Ucraina cere să Europei să-i dubleze livrările de electricitate

Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP.

„Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate până la 2 Gigawaţi, în loc de 1 Gigawat în prezent”, a spus German Galuşcenko, dând asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă „un risc iminent la acest moment” dar trebuie supravegheată.

Din cei 600 de kilometri pătraţi afectaţi de inundaţiile declanşate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, „până la 80 de localităţi ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării vor rămâne fără electricitate şi cel puţin 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi avariate”, a spus German Galuşcenko, citând estimări preliminare.

De la debutul invaziei ruseşti în Ucraina, „50% din infrastructurile noastre energetice au fost atacate”, a continuat ministrul ucrainean, adăugând că ruşii „utilizează toate tipurile de arme pentru a ataca aceste infrastructuri”.

Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de Megawaţi, însă infrastructurile de interconectare existente „ne permit să importăm până la 2 Gigawaţi de electricitate”, a explicat German Galuşcenko. „Până în prezent Ucraina îşi acoperea 100% din necesar din producţia proprie de electricitate însă am cerut Europei să majoreze plafonul livrărilor”, a adăugat oficialul ucrainean.

Întrebat despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, German Galuşcenko a confirmat că nivelul apelor din bazinul de răcire depinde de cel reţinut din apele barajului de la Kahovka. „Nu vedem un risc iminent la acest stadiu dar urmărim îndeaproape situaţia”, a spus oficialul ucrainean. Potrivit acestuia, în prezent nivelul apelor în bazinul de răcire se situează la 16,6 metri iar nivelul critic pentru a putea alimenta circuitele de răcire ale centralei este de 12,7 metri.

„Un risc există dar nu este unul imediat”, a explicat Galuşcenko, evocând temperaturile estivale şi fenomenul de evaporare.

Moscova a preluat controlul asupra centralei din Zaporojie – cea mai mare din Europa – la scurt timp după declanşarea de către Kremlin a invaziei Rusiei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie 2022 şi ocuparea unor zone întregi din teritoriul ucrainean de către trupele ruse. Centrala se află în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante din apropierea ei, pe care Kievul şi Moscova şi le atribuie reciproc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. Nu circarul cere ci americanii cer, Ucraina poligon pt americani și ruși, alături de sclavii din Europa

  2. Ucraina nu vede vreun risc la Centrala nucleara Zaporojie….Normal, inca nu a pus in actiune planul sa o distruga asa cum a distrul Centrala de la Cernobil in anii 1980 ca sa faca de ras tehnologia sovietica….Ucraina a distrus pana in prezent Gazoductele Nord Stream, Podul Kerci, conducta de amoniac Togliati – Odesa, etc.

  3. Numai cereri; de parca tot mapamondul a infiat ucraina si ii este dator. Sa se mai termine cu ajutoarele ca asta este calea spre pace.

  4. ukraina nu poate să intre in nato , ue pentru simplul fapt că ukraina reprezintă nato,ue

  5. Curios cere curent !…parcă de el are nevoie…da niște cianură nu ceri?…

  6. Înc-o tranșă de pomană, să fie primit! Are dreptate Livia de la 8:46, Terra a înfiat statul hahol cel mai nazist, mafiot, terorist și corupt stat din lume în secolul XXI !!!

  7. „CINE PLĂTEȘTE:ENERGIA,ARMELE,MERCENARII ȘI CHELTUIELILE CELOR MULTE MILIOANE DE AȘA ZIȘI REFUGIAȚI UCRAINENI ÎN EUROPA?” – DE ACEEA AU CERUT AMERICANII RIDICAREA NIVELULUI DE ÎMPRUMUTARE PÂNĂ MAI ÎN SUS DE CERURI!!! CE SE VA ÎNTÂMPLA DACĂ „TIPĂRITOAREA DE BANII A USA SE VA DEFECTA? UNDE VA MAI TIPĂRI DEMOCRAȚIA SUPRAPERFECTĂ ”HÂRTIA SANITARĂ” CU CHIPURILE PREȘEDINȚILOR -CUMPĂRATĂ CU ATÂTA SÂRG ȘI PRODUSE, DE DEMOCRAȚIILE MAI MARI SAU MAI MICI DE PE „GOGOLOIUL NOST” DE LUT”?//

