Târgul de carte „Gaudeamus 20” şi-a deschis porţile

Târgul Internaţional „Gaudeamus Carte de Învăţătură” 2013 are loc în perioada 20 – 24 noiembrie a.c. în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 20, este iniţiat şi organizat de Radio România, instituţie de presă care, la 1 noiembrie 2013, a împlinit 85 de ani de activitate neîntreruptă.

Târgului Internaţional “Gaudeamus Carte de Învăţătură” s-a deschis oficial miercuri, 20 noiembrie, la ora 12.00. Cei care, prin cuvântul de deschidere, au întâmpinat primii vizitatori ai târgului au fost Ovidiu Miculescu – Preşedinte Director General al Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, Vladimir Epstein – directorul executiv al târgului, ES Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România – Preşedintele de onoare al ediţiei, Benoît Rutten – Şeful Delegaţiei Valonia-Bruxelles în România şi Luiza Domnişoru – şef Serviciu Relaţii Publice Automobile Dacia.

Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului “LECTURA”, proiect de anvergură naţională, iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul celor 19 ani de existenţă, care însumează 77 de târguri Gaudeamus, peste 2.000.000 de vizitatori şi aproape 8.000 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în postura de lider în industria evenimentelor de acest gen, din ţara noastră.

În premieră pentru Gaudeamus, în postura de Invitat de onoare se află în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura „Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Întrucât Invitatului de onoare îi revine şi misiunea de a desemna Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2013 este Excelenţa Sa Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei în România.

Nouă autori nordici vor sosi în România cu această ocazie. Cele cinci Ţări Nordice participă la Gaudeamus 2013 sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.

Clipe frumoase la Târgul de carte Gaudeamus

Preşedintele de onoare al Gaudeamus 2013, Excelenţa Sa Anders Bengtcén, declara cu două săptămâni înainte de deschiderea târgului: “Anul acesta, Ţările Nordice sunt invitate de onoare la Târgul de Carte «Gaudeamus». Pentru Ţările Nordice este o onoare şi un privilegiu faptul că pot acum să-şi prezinte literatura publicului român.

Ţările Nordice au o tradiţie literară bogată, ale cărei începuturi pot fi găsite cu peste o mie de ani în urmă, atunci când vikingii scriau pe tăbliţe de piatră basme scurte şi aventurile lor. Câteva sute de ani mai târziu, a apărut ca gen literar saga islandeză. Ulterior, epopeile finlandeze, bazate pe tradiţia orală, au devenit parte din tezaurul nordic de poveşti şi basme care au trezit interesul cititorilor de pretutindeni.

Astăzi, literatura nordică, în special romanele poliţiste, se bucură de un succes uriaş peste tot în lume. La Târgul de Carte «Gaudeamus», cei nouă autori nordici contemporani, ale căror cărţi au fost traduse în limba română, îşi vor prezenta operele şi vor susţine dezbateri pe marginea acestora. În colaborare cu Consiliul Nordic al Miniştrilor, alte aspecte ale literaturii nordice, cum ar fi promovarea literaturii în rândul copiilor, vor fi discutate la seminarii pe perioada târgului. De asemenea, vor fi prezentate şi alte domenii ale culturii nordice, printre care filmul”.

Iubitorii de literatură vor avea ocazia să îi întâlnească la ediţia de anul acesta a “Gaudeamus” pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate de Editura “Trei”, şi autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, publicată de Editura “All”.

Iubeşte cartea

Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei este amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, stand numărul 3.

În cadrul său, veţi găsi o amplă bibliotecă cuprinzând cărţile autorilor nordici care au fost publicaţi în limba română. De asemenea, este prevăzut un spaţiu de manifestări, în care vor avea loc lansările de carte şi o serie de conferinţe şi seminarii.

Organizatorii evenimentului sunt Ambasada Regală a Danemarcei, Ambasada Finlandei, Ambasada Islandei, Ambasada Regală a Norvegiei, Ambasada Suediei şi Consiliu Nordic al Miniştrilor.

Proiectul este sprijinit de: Fondul Cultural Nordic.

Parteneri: “Editura Trei”, Editura “Egmond”, “Lego” ş.a.

