Testează-te gratuit pentru depistarea hepatitei C

Testează-te gratuit pentru depistarea hepatitei C. Peste 50.000 de persoane din România vor beneficia de teste rapide gratuite pentru depistarea hepatitei C. Testarea va avea loc în cadrul unui proiect inițiat de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie. Proiectul se va derula până în luna august, transmite MEDIAFAX.

“Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecții cu risc crescut de hepatita C” a fost lansat, miercuri, la Timișoara, de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

Proiectul se va derula, începând de săptămâna viitoare și până în luna august a acestui an, în patru unități medicale din țară. Este vorba de Institutul Clinic Fundeni, institutele regionale de gastroenterologie și hepatologie din Cluj-Napoca și Iași. La proiect participă și Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Județean Timișoara.

România are cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatic C din Europa

Efectuarea acestui test durează cinci minute, iar persoanele interesate nu au nevoie de un bilet de trimitere pentru a beneficia gratuit de astfel de analize.

În cadrul proiectului vor fi oferite și consumabilele necesare pentru ca pacienții să poate fi testați.  Cei depistați cu hepatita C pot fi imediat evaluați și tratați.

Potrivit reprezentanților Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, România are cea mai mare prevalență a infecției cu virusul hepatic C din Europa. 2,5 la sută, cu peste 550.000 de persoane viremice. Infecția este una asimptomatică, iar majoritatea pacienților infectați nu știu de afecțiune. În România, la sfârșitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10 – 20 %, iar rata de tratament de aproximativ 2 %.

„La ora actuală, în lume și în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziție. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia și în 12 săptămâni poți fi vindecat”. Declarţia a fost făcută de medicul Ioan Sporea, din cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Timiș

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Haloooo! Dar un test de bune maniere,un test de profesionalism real si bun simt pentru medicii,cand va exista sau face? Mergi la medic de iti expui problema(oftalmologic) cu lux de amanunte,te aude dar,la un moment dat,tipa la tine,de ce nu stii. Iti scrie o reteta cu un medicament compensat cam 60 lei scoti din buzunar si o reteta simpla care te trezesti usuca la buzunar,cam 170-180 lei. Te programeaza la control,vii peste o saptamana. In 13 martie mergi la control si te intreaba:cum va simtiti? Cam la fel d-le doctor! Nu s-a imbunatatit sau disparut problemele. Dar v-am dat pentru:conjunctivita,lacrimarea intensa a ochilor,mancarime+…! Dar eu nu am asa ceva,v-am spus exact ce am,paianjeni sau fire de par miscatoare,asta vad! Medicul care imi daduse reteta cu medcamente aiurea,constient probabil de gresala,tipa iar la mine, de ce? Cu ce am gresit d-le doctor. Sa iei tratamentul prescris un an de zile! Nici masura pentru ochelari nu a mentionat-o in scrisoarea medicala! Jale mare cu pacientii! La farmacie iau amanunte la medicamentele prescrise si,ce sa vezi,toate erau pentru mentinerea corpului fizic in vigoare, dar,doar un medicament prescris pe compensata,picaturi,era pentru ochi! Asta inseamna ca debutul a fost cu tigarile,nicio informatie scrisa despre continutul tigarilor,cam asa e si cu prescriptia din cutia de medicamente! Interdictii sau afectiuni…pas! Pacientul din romanica,e …pe cale de disparitie! Nu e bascalie,pot da numele individului cat si medicamente!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.