Turismul, la pământ. Despre ce vorbește ministrul Popescu?

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că turismul intern a fost în această vară la cele mai ridicate cote și că va avea încasări mai mari decât perioada similară a anului trecut, doar că datele Institutului Național de Statistică îl contrazic. De exemplu, în luna iulie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 44,4%, iar înnoptările cu 44,7%. Comparativ cu luna iulie 2019, în luna iulie 2020, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au scăzut cu 69,0%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 63,8%. În plus, scăderea semestrială a veniturilor a fost cu peste 36%. Potrivit INS, din numărul total de sosiri, în luna iulie 2020, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 96,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 3,3%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,7% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna iulie 2020 au însumat 2436,5 mii, în scădere cu 44,7% faţă de cele din luna iulie 2019. Din numărul total de înnoptări, în luna iulie 2020 înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 97,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 2,7%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,1% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene. Durata medie a şederii în luna iulie 2020 a fost de 2,7 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini.

Logica ministrului se bazează pe aglomerațiile din anumite momente de pe plajele Mării Negre sau de pe DN1. „Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari. Evident dacă adunăm din urmă per total ieşim în pierdere, dar a fost recuperată în perioada de vară o foarte mare parte din pierdere. Aştept cu foarte mare interes comunicarea statisticii aferentă lunii august ca să vedem exact unde ne vom situa.(…) Eu cred că turismul intern în această perioadă de vară, probabil iulie, august şi cred că şi septembrie, va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut”, a explicat Popescu la Realitatea Plus.

Datele INS arată că sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1.01.-31.07.2020 au însumat 3066,0 mii, în scădere cu 57,8% faţă de perioada 1.01.-31.07.2019. Din numărul total de sosiri, în perioada 1.01.-31.07.2020 sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 89,3%, în timp ce turiştii străini au reprezentat
10,7%. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76,0% din total turişti străini), iar dintre aceştia 73,5% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1.01.-31.07.2020 au însumat 6716,5 mii, în scădere cu 57,5% faţă de cele din perioada 1.01.-31.07.2019. Din numărul total de înnoptări, în perioada 1.01.-31.07.2020 înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 89,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini
au reprezentat 10,6%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74,4% din total turişti străini), iar dintre aceştia 72,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.
Durata medie a şederii în perioada 1.01.-31.07.2020 a fost 2,2 zile atât la turiştii români cât şi la turiştii străini.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Ministrul bate campii,dar imi spune cineva daca INS nu fabuleaza?Cine dreaqu sta sa raporteze real la INS,sa fim seriosi…

  2. Ministrul turismului vorbeste despre turism la cote inalte.
    Ministrul sanatatii vorbeste despre masuri bune, paturi cat mai multe in spitale si teste fara numar.
    Ministrul educatiei vorbeste despre tablete pentru toti elevii.
    Ministrul economiei vorbeste despre cresteri economice.
    Ministrul muncii vorbeste despre cresterea pensiilor.
    Ministru de interne vorbeste despre politia care face numai lucruri bune.
    Traim in Romania Normala.

  3. Care turism bre la români.. Vrei să zici că ai turism ?? Turismul nu așa se face și nu așa se organizează cum o fac românii. Turismul este o industrie serioasă unde e nevoie de competenți, de serioși pe vorba cărora poți conta, ai nevoie de o infrastructură care la români lipsește, ai nevoie de o organizare centralizată unde toți și toate sunt accesibile credibile și la ordinea zilei,. Deci care din astea le ai române ?? Poți vorbi de turism altfel ?? Faci doar turism romanesc a-la vama veche bre, unde doarme drogatu acolo unde a mâncat și a defecat.. Aste a trurism real romanesc.

  4. Usurel cu pianu` pe scari! Inca e vara, e cald, cocalarii si corporatistii de rasfata, chiar si ai mai saracuti calca-n gura lacomiei si tocesc cauciucurile pe A2 si pe DN1 in fiecare weekend. Cand o-ncepe sa urle lupu` si ajung la fundul sacului, cand preturile la alimente si utilitati vor creste, sa vezi atunci veselie! Guwernerul a dat satisfactie securistilor patroni de hoteluri si carciumi, ca aia-l tin. Toate pierderile sunt raportate ca succese, urland din toti bojocii. Parca-l aud pe Saddam Hussein cum clama victoria atunci cand americanii au intrat in Bagdad.

  5. Turismul la vreme de pandemie are mari pierderi in toate tarile europene. Cel mai greu a pierdut in Spania si Italia. Apoi la noi, circa 30-40 este turism la negru. Nici raportarile de la INS nu sunt reale, din cauza ca se practica cazare si masa la negru. Asa ca degeaba se tot vaita ai nostri. Multi romani au facut turism in tara, dar cazati in pensiuni, case de vacanta ale cunoscutilor, care multe nici omologate nu sunt, dar cu mancarea la traista…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.