Accesul publicului în incinta Târgului se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru “Tombola Gaudeamus”. Categorii de public cu acces gratuit: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial-educaţional, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi, grupuri organizate.

Program de vizitare: miercuri – vineri, între orele 11.00 şi 20.00, sâmbătă – duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Reîntâlnire cu tradiţia şi un număr impresionant de noutăţi

Cel mai longeviv şi mai dinamic târg de carte din România revine în faţa publicului cu o ofertă de excepţie sub toate aspectele, pe măsura prestigiului câştigat de-a lungul celor 19 ediţii precedente şi a aşteptărilor tuturor celor care vor participa la această ediţie, sub o formă sau alta. La ediţie aniversară, “Gaudeamus” propune celor care îi vor trece pragul – peste 100.000 la fiecare dintre cele mai recente ediţii – o reîntâlnire cu tradiţia şi o serie de noutăţi. Tradiţia este prezentă prin câteva repere familiare:

Aproximativ 400 de expozanţi (un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie), acoperă integral cei 14.000 de metri pătraţi ai Pavilionului Central Romexpo.

Un maraton de evenimente editoriale şi profesionale – peste 600 anunţate până în acest moment – se vor desfăşura la standurile expozanţilor şi în spaţiile special amenajate de către organizator în incintă: Sala “Cupola” (nivelul 0.00), “Bursa de Contacte”, “Atelierul de creaţie – Salonul de Carte pentru Copii”, Ceainăria “Infinitea Gaudeamus” (nivelul 3.20) şi Sala “Mircea Sântimbreanu” (nivelul 7.70).

Secţiuni tradiţionale specializate: “Carte şi multimedia” – reunind oferta actualizată de carte tipărită şi electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante case de editură, distribuitori de carte, organizaţii culturale şi instituţii de învăţământ; “Bursa Educaţia” – dedicată instituţiilor de învăţământ şi ajunsă la a 16-a ediţie; Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, ediţia a 10-a, secţiune dedicată celor mai tineri vizitatori; “Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret” 2013, organizat la târg de Ministerul Tineretului şi Sportului; “Centrul Internaţional de Agenţii Literare”, la care participă 8 agenţii din Franţa, Italia, Marea Britanie, România şi Turcia.

Noutatea vine la “Gaudeamus 20” sub forma unei deschideri internaţionale fără precedent în istoria târgului.

Invitatul de onoare al ediţiei, “Grupul ţărilor nordice”, propune un program de evenimente extrem de consistent care include peste 30 de lansări de carte, conferinţe, proiecţii de film, ateliere creative, adresate unui public diversificat ca vârste şi preocupări. Majoritatea evenimentelor se vor desfăşura la standul Invitatului de onoare, girat de Consiliul Nordic al Miniştrilor.

Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” va fi organizat în acest an în parteneriat cu Invitatul de onoare al ediţiei, într-o formulă dinamică şi prietenoasă, constituind un adevărat punct de atracţie pentru cei mai tineri vizitatori ai târgului. Zilnic, în cadrul Atelierului de creaţie, copiii sunt invitaţi să asculte poveşti, să coloreze şi să-şi pună la bătaie toate resursele de energie şi creativitate, participând la concursurile şi atelierele organizate pe tot parcursul evenimentului. Premiile sunt numeroase şi atractive.

Partener privilegiat al ediţiei va fi “GADIF” – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care, prin intermediul unui stand dedicat literaturii francofone din întreaga lume, marchează a XX-a aniversare a intrării României în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Standul “GADIF” va găzdui numeroase dezbateri, lansări de carte, concursuri, sesiuni de autografe, benzi desenate, premii literare francofone şi multe alte surprize.

O serie de “Expoziţii în premieră” propune o rememorare, prin imagini şi volume premiate de-a lungul anilor de publicul Gaudeamus, a câtorva dintre cele mai reprezentative, emoţionante sau amuzante momente din istoria evenimentului. Expoziţia “Şcoala de altădată” este organizată în cadrul Târgului de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.

Premii şi proiecte

Un erou nemuritor, Arpagic

Proiectul „Cărţile se întorc acasă” este o campanie de donaţie de carte, derulată în beneficiul bibliotecilor rurale şi şcolare din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua şi pe parcursul Târgului Internaţional.

“Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” – un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La “Gaudeamus 20”, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional”, vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi care va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15.30.

Premiile Târgului Internaţional Gaudeamus 2013 vor fi decernate duminică, 24 noiembrie, ora 14.00.

“Trofeele Gaudeamus” (decernate pentru trei dintre expozanţi) şi “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor;

Un volum aşteptat, cel al lui Paul Grigoriu

Trofeul Presei „Mircea Sântimbreanu”, pe secţiunile publicaţii, radio, TV, agenţii de presă şi online – decernat jurnaliştilor acreditaţi care vor reflecta derularea târgului; pentru secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, trofeele se vor acorda tot pe baza Votului Publicului. Trofeul Presei pentru secţiunea agenţii de presă se va acorda pe baza monitorizării realizate de Agenţia de Presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune. Premiul pentru secţiunea radio va fi oferit în acest an, în mod excepţional, de Consiliul Britanic din România, cu prilejul aniversării a 75 de ani ai British Council. Premiul constă într-un curs de limba engleză.

“Premiul de excelenţă”, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg şi destinat finanţării parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale.

Premiile pentru traducere, „Antoaneta Ralian”, vor fi acordate pentru doi traducători, în şi din limba română.

Premiul “Educaţia”, acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg.

Premiul “Miss Lectura”, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Li se adaugă Premiile “Tombolei Gaudeamus”.

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, iniţiat de Radio România sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, a ajuns la a XI-a ediţie şi urmăreşte să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala naţională 2013 va avea loc în cadrul Târgului sâmbătă, 23 noiembrie, ora 13.00, la “Bursa de Contacte”. Cei 8 participanţi sunt câştigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului de studiourile regionale Radio România.

Editura “Casa Radio” la Gaudeamus XX

Într-o conjuncţie triplu festivă, 85 de ani de la prima emisiune a postului public de radio, 20 de ani de la primul târg de „carte de învăţătură” şi 15 ani de la primele editări de documente din “Arhivele Radio România”, editura propune reprezentative creaţii radiofonice româneşti de ieri şi de azi, programatic restituite în formule editorial adecvate exigenţelor contemporane. Astfel, la Editura Casa Radio, „marile voci dau cortina la o parte”, provocându-vă în permanenţă să (re)descoperiţi inepuizabila atracţie a marilor clasici în versiuni sonore mereu surprinzătoare. Clasici ai scrisului, clasici ai rostirii, înregistrări unice, inestimabile, ce dobândesc o nouă viaţă pe noi suporturi, apar acum, la ceas aniversar, în ediţii sonore integrale, a căror menire este să le facă auzită actualitatea!…

Miercuri, 20 noiembrie, la ora 14.30, Paul Grigoriu a lansat “G de la Gugiumeni. Falsă monografie” (carte cu CD inclus), apărută în Colecţia „Orbital”. Invitaţi: Paul Grigoriu, Oltea Şerban-Pârâu – director Centrul Cultural Media Radio România, Vladimir Epstein, Mugur Corpaci, Florin Ionescu.

Vineri, 22 noiembrie, ora 12.00, volumele 13-14 din colecţia de CD „NOAPTE BUNĂ, COPII” sunt „numere speciale de poezie” şi propun întâlniri spectaculoase cu 2 autori şi 2 personaje clasice ale literaturii pentru copii: Ana Blandiana, “Întâmplări cu şi fără Arpagic” în lectura autoarei (înregistrare 2004) şi Gellu Naum, “Cartea cu Apolodor”, în lectura Alexandrinei Halic.

Colecţia „RADIO-PRICHINDEL“, în formula deja consacrată de carte ilustrată cu CD, continuă să le ofere celor mai tineri cititori/ascultători spectacolul radiofonic al unor voci de neuitat, susţinut acum de comentariul grafic inovativ al unor apreciaţi tineri artişti: Ion Lucian, “Cocoşelul neascultător” (înregistrare 1961; benzi desenate de Alexandru Ciubotariu), Charles Perrault, “Motanul încălţat” (înregistrare 1970; benzi desenate de Lavinia Trifan Pop), Ion Creangă, “Trei poveşti citite de Mihail Sadoveanu, Dumitru Furdui, Alexandrina Halic” (înregistrări 1952, 1962, 2013; ilustraţii de Ana Botezatu).

