Toți medicii AU DEMISIONAT

Situație alarmantă în județul Bihor. Toţi cei 40 de medici ai UPU-SMURD Bihor au demisionat în bloc, după ce Consiliul Local Oradea a decis reducerea unor sporuri. Și asistenții spun că vor recurge la același gest, transmite corespondentul Mediafax.

Fostul şef al UPU-SMURD Bihor, Hadrian Borcea, care a demisioant din funcţie vinerea trecută, a declarat, marţi, pentru agenția de presă, că până în 14 mai medicii rămân şi asigură activitatea, având o perioadă de preaviz.

”Toţi cei 40 de medici din cadrul UPU-SMURD Bihor au demisionat în bloc luni, pe asistenţi i-am rugat să mai aştepte, sunt mulţi tineri, au probleme. 60 de asistenţi din 90 au semnat demisia, dar nu au înregistrat-o. Până luni, 14 mai, medicii rămân şi asigură activitatea, au o perioadă de preaviz. Se caută soluţii, au fost identificate câteva, se fac calcule”, a spus Borcea.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, Gheorghe Carp, a declarat, la rândul său, că speră ca în cursul zilei să fie găsită soluţia pentru detensionarea situaţiei.

”Medicii de la UPU-SMURD Bihor şi-au depus demisia care intră în vigoare în data de 14 mai dacă nu se rezolvă situaţia”, a spus Carp.

Angajaţii UPU – SMURD din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea ameninţau de vineri cu demisia în bloc, după ce Consiliul Local Oradea a decis reducerea unor sporuri, care înseamnă o pierdere de sute de lei din veniturile lunare.

Hadrian Borcea declara, vineri, că noul sistem de sporuri a dus la afectarea personalului medical care lucrează în condiţii deosebite.

”Eu mi-am dat demisia vineri, pentru că nu mai am cale de comunicare şi de motivare a personalului medical. Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă, de modul în care e tratat personalul. Colegii de la UPU SMURD Bihor au vrut să demisioneze şi ei dar i-am rugat să amâne demisia pentru luni dimineaţă, pentru că veneau două zile de weekend, iar pacienţii nu trebuie să sufere, cu promisiunea că vor asigura funcţionarea până miercuri, până când conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea va găsi soluţii să îi înlocuiască. Este vorba de 140 de medici şi asistenţi. Am discutat cu managerul spitalului despre principiile noului sistem de sporuri şi interpretarea HG privind salarizarea bugetarilor, astfel că s-a ajuns la afectarea personalului medical care lucrează în condiţii deosebite. Ei aveau spor de 100%, problema mare este scăderea veniturilor asistenţilor din UPU-SMURD cu sute de lei după reducerea sporurilor. Decizia de reducere a sporurilor a fost adoptată, joi, de Consiliul Local Oradea, fără să existe o consultare cu nimeni”, a spus Borcea, care ocupa funcţia de şef al UPU-SMURD Bihor din anul 2006.

Potrivit acestuia, sporurile în UPU-SMURD erau de 100% în luna februarie, dar s-a ajuns la reducerea lor între 55 şi 85%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

    • Legea Salarizării Unitare trebuie abrogata de urgenta și revenit la salariile din februarie 2018 (cel mai bine la decembrie 2017) pentru toată lumea. In Romania nu exista nici o criza de doctori sau asistente!

      Numai la Spitalul de Urgenta din Craiova sunt peste 850 medici rezidenți!! ( vezi: http://www.scjuc.ro/Interne/Salarii.html ) care așteaptă sa prindă un post undeva și oricând pot înlocui eventualii doctori care ar pleca.

      Salariile stabilite de lege (a se vedea exemplele de mai jos) nu au nici o logica, coeficienții sunt pur arbitrari, aleși de asa natura încât sa-i avantajeze pe medici care sunt adevărații autori ai grilei de salarizare.

      Ce prevede legea:
      – Medic primar -> 5 salarii minime pe economie.
      – Profesor universitar -> 4.35 salarii minime (vechimea peste 25 ani).
      – Medic rezident an I (vârstă 25 ani) -> 2.28 salarii minime.
      – Profesor de liceu -> 2.21 salarii minime (vechime peste 25 ani).
      – Asistenta medicala – > 1.65 salarii minime.
      – Cercetător științific -> 1.65 salarii minime.
      (vezi: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_153_2017.pdf )

      De fapt stabilirea unei ierarhii care sa dea salariul fiecărui bugetar este imposibila.

      Unde ar fi logica ca un profesor de liceu cu peste 25 ani vechime de la o scoală de renume din București sa aibă salariul mai mic decât al unui medic rezident dentist de 25 ani, în anul I, la un spital din Vaslui?!

      De ce un cercetător științific (se spune ca exista un deficit de 15 000 în Romania) trebuie sa aibă același salariu ca al unei asistente medicale?! De ce asistentei i-a crescut salariul acum în 2018 iar cercetătorul urmează sa o ajungă din urma în 2022?!

      Repet, criza medicilor și asistentelor este o simpla știre falsa. Spitalele sunt pline de doctori. Nimeni nu rămâne netratat din cauza lipsei personalului medical calificat.

  1. cred ca ar trebui detasati medici din spitalele militare din tara,facute angajari noi(acceptati inclusiv medici din rep.moldova),nu putem fi in permanenta santajati si santajabili!contractul nou sa prevada clauze mai dure la demisie…

  2. Foarte bine va face !!!
    Dupa ce ca v-a marit salariul nejustificat de mult … acum mai vreti si sporuri.
    Valea in diaspora cu voi !!!!!!!

  3. sa li se accepte demisiile si sa fie detasati alti medici, eventual militari. Asta deja e nesimtire. Li s-au marit salariile, slava Domnului, ce mai vor ? la romani doar reducerile de salarii cu 25% sunt acceptate fara proteste; cred ca mergea si 30% si taceau toti malc. In schimb cresteriile salariale cu 100% sunt „de cacao”. Nu ne place, cahhh !

  4. Drum bun, cale batuta! Paguba in cuuperci! Sunt altii, poate mai buni si sigut de perspectiva, fiind la inceput de cariera, care stau pe salarii mult mai mici. Vi-a intrat in cap ca sinteti de neinlocuit? Sporuri cat inca doja salarii? La unguri sunteti platiti mai mult in comparatie cu salariul mediu net? Nu!

  5. Sa se termine odata cu medicii cu fundul in doua luntrii: ori la stat ori la privat! Romanul de rand este jefuit la drumul mare simultaneu in aceiasi zi!

  6. Rog Cotidianul sa-mi publice comenatariul facut pe acest subiect asa cum l-am redactat. Acesti tradatori nu trebuiesc menajati pana nu e prea tarziu. Am suferit si suferim prea mult ca sa nu taiem o data pentru totdeauna raul de la radacina. Va rog frumos…?!

  7. Am inteles ca, medicii de la UPU sunt foarte solicitati de cazuri care nu sunt urgente. De ce nu-i taxeaza pe medicii de familie ai pacientilor care se prezinta la UPU fara sa fie caz de UPU? Medicii de familie primesc bani fara sa faca consultatii si pacientii se duc la UPU fiindca medicii de familie nu vor sa fie deranjati si mai cer si bani in plus daca sunt chemati la familia pacientului? Huuo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.