Ținta UE 2030 pentru energie „verde”, drastic ajustată

Majoritatea statelor membre ale UE au susținut un obiectiv de 40% pentru energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, până în 2030 – departe de obiectivul de 45% propus de Comisia Europeană și susținut de Parlament la începutul acestui an ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina, relatează Euractiv
Accelerarea implementării energiilor regenerabile este „o componentă-cheie a agendei noastre de eliminare treptată a combustibililor fosili ruși” și de izolare a Moscovei, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, care a luat cuvântul în timpul unei reuniuni a Consiliului pentru energie al UE de luni (19 decembrie). Cele 51 de gigawați de capacitate eoliană și solară instalate în 2022 au ajutat UE să economisească aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz, a adăugat ea pentru a ilustra contribuția energiilor regenerabile la independența energetică a Europei.
Parlamentul European este de acord. În septembrie, eurodeputații au votat cu o majoritate covârșitoare în favoarea obiectivului de 45%. Iar punctul lor de vedere contează, deoarece Parlamentul are un cuvânt egal cu cel al statelor membre ale UE atunci când vine vorba de adoptarea legilor UE. Cu toate acestea, cei 27 de miniștri ai energiei din blocul comunitar nu au reușit să găsească o majoritate decât pentru a susține obiectivul de 40% propus de executivul UE cu un an înainte de invazia rusă, reiterând o poziție exprimată deja la o reuniune anterioară, în iunie.
Odată cu adoptarea oficială a poziției Consiliului, așa-numitele discuții tripartite pot avea loc acum între Comisia Europeană, Consiliu și Parlament pentru a încerca să se ajungă la un compromis.

Două tabere

În cadrul Consiliului Energie de luni, multe state membre ale UE s-au arătat sceptice în ceea ce privește creșterea obiectivului UE în materie de energie regenerabilă, țări-cheie precum Franța refuzând să sprijine obiectivul de 45%. Anna Moskwa, ministrul polonez al climei și mediului, s-a numărat printre cei care au cerut UE să mențină obiectivul de 40% convenit la începutul lunii iunie.
Suntem cu toții ambițioși în ceea ce privește energiile regenerabile, dar asta nu înseamnă că trebuie să schimbăm obiectivul de la o zi la alta – de aceea am dori să păstrăm obiectivele deja convenite”, le-a spus ministrul polonez colegilor săi, invitându-i pe cei care doresc obiective mai mari să le pună în aplicare la nivel național. Ea a fost susținută de Bulgaria și Slovacia, precum și de ministrul ungar, care a insistat asupra menținerii „obiectivului general al UE privind energia regenerabilă de 40%„. România s-a alăturat acestui punct de vedere, afirmând că o țintă de 45% ar „duce la o incertitudine mai mare” pentru statele membre ale UE în ceea ce privește atingerea obiectivelor.
Alții, însă, au fost de altă părere. Într-o declarație comună, opt țări UE – Austria, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Luxemburg, Portugalia și Spania – și-au exprimat sprijinul pentru obiectivul de 45% și au solicitat „o creștere a ambiției” în timpul discuțiilor viitoare cu Parlamentul European și Comisia pentru finalizarea legii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1090 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cate fotovoltaice si eoliene trebuie instalate ca sa ajungi la 40% ? Si daca le instalezi (unde?) cu cine discuti sa fie soare si vant (vai de mama agriculturii) mai tot timpul?

  2. Carbonul e o gogoriță repetată cu sârg de 25 de ani care n-are nici o legătură cu cealaltă gogoriță, încălzirea globală, transformată ulterior în „schimbări climatice”, și pomenită tot mai rar.Ideea este sărăcirea majorității suprataxate și îmbogățirea elitei financiare prin tranzacțiile cu echipamente electrice”verzi” slabe și poluante, care n-au nici o legătură cu sănătatea mediului, ba dimpotrivă.Spunea un economist american că cel care manevrează capitalul își asumă riscurile și e corect să câștige mult.Nu și în cazul de față, aș spune eu, și asta nu e valabil, de exemplu, pentru corporații, în nici un domeniu. Cât despre mediu, după ani se vor trezi cu un deșert pe unde nu mai paște vaca cea pârțâitoare de metan și cu pădurile praf.După care vor declara că totul a fost o greșeală, tovarăși, vor îngropa rahatul”verde”, toxic ca naiba și care va otrăvi pământul pe sute, daca nu, mii de ani și o vor lua de la capăt cu petroale, cărbuni și gazuri.Că sărakii vor fi puțini și infertili de la PET-uri și alte plasticăraie, droguri, gândaci și vaccinuri.Cât despre avansul tehnologic, va fi o amintire îndepărtată care se va topi,fără o bază calificată, sănătoasă și motivată.La fel se va scurge și aurul prostovanilor big money se cred dăștepți, în gheața ce va urma, în care nu va mai folosi nimănui.Și atunci,oameni puțini, călare pe cămile, cu mitraliere îi vor executa ca să le ia ce au în frigider, îi vor scoate din văgăunile unde s-au ascuns și îi vor tortura doar pentru distracție. Politica și sistemul actual financiar sunt tot mai mult un binom ucigaș pentru civilizație, atât cât a mai rămas din ea.

