Transgaz, investigată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a deschis joi, o procedură oficială de investigare a Transgaz, compania de stat fiind suspectată că a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.

„Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE”, a anunțat Comisia, într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, investigația va viza dacă Transgaz a abuzat de poziția sa dominantă pe piață, încălcând astfel normele UE.

„Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile. O piață unică europeană a energiei integrată și competitivă este esențială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz și-a folosit în mod abuziv poziția dominantă prin izolarea pieței de gaze din România și prin împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Concret, investigaţia se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze din România către alte state membre ale UE.

„Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare; investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare; precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica exporturile sau pentru a justifica întârzierile în ceea ce le priveşte”, arată Comisia.

Dacă suspiciunile privind comportamentul Transgaz se confirmă, acesta înseamnă o încălcare a normelor antitrust ale UE şi o restrângere a concurenţei, având ca efect limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

„Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România. În ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele Uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene”, se mai menționează în comunicatul CE.

În replică, Transgaz a transmis că procesul de investigare inițiat de Comisia Europeană referitor la împiedicarea exportului de gaze naturale din România către alte state membre ale UE nu afectează capacitatea societății de a efectua la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență.

De asemenea, Transgaz precizează că va întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în acest procesul de investigare.

„În considerarea bunelor practici de guvernanță corporativă, SNTGN Transgaz SA, dorește să informeze pe toți cei interesați asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligențele necesare pentru clarificări și pentru mobilizarea eficace a resurselor și asigurarea datelor, informațiilor, și documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigații suplimentare inițiat. Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz de a-și îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp și în condiții de siguranță a tuturor operațiunilor din domeniul său de competență. SNTGN Transgaz acordă atenție și importanță în egală măsură planurilor de dezvoltare a rețelei naționale de transport al gazelor naturale pe teritoriul României, cât și implementării măsurilor adecvate pentru integrarea acesteia cu piața europeană a gazelor naturale, inclusiv — fără a se reduce la — dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE”, se arată în comunicat.

Transgaz mai menționează că inițierea procedurilor CE împotriva companiei și a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect de aceasta, nu înseamnă că a fost concluzionat definitiv de către Comisie că există o încălcare ci doar faptul că, acest caz va fi tratat în mod prioritar de către Comisia Europeană.

„Încălcarea presupusă și care urmează a fi obiectul unor investigații suplimentare, se referă la restricționarea fluxului liber al gazelor naturale dinspre România către Statele Membre învecinate, inclusiv prin utilizarea strategică a: tarifelor de transport în punctele de interconectare, investițiilor insuficiente sau întârzierii proiectelor de infrastructură relevante, argumentelor tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica/justifica întârzierile în exporturi. Presupusele practici ar putea reprezenta o încălcare a Articolului 102 din Tratatul Privind Funcționarea Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Țările de Jos și Marea Britanie) și dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră. Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România.

Anul trecut, Transgaz a angajat o firmă de avocatură pentru a apăra compania în urma posibilului diferend în urma controlului efectuat în iunie 2016 de Comisia Europeană.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.