Tot vineri, la ora 15.30, vor fi prezentate cele mai noi apariţii din colecţiile „Fonoteca de Aur” şi „Lecturi pe întuneric”: EMINESCU, CREANGĂ, CARAGIALE: Mihai Eminescu, “Poesii”. Ediţia princeps, alcătuită de Titu Maiorescu în 1883, în interpretări istorice din “Arhivele Radio România”, înregistrate între 1959 şi 2000, cu: Ludovic Antal, Emil Botta, Clody Bertola, Ion Caramitru, George Calboreanu, Constantin Codrescu, Damian Crâşmaru, Elvira Godeanu, Alexandrina Halic, Gheorghe Ionescu-Gion, Ion Manolescu, Ion Marinescu, Gilda Marinescu, Mariana Mihuţ, Alexandru Repan, Traian Stănescu, George Vraca ş.a. Colecţia „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”, propune Ion Creangă, “Amintiri din copilărie”, în lectura actorului Sandu Sticlaru (4CD); Din creaţia lui I.L. Caragiale, sunt lansate “Comedii (4CD): O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Conul Leonida faţă cu reacţiunea, D’ale carnavalului” în regia lui Sică Alexandrescu, înregistrări între 1952 şi 1961, cu Radu Beligan, Silvia Dumitrescu-Timică, Marcel Anghelescu, Ion Lucian, Nicolae Brancomir.

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 12.00, va fi lansat albumul “Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicaţii radiofonice şi mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România”, apărut în colecţia „Tezaur”, seria „Ediţii sonore”. Antologia semnată de “Grupul de istorie orală al SRR” dezvoltă într-un volum copios ilustrat cele 365 de „radio-istorii”, apărute zilnic pe site-ul Agenţiei de presă Rador în ultimul an, propunând o incursiune neconvenţională în istoria începuturilor radiodifuziunii. Invitaţi: Dinu Săraru, Ovidiu Miculescu – Preşedinte Director General al SRR ş.a.

Melomanii vor găsi la standul Editurii “Casa Radio” atât restituiri esenţiale din “Arhivele Radio România”, în premiere discografice absolute, cum sunt CD box-ul „Festivalul Internaţional George Enescu”, 1961: 10 discuri-cronică sau cele 6 albume (Mihail Jora, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Maria Fotino, Radu Aldulescu), apărute în noua colecţie „Radiolegende” – închinată maeştrilor scenei radiofonice muzicale româneşti –, cât şi o semnificativă panoramă a performanţelor unor artişti contemporani în colecţia „Profil interpretativ” (Tiberiu Soare, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Ion Bogdan Ştefănescu…).

Lansări incitante la “Curtea Veche Publishing”

Pentru a încheia cel de-al 15-lea an de activitate cu un dar pentru “Cititorii de Curtea Veche”, editura a pregătit la Târgul de carte unele dintre cele mai generoase promoţii ale anului, ce vor include şi două zile cu reduceri de până la 80% la toate cărţile – Black Friday (22 noiembrie) şi Black Sunday (24 noiembrie).

Jamie Oliver, un autor căutat pentru deliciile sale culinare

Printre noutăţile “Curtea Veche Publishing” de la această ediţie a Târgului se numără un album biografic, dedicat ASR Principesei Margareta a României (“Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe), una dintre cele mai aşteptate cărţi de bucate ale lui Jamie Oliver (“Găteşte în 15 minute cu Jamie”) şi un volum de eseuri semnat de Adrian Cioroianu (“Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”).

De la cele mai frumoase legende pragheze la economia underground

În cadrul proiectului “Cartea cehă”, editura va prezenta trei titluri cuprinzând cele mai frumoase legende pragheze şi povestiri ale autorilor cehi, volumul lui Karel Čapek, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” fiind una dintre surprizele plăcute ale târgului.

Editura a pregătit şi o serie de cărţi scrise de autori români: “O tribună captivantă” de Alexandru Matei, „Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori”, de Zoltán Rostás şi Antonio Momoc, „O istorie literară a vinului în România”, de Răzvan Voncu, “Ion Barbu, în timp şi dincolo de timp”, de Basarab Nicolescu, “Grigore Gafencu şi proiectul Europei Unite. Vol. III”.