  3. @x: Masinile electrice se alimenteaza cu energie ‘verde’ sau ‘murdara’? Iar daca se alimenteaza cu energie ‘murdara’, oare nu contribuie si ele la poluarea planetei?

  4. In acest moment Europa are nevoie de energie urgenta ca de aer regenerabil sau clasica. Guwernarul a inchis electro-termocentralele in plina penurie de energie. Ar trebui dea drumul in functiume orice facilitati de productie.

    Parca era o fabrica din Bucuresti care producea componente de precizie pe la turbinela eoliene din eoliene uriase de la Moldova Noua dimensiuni cat se vede de la distanta din Serbia.
    Au dat-o jos, nivelata si facut-o ce altceva decat mall. Spagile si le-au luat. Ministrul energiei este acelasi hotzman cu nepotisme pe la OMV

    Guvernele lui Iohannis vindem tot ce inseamna resurse importam cat mai mult si umflam tarifele la energie.

  5. Tot ce a însemnat guvern românesc după’89 a fost trădător. Ce bâlbâie toașii azi, pe la tembeliziuni sunt fabulații și scuze bazate pe invenții.Au reușit să piardă cu toate cărțile-n mână pentru că, proști fiind și conștienți de asta, au jucat pentru adversari pentru că au făcut-o pe banii noștrii, nu ai lor și au fost părtași la câștigul altora în dauna noastră.Asta-i tot.Revoluția trebuia dusă până la capăt însă Oltenia, nordul Transilvaniei și Moldova de sud s-au trezit târziu și n-au făcut nimic altceva decât să se vaite și să-și caute pensii de boală.Pariul făcut de PCR fost PMR în anii ’50 când și-au recrutat cadrele din aceste regiuni înapoiate și ca mantal colectiv, a dat roade azi, precum se vede.Suntem, ca țară, și săraci și scuipați în față de alții, unde mergem slugi, ca să trăim mai rău decât am fi făcut-o dacă aveam o conducere capabilă sau, pur și simplu, am fi fost lăsați să ne vedem de ale noastre cu ceea ce aveam.

  6. Astia trebuie adunatzi si executatzi in ZIUA DE CRACIUN..

    DE CE ATI INFOMETAT SI VACCINAT EUROPA???

    NICOLAE SI ELENA VA CHEAMA. NOI LE VOM RIDICA STATUI ACESTOR BRAVI ROMANI

  7. Cea mai mare problema este stocarea energiei, aici trebuie facute imovatii si investitii hotaratoare.
    Acumulatorii pe litiu sunt scumpi, poluanti si cu durata de viata limitata(maxim 6000 de cicluri incarcare-descarcare)
    Daca vor sa ajunga independenti energetic trebuie acumulata energia vara, in cantitati foarte mari!
    O solutie ar fi acumulatorii termici la temperaturi ridicate, dar trebuie sa fie gigantici, iar turbinele pe abur din apropiere ar genera energia cand este necesar (cu pierderi destul de mici, mai bine decat sa nu fie nimic.
    De ce nu ar folosi locatiile si turbinele vechilor termocentrale, daca modificarile sunt doar la sursa de generare a aburului?
    In fine, nu cred ca vor face ceva, nu prea mai au timp, iar cursa pentru supravietuirea economica este contra cronometru, castigatorii fiind americanii

  8. Dacă e vorba de putere instalată 40% e frecție la picior de lemn. Dacă e vorba de putere generată…huston, we have a problem!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.