Toader, între judecători și procurori. A făcut ANUNȚUL!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, că se va întâlni cu preşedinţii curţilor de apel, urmând a participa în 28 septembrie la adunarea acestora care va avea loc la Suceava. De asemenea, Toader va participa la o dezbatere cu ”toţi procurorii cu funcţii de conducere, indiferent de nivelul parchetului în care îşi desfăşoară activitatea”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat, sâmbătă, pe Facebook un mesaj intitulat ”Din capitolul «Întrevederi cu magistraţii»” în care a precizat că a participat în 18 mai 2018 la adunarea anuală a preşedinţilor de tribunale, desfăşurată la Târgu Jiu.

De asemenea, Toader anunţă că se va afla, în 28 septembrie 2018, la Suceava, unde va participa la adunarea preşedinţilor curţilor de apel. ”10 octombrie 2018 – voi participa la dezbaterea cu toţi procurorii cu funcţii de conducere, indiferent de nivelul parchetului în care îşi desfăşoară activitatea. Organizarea acestei întrevederi, care urmează să aibă loc în Bucureşti, a fost stabilită în data de 8 august, în cadrul discuţiilor avute cu Augustin Lazăr, Anca Jurma şi Felix Bănilă!”, arată ministrul în mesajul postat pe Facebook.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât, în şedinţa din 4 septembrie, ”iniţierea demersurilor în vederea organizării unei întâlniri de lucru a Secţiei pentru procurori cu ministrul Justiţiei şi procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel”.

În 30 august, aproape 200 de procurori şi judecători au transmis o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei Tudorel Toader prin care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de declaraţiile sale referitoare la activitatea Ministerului Public.

Ei au susţinut că afirmaţiile ministrului pot aduce prejudicii societăţii în plan intern, dar şi la nivel internaţional şi şi-au exprimat susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr, în contextul declanşării procedurii de evaluare a sa.

Reacţia magistraţilor a venit după ce ministrul Justiţiei a declarat că decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

A doua zi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat,  apreciind că astfel de afirmaţii sunt grave pentru justiţie şi pun la îndoială credibilitatea instituţiei.

„Secţia pentru procurori a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei din data de 27.08.2018, potrivit cărora «Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are (…) s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti». Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, au transmis procurorii.

Aceştia au subliniat nevoia unui mesaj public echilibrat şi responsabil, „care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice, inclusiv ministrului Justiţiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

  1. Scaderea credibilitatii Justitiei se datoreaza nrespectarii Constitutiei si drepturilor omului de catre multi procurori si judecatori, nu declaratiilor tuturor acelora care observa aceste incalcari! Trec peste faptul ca declaratiile sunt facute de cea mai autorizata persoana, Ministrul Justitiei, care este bazata pe cunoasterea din interior a situatieisi pe stapanirea perfecta a prevederilor constitutionale si specifice domeniului!!! Colectivul de oameni ai muncii din Procuratura infiereaza cu manie proletara atitudinea „nejusta”, de subminare a puterii populare din republica procurorilor…

  2. Sectia pentru Procurori din CSM,voi chiar NU intelegeti ca Justitia o face Magistratul Judecator,iar voi NU apartineti de Puterea Judecatoreasca,ci de puterea Executiva,fiind subordonati Ministrului Justitiei??? Acest artificiu FUTIL si PERNICIOS ,cu CSM si includerea voastra in randul magistatilor,este doar o manevra dolosiva a Neo-Bolshevicilor si Securitatii pentru a-si asigura controlul asupra Puterii Judecatoresti!Ce nu va este clar? Voi sunteti prin definitie PARCHETARI,adica fara sa jignesc pe cineva,inca de la Revolutia Frnaceza aveti scaunele ,jos, pe parchetsi va uitati in sus cand va adresati Judecatorului!Rolul vostru este acela de avocat al acuzarii din partea Structurilor Statului,sau (prin absurd!!)din partea Publicului(ceea ce nu se intampla NICIODATA!.Apartenenta voastra o perioada de timp insemnata la Procuratura KOMINTERNISTA si la SECURITATE v-a deformat iremediabil PROFESIONAL,in GANDIRE si in PRACTICA.Voi nu mai puteti gandi decat in termeni de paradirea cetatenilor si incalcarea legilor cu aparenta de legalitate. Punct!

  3. S-Audi, domnilor Adrian Nastase si Octav Cozmanca, ce trebuia sa faca si un Ministru Social Democrat al Justitiei, printre altele, in baza prerogativelor sale constitutionale ?! Ce va mai caciuleati in fata lui Ciumara si a altor ticalosi, ageamii, idioti, frustrati, tradatori de neam si tara din „opozitie”, TV, Presa, „societatea civila, institutii de forta, etc. Ce ne mai urecheiati in fata acestor scursori si mizerii umane, desi va spuneam ca sunt mai fascisti, nazisti si bolsevici decat „fratii” lor din anii 40/50 si ca trebuie scosi in afara legii si pusi cu botu’ pe labe pentru a ne salva tara si poporul roman de la distrugere. Acum e tarziu, Adriene…?! Un fost coleg de-al nostru, draga Adriene, „proaspat” procuror PNA, in vara anului 2002, a intemnitat un cunoscut om de afaceri din Slobozia, sase luni, asa a vrut „muschii lui”, timp in care nu l-a intrebat nimeni cum il cheama, de unde vine, daca are copii, nevasta, etc. Nimeni, nimeni…?! Vazand aceste atrocitati reale, si multe altele, la adresa libertatii si demnitatii cetatenilor romani, comise dupa Revolutia din Decembrie 1989, am zis ca astia sunt mai periculosi decat fascistii, nazistii si bolsevicii de pe timpul bunicilor si parintilor nostri, astfel ca multi dintre noi am scuipat si am plecat „lasand loc” celor mai execrabile specimene si scursuri umane aparute de dupa Revolutie. S-Audi, cristoiule, dinescule, bacanule, stanescule, etc. De aceia nu se mai aseaza piatra pe piatra in aceasta tara…?! Acum ia venit randul lui Liviu Dragnea, Tariceanu, si mai urmeaza pentru ca cei din „casele conspirative” sunt singurii care lucreaza in trei schimburi in Romania…?! Donatii externe si banet, exista, „agenti ai schimbarii” CIA sI FBI, asisderea, mariuhana si alte delicatese, idem, doar „clientii dintre ciumele rosii” trebuiesc de identificat pentru crucificare !?

  4. vai de capu nost, ca si cainele de paza al democratiei si-o dat duhul…si unde presa libera nu e, nimic nu va mai fi

  5. Foarte bine, Tudorel.Sa se stie clar ca sunt sub autoritatea ministrului.Care si raspunde pentru porcariile unor subalterni.

  6. increderea se câştigă , nu se ia şi nu se primeşte din naştere. garanţia este cea care se dă şi aici legiuitorul a dat-o( în bară)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.