Colecţia “Cărţile copilăriei” se va îmbogăţi cu un nou volum – “Povestea regelui Arthur şi a cavalerilor săi”, iar fanii colecţiilor de dezvoltare personală “EZO”, “Metta” şi “Biblioterapia” se vor bucura de noi titluri: “Bucuriile înţelepciunii”, scrisă de maestrul meditaţiei budiste Yongey Mingyur Rinpoche, “Secretele energiei” de dr. Alla Svirinskaya, “Antioxidanţii. Reţetă pentru viaţă” de Bryce Wilde.

Vineri, 22 noiembrie, la ora 16.00, va fi lansat volumul „Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori”. Participă: Zoltán Rostás, Antonio Momoc, Doina Jela, Mircea Kivu.

Este al 10-lea volum din seria cărţilor de interviuri de istorie orală, apărute la “Curtea Veche Publishing” şi coordonate de profesorul de sociologie şi de comunicare Zoltán Rostás. Volumul investighează o categorie socială afirmată în comunism şi un fenomen socio-economic cu efecte profunde în economia şi în societatea românească post-revoluţionară. Este vorba de fenomenul economiei negre sau informale. Este o lucrare despre capitalismul de dinainte de capitalism. Poveştile de viaţă zugrăvesc cu amănunte efectele dramatice ale economiei de comandă şi strategiile de supravieţuire ale românilor: lipsa bunurilor de larg consum, absenţa produselor de primă necesitate au condus la apariţia unei pieţe subterane, a afacerilor şi schimburilor underground.

“Aproape de scenă”, cu teatrologul George Banu

Între orele 16.45 şi 17.30 vor fi prezentate noutăţi editoriale în colecţia „Ştiinţă, spiritualitate, societate”: “Aproape de scenă, George Banu” de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu (coord.), „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor” de Petrişor Militaru, „Melodia secretă” de Trinh Xuan Thuan, „Una şi multiplă” de Mauro Cerutti, „Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring. Participă: Basarab Nicolescu, George Banu, Petrişor Militaru, Adrian Cioroianu, Magda Stavinschi.

“Aproape de scenă, George Banu” este un ansamblu de texte ce îşi propune articularea unei imagini vii a teatrologului George Banu, personalitate marcantă a lumii criticii teatrale şi universitare de mai bine de patru decenii, prin mărturii, portrete, analize ale operei criticului de teatru, până la studii şi articole consacrate problemei receptării scenice.

„Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor”, de Petrişor Militaru, este un veritabil studiu transdisciplinar al sincronicităţii gnoseologice sub zodia căreia se plasează noua fizică şi avangardele artistice europene, în general.

„Melodia secretă” de Trinh Xuan Thuan se adresează acelui om cultivat, interesat de lumea care-l înconjoară şi de progresele recente în studiul Cosmosului, dar care nu beneficiază de bagajul ştiinţific al specialistului. Ni se va dezvălui într-o zi Universul în toată realitatea sa?

În „Una şi multiplă”, Mauro Cerutti ne arată că Europa a trăit, chiar şi în timpuri destul de recente, conflicte generate de dificultatea de a divide imparţial între entităţi politice opuse teritorii locuite de un amestec inextricabil de populaţii.

„Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring este o excursie grandioasă prin lume, de la infinitul mare la infinitul mic. Un om de ştiinţă din elita fizicii matematice porneşte într-o căutare profund nedogmatică a lui Dumnezeu şi ilustrează rafinatul plan de construcţie al Cosmosului, care se sustrage cu încăpăţânare unei previzibilităţi durabile.

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 11.00, sunteţi invitaţi la lansarea şi sesiune de autografe a volumului „O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu. Participă: Răzvan Voncu, Cosmin Ciotloş, Ion Bogdan Lefter.

