Toader, despre decizia CCR în cazul Belina 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că așteaptă argumentele CCR la decizia de respingere a sesizării făcute de președintele Senatului în cazul Belina.

„Cred că trebuie să vedem și considerentele. Vă aduc doar un argument: nu uitați că a fost decizia cu privire la abuzul în serviciu, când dispozitivul a fost ‘se respinge’, iar considerentele erau de instituire a unui prag. Crede că este prudent și corect să așteptăm considerentele să vedem ce au considerat judecătorii când au dat. N-aș spune că n-am reușit să îi conving pentru că, repet, trebuie să vedem argumentele”, a declarat ministrul Justiției.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul Belina, Curtea constatând că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public

Au fost șapte voturi exprimate în ceea ce privește sesizarea făcută de către președintele Senatului, nepronunțându-se Maya Teodoroiu și Ștefan Minea care au lipsit de la deliberările pe această sesizare care au avut loc săptămâna trecută.

Pe 23 octombrie, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

”Președintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte. Așa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituțională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informa biroul de presă al Senatului.

Potrivit sesizării lui Tăriceanu, conflictul juridic de natură constituțională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern. ”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”, susținea președintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR să constate existența conflictului juridic între Ministerul Public și Guvern și, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA și-a arogat competența de anchetare a oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri. O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Iar Romanii asteapta DEMISIA lui Tudorel Toader!
    Dl Tudorel a plecat la CCR sustinand Cererea lui Tariceanu de a constata un Conflict institutional intre DNA si Guvern in cazul Belina, contrandu-se in vazu Roamniei cu procuroarea care Reprezenta DNA la sedinta CCR!!
    Ce cauta Ministrul Justitei din Romania sa SUSTINA Cauza penalului Tariceanu?!
    Desi cazul belina il privea mai degraba pe Dragnea, Taricenau s-a bagat in Cazul Belina, sesizand CCR sa constate un Conflict intre Guvern si DNNA!
    Dragnea NU a avut curaj, batea la ochi prea tare, dar colegul penal de Dosare la DNA, Tariceanu i-a sarit in ajutor imediat!
    Acum Tudorel TREBUIE sa Demisioneze, pledoaria lui in a SUSTINE in fata CCR Cererea lui Tariceanu a fost un FIASCO, adica Tudorel batea campiii pe ariile cultivate cu Justitie damboviteana, luandu-i practic partea lui Tariceanu, adica Dragnea implicatuul cu Belina!
    DEMISIA, Tudorele, pleaca la Iasi si lasa-ne, slugoi al penalilor!
    Rusine!!
    Daca nici CCR nu a mai gasit vreo chichita cat de cat legala sa-i salveze mosia Belina lui Dragnea, e grav pentru el.
    NU m-ar mira sa-l aud pe Tariceanu ca INTREAGA CCR s-a dat de partea „statului paralel”!!!
    Rusine, Tudorele, vei ramane in Istoria Roamniei ca slugoi al penalilor Dragnea si Taricenau, pacat de tine, om scolit si competent si pres sub calcaiele unor hoti!

  2. CCR isi apara pielea. Dupa acuzatiile aduse lui Dragnea de OLAF bat cu totii in retragere. O sa iasa Romania din UE ca sa fie salvate hotiile lui Dragnea? Ma cam indoiesc. Asta ar fi singura scapare a lui Dragnea, sa controleze personal justitia din Romania iar asta nu se poate cat timp Romania este membra a UE.

    • Care sunt „hotiile” lui Dragnea ca inca de pe vremea lui Basescu se tot chinuie Privighecioara Mov ca sa afle.Ce ar mai fi ciripit ea,inca de muuulta vreme daca avea cu ce.

    • Daca Dragnea e hot (probabil sau nu), cum naiba s-o numi hotul hotilor (dovedit !) Basau ? Pai sa fi facut L.D. nenorocirile Basaului ( flota , casa din Mihaileanu , Nana si multe , multe altele ) , ar fi dat sistemul (KKK) foc la tara ( le cam aveau cu focul , parca !). Dar asa , unul sta pe coji de nuca , iar cel care din furat , a dat la cine trebuie , e bine mersi . Curat murdar , mon cher !

