Toni Greblă devoalează ce urmează după decizia CCR: ”Fie prin revizuire, fie prin anulare…”

Curtea Constituțională a României anunță că Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenței unui conflict juridic de natură constituționnală între Parlament și ÎCCJ.

Toni Greblă, fost judecător la CCR, actual șef al Secretariatului General al Guvernului, a fost cel care a susținut pledoaria Guvernului în fața judecătorilor constituționali.  Greblă a anunțat și ce urmează pentru cei care au fost condamnați în baza completurilor de 5 judecători, printre care se regăsesc Alina Bica și Elena Udrea, dar și Liviu Dragnea, condamnat în dosarul Referendumul.

Potrivit acestuia, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în cazul unor dosare definitive se poate ajunge la revizuire sau se poate formula o contestație în anulare.

„Statul, prin instituțiile sale, are obligația să respecte de îndată deciziile instanțelor de judecată și respectiv ale Curții Constituționale, astfel încât nici nu mai trebuie așteptată motivarea Curții și Înalta Curte trebuie să se conformeze. După ce va apărea în Monitorul Oficial decizia Curții, sunt căile prevăzute de lege, revizuire, contestație în anulare, nu pot să dau acum o opinie general valabilă, prin care cei care au fost judecați în apel de către un complet de 5 judecători format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la îndemână această cale de atac pentru a reforma deciziile pentru că nerespectarea compunerii completelor de judecată este sancționată cu nulitatea absolută”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Toni Greblă, întrebat ce înseamnă concret decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Greblă a adăugat că se referă doar la dosarele rămase definitive. „Numai cele rămase definitive, pentru că celelalte sunt în curs de soluționare și se va remedia această deficiență în compunerea completelor și se va da o soluție finală pe un complet constituit conform legii”, a aratat acesta.

Întrebat cum comentează afirmațiile opoziției că decizia CCR l-ar putea ajuta pe președintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că „nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat.

„Păi nu, pentru că din câte știu eu hotărârea dlui Dragnea (în procesul angajărilor fictive – nr.), dacă vă referiți la asta, nu e definitivă, așa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea și deciziile Curții Constituționale se aplică <erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite și Ionescu, și Popescu, de această lege, dar nu are nicio…V-am spus, din câte știu eu dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului și va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304”, a spus Greblă.

Decizia CCR bulversează justiția

CCR a decis pricina dintre Guvern şi ICCJ. Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. Sesizarea în acest sens a fost depusă de premierul Viorica Dăncilă.

Judecătorii constituţionali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea din Legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi:

1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

11 Comentarii

  1. si trageti la sorti pana iese un complet de prin alexandria si tr. magurele.

    • Tragere la sorti? Ha, ha, pai nu ne-am dat seama cum se face dupa atatia ani?Totul e sa nu iasa de doua ori acelasi nume.

  2. In logica sistemului de putere creat la umbra ilegalitatii prin protocoale, era nevoie ca cel putin unul din complet sa stie de la inceput sensul judecatii. Dupa cum au evoluat lucrurile, cei care au pus la cale sistemul de putere paralel, nu sperau nici in visele lor cele mai negre ca totul se va sfirsi tandari si mai ales cum si cit vor avea de tras cu lantul de consecinte urmare actiunilor lor care acum ii impiedica sa scape de cine si-au propus. Cine sapa groapa altuia…Ajungi sa gindesti ca de fapt toate astea au fost aranjate pentru cei care beneficiaza de aceste lucruri azi, cind de fapt nu e decit reversul medaliei: dupa figura fortata, schimonosita vinturata ani de zile de DNA, discretionar, acum clovnul le ride in fata. Actiunea si reactiunea… Oare s-or gasi vreunii mai destupati la minte care sa fie exclusiv interesati de adevar, justitie, dreptate, echilibru ignorind tot acest amestec de discretionar si rinjete care sufoca socialul?

  3. daca inteleg eu bine judecatorii de la ICCJ nu pricep legea! niste cursuri serale nu s-ar putea organiza?

  4. Ma scuzati, pardon, bonsoar,stimate R.C., insa decizia ICCJ De a nu aplica Legea(si nu ma refer la 304 ! in ce priveste formarea completelor de judecata, ANUME PRIN FIXAREA IN FARA TRAGERII LA SORTI A CELOR DOUA COMPLEURI DE DAMA ( pentru ca gradatele cele frumoase sunt majoritatea la ICCJ (:-))) ) este cea ce a produs bulversarea aplicarii actului de Justitie.Ce nu va este clar? Cum se face ca atat Stanciu cat si Tarcea provin pe filiera Galatilor si amandoua poarta furou si port-jartier stock , de culoare kaki?

  5. Domnule Secretar General al Guvernului Roamniei, nu credeti ca acelasi principiu al tragerii la sorti trebuie aplicat si completurilor de 3 judecatori? De ce se vorbeste numai despre nerespectarea prevederilor si procedurilor legale numai pentru completurile de 5 judecatori? Completurile de judecata de 3 judecatori au functionat si functioneaza, la fel, prin desemnarea directa a unuia dintre membri! Aceasta incalcare a legii este(a fost) menita sa stabileasca la procesele „interesate” un judecator(presedinte) care sa duca la bun sfarsit ordinele primite! Credem ca aveti datoria sa sesizati CCR, din partea Guvernului Romaniei si cu existenta acestui conflict institutional! Asteptam cu mare interes masurile pe care le veti dispune in acest sens! Procedand altfel se va demonstra ca nu exista interesul in vederea introducerii legalitatii in sistem! Aceasta situatia va genera concluzii de genul : PAROLE, PAROLE … !

  6. Domnule secretar General al Guvernului Romaniei, nu credeti ca acelasi principiu al tragerii la sorti trebuie aplicat si completurilor de 3 judecatori? De ce se vorbeste numai despre nerespectarea prevederilor si procedurilor legale numai pentru completurile de 5 judecatori? Completurile de judecata de 3 judecatori au functionat si functioneaza, la fel, prin desemnarea directa a unuia dintre membri! Aceasta incalcare a legii este(a fost) menita sa stabileasca la procesele „interesate” un judecator(presedinte) care sa duca la bun sfarsit ordinele primite! Credem ca aveti datoria sa sesizati CCR, din partea Guvernului Romaniei si cu existenta acestui conflict institutional! Asteptam cu mare interes masurile pe care le veti dispune in acest sens! Procedand altfel se va demonstra ca nu exista interesul in vederea introducerii legalitatii in sistem! Aceasta situatia va genera concluzii de genul : PAROLE, PAROLE … !

  7. @Remarcați totuși că decizia CCR nu poate interveni în judecarea proceselor unde s-a început judecarea cauzelor ?

  8. In foto,a terminat de mancat?Ca nu ii spune nimeni,a ramas cu baveţica!

  9. Curtea … c…! Deci, prin decizii si ievaluari cucurucucu, judecatorii nu sunt buni si trebuie sa se roteasca juzii intre ei si deci, anulate sentintele din ultimii 4 ani, si reluate procesele din nou si scapati toti hotii de rang inalt care conduc ca lupii stana asta centenara numita Romania ! La multi ani, stana jefuita !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.