„O istorie literară a vinului în România” este o cercetare a modului complex în care literatura noastră a reflectat transformările culturii vinului, ca şi (în subsidiar) ale culturii potatorice în întregul ei. Ea pune în evidenţă, cu forţa de necontestat a dovezilor materiale, faptul că literatura are capacitatea de a înregistra, uneori cu uluitoare sensibilitate, metamorfozele civilizaţiei materiale. Totodată, cartea reprezintă şi o propunere de istorie tematică a literaturii române, luând ca etalon felul în care textul literar relaţionează cu unul dintre obiectele definitorii ale identităţii româneşti: vinul. Răzvan Voncu este critic şi istoric literar, conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare al Facultăţii de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Predă istoria literaturii române şi balcanologie.

La ora 12.00, lansările se axează pe cartea cehă.

Vor fi prezentate volumele de povestiri: “77 de legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek, “Nu vreau să mă întorc printre morţi şi alte povestiri” de Erika Oláhová, “Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană” (Editura Arc, Chişinău).

Evenimentul este organizat împreună cu Ambasada Republicii Cehe în România, Centrul Ceh, “CEZ Group România”, “Staropramen” şi Editura “Arc” (Chişinău). Participă: ES Jiři Šitler, Ambasadorul Cehiei în România, Petra Dobruská, Helliana Ianculescu, Ştefania Nalbant, Lucia Ţurcanu.

„77 de legende pragheze” de Alena Ježková este o carte adresată tuturor celor care vizitează Praga şi cărora le face plăcere să asculte povestiri încărcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la clădiri şi locuri care încă există şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe hărţile incluse în paginile volumului.

„Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek cuprinde scurte naraţiuni umoristice cu iz detectivistic. Autorul glisează întotdeauna subtil către situaţii absurde, întâmplări banale ajungând să ia proporţii în mod artificial, pentru ca întotdeauna finalul să dezamorseze în cheie ironică întreaga construcţie narativă.

“Nu vreau să mă întorc printre morţi şi alte povestiri” de Erika Oláhová este o antologie de scurte povestiri fantastice, parte a literaturii rome din Cehia. Povestirile izvorăsc din mediul rom şi sunt, evident, influenţate de cultura romă, cu o exprimare originală şi independentă. Autoarea reuşeşte împletirea lumii mistice sau a lumii viselor cu cea reală şi, uneori, cu întâmplări care îţi taie respiraţia.

De la coroana lui Carol I la vânătorile lui Ceauşescu

La ora 13.00, vor fi lansarea şi sesiune de autografe – “Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” de Adrian Cioroianu. Împreună cu TVR, Adrian Cioroianu a trecut la realizarea unui serial de 101 episoade din istoria noastră: cum se spune, oameni fapte şi întâmplări care ne-au marcat trecutul în ultimul secol şi jumătate. Fiecare astfel de episod spune o poveste, în numai 5 minute de film. Paginile cărţii reprezintă, adaptate, scenariile propuse pentru aceste scurte documentare. Sunt poveşti reale, despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta. De la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-am câştigat şi până la tratatele care ne-au modificat frontierele, trecutul nostru este plin de astfel de poveşti. Autorul spune poveşti nu pentru că idealizarea trecutului ar fi obligatorie – ci pentru că Istoria, de fapt, aceasta este: o poveste, pe cât posibil mai apropiată de realitatea de altădată. Un istoric este un cercetător al trecutului, desigur – dar, înainte de toate, el este un profesionist care spune o poveste despre cei ce-au fost şi cele ce s-au întâmplat.

Creaţia barbiană, sub lupă

În aceeaşi zi la ora 14.00, Basarab Nicolescu lansează două cărţi: “Ion Barbu, în timp şi dincolo de timp” şi „Teoreme poetice”. Participă: Basarab Nicolescu, Pompiliu Crăciunescu, Mircia Dumitrescu, Luiza Mitu.

Finalitatea volumului “Ion Barbu, în timp şi dincolo de timp” este plasarea în contemporaneitate şi universalitate a operei poetului Ion Barbu. Cartea se adresează îndeosebi cititorilor tineri, elevi şi studenţi, pentru a-l descoperi şi redescoperi pe unul dintre marii poeţi români — Ion Barbu. Piste noi în cercetarea barbiană sunt oferite de autorii studiilor din volum: calităţile de prozator revelate de scrisorile lui Ion Barbu, valenţele muzicale şi teatrale ale poeziei sale, studierea lui Ion Barbu în învăţământul liceal şi universitar şi abordarea transdisciplinară a universului barbian.

