TVR ignoră singurul festival naţional de muzică uşoară

Un festival interjudeţean, un altul de mâna a doua şi un direct cu Traian Băsescu de la vila sa de vacanţă reprezintă priorităţi ale TVR. Transmitarea unui festival naţional, nu. Oare ce s-ar întâmpla în Italia dacă RAI nu ar transmite Sanremo?

Nicio explicaţie din partea TVR

Postul public de televiziune nu va transmite nici în acest an – la fel a procedat şi în 2010 – Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia. Evident, conducerea TVR nu a oferit nicio explicaţie în acest sens.

Este adevărat, din punctul de vedere al produsului muzical (concursul de interpretare şi concursul de creaţie), calitatea festivalului este scăzută în ultimii ani. Dar acest lucru nu scuză faptul că postul public nu transmite singurul festival naţional de gen din România. Un festival care în 2013 va împlini o jumătate de secol.

În Italia, RAI (Uno sau Due) transmite Festivalul de la Sanremo, chiar dacă şi aici în ultimii 10 ani calitatea pieselor şi a interpreţilor din concurs este foarte scăzută. Niciodată nu s-a pus problema ca RAI să nu transmită Sanremo şi, să nu uităm, şi Italia trece printr-o perioadă cruntă de criză.

Numai că Festivalul de la Mamaia nu înseamnă doar concursurile de interpretare şi de creaţie, ci şi recitaluri, plus – noutatea din 2011 – secţiunea pop-rock, deci, global, manifestarea este interesantă. Faptul că TVR ignoră de doi ani Festivalul de la Mamaia este deci impardonabil. Din informaţiile pe care le deţinem, „Mamaia 2011” va fi transmis de Neptun TV, post constănţean, dar care se prinde în reţeaua unuia dintre operatorii mari de cablu.

Pentru „Amara” şi „Mangalia” s-au găsit bani

Cu siguranţă, TVR îşi va justifica poziţia faţă de Festivalul de la Mamaia prin lipsa fondurilor. Din start atragem atenţia că un astfel de argument nu stă în picioare. TVR a transmis în direct, între 10 şi 15 august, pe canalele TVR 3 şi TVR Internaţional, un festival de mâna a doua (cel de la Mangalia) şi a avut car de reportaj şi echipă pentru înregistrarea unui festival de categoria a III-a (cel de la Amara). Deci pentru aceste festivaluri s-au găsit bani – menţionăm că manifestarea de la Mangalia nu mai are nicio legătură cu fostul festival „Calatis” al românilor de pretutindeni (mutat din raţiuni electorale în Italia) -, dar pentru un festival naţional nu s-au mai găsit.

Culmea, Festivalul de la Mamaia ar fi fost chiar mai ieftin, pentru că organizatorii (Consiliul Judeţean Constanţa – echipa de aici şi-a făcut în ultimii 10 ani cum trebuie datoria, calitatea actului muzical neţinând de atribuţiile acesteia) au luat decizia asigurării ridicării de semnal tv. Ceea ce ar fi scutit TVR de unele cheltuieli. Mai mult, „Mamaia 2011” avea şi o durată mai scurtă cu două zile decât „Mangalia 2011”, deci iarăşi nişte cheltuieli în minus. Pentru TVR însă economisirea banului public este însă un subiect care nu interesează pe nimeni. Dovadă că a deplasat luni o echipă la Neptun, pentru un „direct” cu Traian Băsescu (evident, toată operaţiunea a costat ceva), fapt fără precedent în perioada postdecembristă şi credem unică în statele din Uniunea Europeană.

TVR a „înmormântat” şi „Cerbul de Aur”

Actuala echipă din fruntea TVR este cea care a „terminat” şi Festivalul internaţional Cerbul de Aur de la Braşov. Anul trecut, TVR a renunţat să mai organizeze festivalul punând totul pe seama crizei. Acum, în 2011, conducerea TVR nici măcar nu a mai pronunţat numele acestui festival. Şi „Cerbul de Aur” a intrat pe o pantă descendentă pe linia actului muzical din concurs (de fapt, calitatea actului muzical este în scădere în toată lumea, deci fenomenul nu este unul pur românesc), dar acest lucru nu justifica renunţarea la organizarea manifestării. O sursă din TVR ne-a dezvăluit de ce nu se mai organizează festivalul de la Braşov. „Normal, TVR nu stă pe roze la capitolul bani. Dar nu asta a fost marea problemă. Trebuia muncit mult – căutare de sponsori, o selecţie mai bună a concurenţilor străini, găsirea unor vedete pentru recitaluri etc. – pentru organizare şi tocmai acest lucru nu s-a dorit. De ce să transpire unii de la noi. Sau de ce să gândească unii de la noi. Era foarte simplu ca pentru «Cerbul de Aur» şi chiar şi pentru «Mamaia» să se eleboreze proiecte pentru fonduri europene sau proiecte pentru promovare turistică şi ar fi fost chiar bani mai mulţi decât era nevoie. Dar ca să faci proiecte, trebuie să munceşti, ca să organizezi profesionist un festival, iar trebuie să munceşti, deci revenim la principala problemă de care fug foarte mulţi, munca”, ne-a declarat sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.