Tranzitul cerealelor ucrainene, prelungit. Făina şi zahărul, introduse pe listă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că vor fi prelungite până în iunie 2024 reglementările privind importul şi tranzitul cerealelor ucrainene, iar pe listă au fost introduse şi zahărul şi făina.

„Au fost prelungite cu şase luni de zile reglementările privind importul şi tranzitul cerealelor ucrainene. Ba mai mult decât atât, după consultări permanente cu producătorii şi de cereale şi procesatorii alimentari din România, pe această listă, în ceea ce priveşte comerţul cu Ucraina, au fost introduse şi făina şi zahărul, care se vor supune acelor reglementări de licenţiere pentru a proteja piaţa românească de profil”, a precizat Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de guvern.

Conform unui comunicat transmis de către Executiv, ordonanţa de urgenţă modifică şi completează OUG nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Au fost aprobate următoarele modificări:

– introducerea făinii de grâu sau de meslin şi a zahărului din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în stare solidă, printre produsele agricole care fac obiectul importului din Ucraina;

– introducerea categoriilor de operatori economici care pot efectua importurile de produse menţionate, respectiv operatorii din industria morăritului şi cei din industria zahărului;

– prelungirea aplicării OUG nr. 84/2023 de la 31 decembrie 2023 până la 30 iunie 2024.

„Ordonanţa de Urgenţă urmăreşte stabilirea unor măsuri temporare de instituire a unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, pentru a atenua repercusiunile negative imediate în sectorul producţiei primare şi al procesării, în vederea reducerii dezechilibrelor economice create, cât şi pentru a asigura menţinerea activităţilor economice şi a locurilor de muncă”, informează Guvernul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. În continuare lingem dosul licuriciului suprem? Nu le putem numi cereale amerloce , ciordite de pe teritoriul ocrainei? SLAVĂ PĂCII, nesătuilor !

  2. Unde sunt (editat) care daramau guvernul pe 10 august impotriva impozitarii multinationalelor, iar acum asteapta sa manance faina de meslin si zahar din zaharoza?

  3. tot nu reusesc sa inteleg aplecarea oamenilor spre griu in special, care la baza ar trebui sa fie hrana pentru annimale si nu hrana umana… mincati fraierilor faina alba si paine alba din griu si umplreti-va de gluten si alte substante inutile. faina alba nu are absolut niciun aport nitritiv in organism, doar umfla matul! iar zaharul se numeste moartea alba… adica ne certam ca noi sintem timpiti si producem si comercializam porcarii care ne fac rau. faina alba si zaharul ar trebui interzise prin lege pentru consumul uman fiind otravuri.

  4. Problema este ca aceste produse vor fi comercializate la negru sau „naturalizate” moldovenesti.. Chestia este aplicarea la litera a prevederilor, ceace ma indoiesc..

  5. …iar printre sacii cu faina unt si cativa cu surprize …na de gaseste acul in carul cu fan!
    Bineinteles ca guvernul Ciolacu nu poate sa intrerupa livrarile de prafuri. Nu are voie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.