Volumul „Teoreme Poetice” adună laolaltă cugetări, meditaţii, aforisme, pilde de înţelepciune ale teoreticianului-fizician şi gânditorului român stabilit în Franţa, Basarab Nicolescu. A vorbi despre ele sau încercarea de a le explica înţelesul ar fi totuna cu a le priva de farmecul brevităţii cu care le oferă cititorului mostre de gândire în stare pură.

Între orele 14.40 şi 16.00, va fi proiectat „Potentialităţi muzicale ale operei lui Ion Barbu”, un spectacol multimedia cu audiţie muzicală. Prezintă: Basarab Nicolescu şi Nicolae Brânduş.

Din program: Paul Constantinescu: “Isarlîk”; Irina Hasnaş: “Muntele”; Horia Şurianu: “Refractio Poesis”; Nicolae Brânduş: “Infrarealism”; Lucian Meţianu: “Încreat”; Nicolae Brânduş: “Domnişoara Hus”.

Prima femeie care va moşteni Coroana României

Volumul “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, va fi lansat la ora 16.30, în prezenţa ASR Principesa Margareta a României şi a ASR Principele Radu al României. O carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României.

Pornind de la amintirile Alteţei Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele prezentate aici în premieră, autoarea Sandra Gătejeanu Gheorghe ne vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa Principesei Moştenitoare, despre studiile şi experienţa comunitară, despre viaţa de familie, interesele şi activităţile întreprinse de Principesa Margareta în folosul României.

Grupul Editorial ALL, cu lansări-eveniment

La standul ALL cititorii pot să-şi completeze biblioteca personală cu peste 400 de titluri din literatura română şi internaţională, carte academică sau carte practică la prețuri incredibile – 3 lei, 7 lei sau 10 lei, precum şi cu noutăţi editoriale de excepţie, printre care se numără şi o lucrare autobiografică a maestrului Marin Moraru.

Un frumos basm norvegian

Dintre numeroasele lansări, să amintim, joi, 21 noiembrie, ora 14.00, “Trolul fără inimă” de Asbjornsen şi Moe, carte pentru copii în colecţia “Călătorii în lumea basmelor”. Invitaţi: Excelenţa Sa, Ambasadoarea Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, scriitoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold şi Laura Frunză, traducătoare literatură pentru copii.

“Trolul fără inimă” îl are ca personaj pe Cenuşotcă, cel mai tânăr dintre fiii regelui, care pleacă să-şi salveze fratii transformaţi în stană de piatră de către trolul fără inimă. În călătoria sa, Cenuşotcă are parte de multe încercări, dar băiatul reuşeşte să găsească inima trolului şi să ducă lucrurile la bun sfârşit.

Asbjornsen și Moe sunt consideraţi Fratii Grimm ai Norvegiei. Prieteni din adolescenţă, cei doi au fost pasionaţi încă de mici de folclor şi călătoriile lor în jurul Norvegiei şi vizitarea satelor pentru a culege poveştile de demult spuse de locuitori au contribuit la apariţia celor mai frumoase basme norvegiene.

„Şi acolo ce-o să faci”?

Ghidul tău de studii, burse & joburi în străinătate de Diana Ursachi.

Invitaţi: psiholog Aurora Liiceanu, teatrologul Ioana Moldovan, Ambasador Fulbright în România, Lect. univ. dr. Antonio Momoc, Universitatea din Bucureşti, Alexandru Ghiţă, Preşedinte “EDUCATIVA”.

Doar acest Ghid vă pune la dispoziţie într-o formă sistematizată şi prietenoasă toate detaliile pe care trebuie să le aveţi în vedere când plecaţi în altă ţară şi la care nu v-aţi fi gândit de unul singur. Cartea conţine şi numeroase sfaturi şi exemple trăite pe viu de tineri din întreaga lume care au studiat sau lucrat în alte ţări decât aceea de origine, precum şi mostre de documente (scrisori de recomandare, scrisori de motivaţie, CV-uri, portofolii, eseuri etc.) care te vor ajuta să-ţi întocmeşti cel mai bun dosar pentru candidatură.

Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea din Bucureşti), Diana Ursachi a studiat în străinătate ca bursier Fulbright, Soros, al Guvernului României şi al Asociaţiei Naţionale a Femeilor Manager din SUA (NAWMBA). În 2007 a terminat un masterat în politici publice la Central European University, iar în 2010 a absolvit Magna Cum Laudae programul de MBA al Universităţii Willamette.

Trageţi biletul câştigător cu Marin Moraru

Genialul actor Marin Moraru îşi lansează un volum

Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 11.30, la Ceainăria Gaudeamus, va fi lansat volumul “Suntem ce sunt amintirile noastre”, în care Maria Capelos poartă discuţie amicală cu Marin Moraru. Invitaţi: actorul Virgil Ogăşanu şi criticul literar Alex Ştefănescu.

Gândurile strânse într-o viaţă, trăirile pe care le-a încercat omul şi actorul Marin Moraru de-a lungul timpului, detaliile pregătirii fiecărui rol în parte, caractere, personalităţi, situaţii de viaţă care conturează o epocă, toate se perindă cu o sinceritate dezarmantă în paginile acestei cărţi-mărturie.

Maestrul Marin Moraru face parte, indiscutabil, din galeria marilor actori care şi-au pus amprenta asupra artei teatrale şi cinematografice româneşti. Uşurinţa cu care a dat viaţă celor mai felurite personaje nu poate fi decât semnul talentului pur. „N-am vrut niciodată să joc ceva anume. Mi s-a dat, mi s-a propus şi eu am acceptat sau nu. Nu am cerut niciodată nimic şi nici nu mi-am dorit vreun rol anume. Cel mai important și mai plăcut este să tragi biletul din căciulă, ca la examen. Iar eu sunt pregătit oricând, atât fizic, cât şi psihic, să trag orice bilet”, mărturiseşte Marin Moraru.

Maria Capelos şi-a început activitatea jurnalistică în 1991 la cotidianul “România liberă”. În 2012 a publicat la Editura “ALLFA” volumul “Alexandru Arşinel, de la Dolhasca pe… Calea Victoriei”.

Poveşti de dragoste

Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 14.00, participaţi la prezentarea volumului “Nu mi-e frică”, roman de Paula Săcui.

“E atâta viaţă în cartea asta, viaţă adevărată, cu stări pe care le-am trăit şi eu şi oricine citeşte, viaţa aia adesea nevorbită, doar trăită, încât e aproape ca un film care te deconspiră, nu povestea celor pe care îi vezi pe ecran”, afirma Amalia Enache, jurnalistă.

Paula Săcui este jurnalistă, în prezent editor al Ştirilor ProTV de la ora 19.00, iar romanul “Nu mi-e frică” este debutul său literar. “Pentru mine, frumosul ţine de sufletul cuiva şi de sinceritate. «Nu mi-e frică» este o carte delicată! O carte cu multă iubire şi ură”, specifica autoarea.

Tot sâmbătă, la ora 18:00, la Standul Ţărilor Nordice, va fi prezentat romanul “Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică” de Kjersti Annesdatter Skomsvold, roman în colecţia “Strada ficţiunii”. Invitaţi:

Excelenţa Sa, Ambasadoarea Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg şi autoarea.

Un roman comic şi profund, în care protagonista – în vârstă, dar fără vârstă – Mathea Martinsen, încearcă să lase pe această lume un semn al trecerii ei. Autoarea reuşeşte să-i spună cititorului o poveste de iubire excentrică şi excepţională, fermecându-l cu graţia stranie a sentimentalismului nordic. Prestigioasa revistă germană “Der Spiegel” caracterizează, scurt şi cât se poate de elocvent, acest roman: „O poveste de iubire cum nu se poate mai frumoasă”.

La doar 33 de ani, Kjersti Skomsvold este una dintre cele mai de succes scriitoare din Norvegia. Acesta este romanul cu care a debutat, distins cu prestigiosul “Tarjei Vesaas First Book Prize”, în 2009, nominalizat la “Booksellers’ Prize” 2009 şi care a figurat pe lista scurtă la “International IMPAC Dublin Literary Award” 2013. În prezent, scrierile autoarei norvegiene au fost traduse în peste 20 de limbi. La invitaţia Ambasadei Regale a Norvegiei în România şi a Grupului editorial ALL, scriitoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold se va afla în premieră în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.