  3. Decizia CCR e aiuritoare si demonstreaza (inca odata) lipsa totala de predictibilitate si logica a institutiilor asa zisului „stat de drept” din Romania. Cat despre postacii care nu vad decat ” Dracnea si ciuma rosie”…mi-e mila de ei…zau ca m-as bucura sa vina din nou Basescu si PDL sa le dea fix ce vor si merita…multa dragoste :)…

  4. Bai guvernantilor si MAJORITARII LU’ PESTE,care o lalaiti precum iepurii fricosi,aplicati litera Constitutiei si clarificati legea,pentru ca procurorii au prerogative conform legii si sub autoritatea Ministrului Justitiei.Faceti ORDINE,faceti ca in Polonia,daca este cazul, unde au pus Ministrul Justitiei si ca Procuror General.LASATI JUSTITIA JUDECATORILOR pentru ca ei trebuie sa fie in primul rand JUSTITIA.CCR NU FACE LEGI,iar cazul asta cu Belina cea grozava, abia ca atrage atentia ca balamucul a ajuns prea departe si lucrurile trebuiesc puse in ordine.Pentru ca nu este vorba numai de un oarecare caz de care se face tapaj acum ,ci este o chestiune de principiu general al statului de drept.Vointa politica si prerogativele unui guvern al Romaniei nu pot fi cenzurate de cine doreste,inclusiv de diferite „portocale” manate de interese obscure,pentru ca asa orice norma sau hotarare de guvern poate fi pretextul de a incarca guvernantii cu dosare penale pentru te miri ce,iar nimeni nu va mai da nicio hotarare,guvernul devenind doar un adunator de biruri pentru salariile de lux ale unei gasti bine numita Stat Paralel,astfel,indiferent de ce guvern ar fi, tara va deveni neguvernabila cu consecinte catastrofale pentru toti cetatenii.Iar in virtutea acestor lucruri „portocalele” vor face in curand dosare si pentru legile si hotararile Parlamentului,de asemenea chiar si pentru hotararile judecatoresti ale instantelor si chiar hotararile ccr-ului si ,nu m-as mira,chiar si pentru decretele presedintelui.Ca doar nu este nicio diferenta si,(nu-i asa?) cum sa zica sau sa se mai opuna cineva cu ceva cu care,vezi drace, sa se atace independenta „portocalei”? OPRITI DREACU BALAMUCUL CAT MAI AVETI TIMP!!!

  5. CCR ramane impartiala, asa cum a fost si in cazurile anterioare cand unii sarisera cu gura mare….Probabil ca unanimitatea acestei decizii se sprijina pe caracterul de act administrativ simplu al respectivei hotarari de guvern si (sau) consiliu judetean , caz in care orice functionar public poate raspunde inclusiv penal . Probabil ca CCR va reaminti in considerentele deciziei si limitele de competenta ale organelor de urmarire penala .

  6. Va bucurati degeaba, Editat si tradatorilor de neam si tara ?!. Putina rabdare ca va asteapta o uriasa lovitura de maciuca. Ati fi in stare sa dati foc tarii, Editat ?! Cum ati vazut ca acest popor amarat a primit si el un leu in plus la pensie si salariu, imediat le-ati luat banii inapoi cu zece maini, ticalosilor, dubland pretul la alimente si depreciind leul. V-ati „infrati” cu oricine dusmaneste si uraste Romania si poporul roman, ati dezmembra si arunca halci din tara in toate zarile pamantului, numai sa distrugeti PSD si coalitia de guvernare. E tarziu Editat, romanii stiu acum cine sunteti cu adevarat nu-l mai pacaliti ca altadata, tradatorilor fara scrupule si menajamente, straini de tara si poporul roman.

  7. Romania o ţară frumoasă, dar plină de hoţi.
    Desluşind cu atenţie mesajele din campaniile electorale se poate constata ca nu e vorba de vreo competiţie între care este mai onest şi mai bun, ci e vorba un campionat de şmecherii. „A furat şi ăsta, dar măcar a făcut şi ceva pentru noi”, asta perorează agenţii electorali eficienţi, ştiind că este imposibil să convingi un alegător român că există candidaţi de bună-credinţă. Furtul e aerul pe care-l respirăm. De la taximetriştii care te plimbă cu „maimuţa“ şi vecinii care-mi fură în fiecare an bicicleta din spatele porţii până la băieţii destepti din energie sau cu ochi albaştri care ascultă discuţiile private şi şefii de companii de stat. Mai subtil te „fac“ instituţiile financiare (cu menţiunea că şi neplata ratelor e tot hoţie), partenerii de afaceri care nu-şi plătesc facturile ori angajatorii care nu-si achită contribuţiile la stat.
    Ceva relevant la niste cursuri organizate pentru copii cu înscriere liberă dintre cei care au prins loc jumătate au venit aduşi de părinţi în ML-uri şi X5-uri, deşi cursurile făceau parte dintr-o campanie de ajutorare socială, dovada arata tembelismul existent in societatea romaneasca.
    In România n-ar trebui să existe puşcării. Sunt atât de mulţi hoţomani, încât oamenii cinstiţi, câţi or fi, ar trebui închişi ei în colonii speciale cu statut de teritoriu al Uniunii Europene, pentru a-i lasa pe ticalosi sa se devoreze intre ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.