judecător. Legea permite însă ca serviciile să treaca de această constrângere în cazul în care intruziunea în viața privată a cetățenilor are loc în cadrul unei operațiuni de contraterorism.

Un verdict recent al CEDO a interzis această practica din Ungaria. Cadrul legislativ urmează să fie modificat. Centrul Ungar pentru Contraterorism (TEK) putea să recurgă la interceptări fără aprobarea unui judecător chiar și în cazurile în care cei vizați nu erau suspectați de vreo infracțiune, dacă interceptarea avea acoperirea unei operațiuni contrateroriste. Laszlo Mijteny, fost Avocat al Poporului, spune că, în cazul în care legislația nu va fi modificată, toți cetățenii pot da în judecată guvernul, pentru că, în teorie, sunt cu toții afectați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.