  8. Asteptati sa inchidem prima data CEO Oltenia , să-și duca misiunea la capat, agentul liberos si austroungar V Popescu si dupa aceea, vom importa la comun din Hungaria , electricitate produsa de rusi la Pechi cu atomocentrala noua.
    Ceausescu s-au oricare conducator roman ( nu care graieste romaneste) il impusca pe liberosul inchizator de obiective strategice VPopescu pnl, de 50 de ori pana acuma , dar cuplu Besescu-Udrea-Predoiu au scos din Codul Penal , Subminarea Economiei Nationale , iar acum Liberosul Vurgil , are drum liber pentru a submina si distruge .
    Si totusi !

  9. E limpede pentru toată planeta ! Mutălăul de la Trei Coceni va MUTA DECISIV și se va conforma rapid, aLături de măCiucă și Ciociolan.
    Livrănd energie gratis și la mare greu.
    Iar ?-ul pianiZd va mulțumi respectuos, cum o tot face. Închizând și ultimele școli românești din Urcaca, demolând cimitirele românești și panourile cu Pravila lui Alexandru cel Bun de întemeiere a Cernăuților..
    Eu vă zic, da’ voi nu mă credeți…?

  10. Pt de la nistru bug „Cine plătește… ” ? Noi și alți fraieri ca noi
    Pt Livia Nu tot mapamondul; numai USA și statele din corul sclavilor USA, conduși prin intermediul burselor din NEW York, Londra , Hamburg de reprezentanții unei anumite etnii

  11. Pana acum, nu de mult, Ukraina se lauda ca EXPORTA curent electric. Daca isi asigura din productie proprie necesarul, de ce vrea sa ii livreze Europa curent elctric?

    Ceva nu e logic in aceasta cerere.

    E smehkeri baietii…
    Europa sa ii livreze curent electric gratuit, iar ei sa exporte pe cel produs in Ukraina..
    Nu e prosti, nu-i asa?

  12. Adevărul iese la suprafață ca undelemnul! Cică cei mai afectați de ruperea barajului vor fi fermierii din cea mai manoasa zona agricolă din Ucraina deținută de străini. Inundațiile le-au dat la temelie fermierilor americani. Acum plâng că se înfometează lumea. Când au vândut la juma de preț cereale în u.e. destinate Africii, nu mai țipau!

  13. Sefu Zelinky sa dea ordin subordonatului Ciolannis sa nu mai inchida termocentralele nu mai vede avionul la Sibiu mai ajunge doar cu personalu

  14. Cer$en$ki , Buleftică n-avem de unde-ți da , pt. că Ur$ulica ta și suplinitorul de Fizică de la cls. a VI -A , au scos * Electricitatea * din Programa teoretică și productivă , fiind poluantă și ciupește dacă vrei s-o șparlești , spre deosebire de dolărei care sunt catifelați și n-au miros. Așadar momental dispunem de vreo sută de meleoane de Pfizer , pe care ți le remitem ( cu drag, Nelu!), fiind bune pt. ten și fleanca-ți bocitoare.

  15. Cersetorii astia de ukrainieni prea s-au obijnuit sa ceara tot timpul ,ceva sa suga nu vor, ca romanii le-ar da foarte repede .

  16. Interesant bre.. o fi atât de simplu ?/ E suficient să ceri ?? Ce ar fi ca ei să plătească dublu , sau multiplu, sau să-și producă singuri,. cu gaz rusesc..

  17. Pt s Totul are logica pilonului II la pensile publice,schema aplicata la sfatul Băncii Mondiale în America de Sud, acuma la noi și probabil și la alții. Ucraina primește gratuit energie electrică din tarile UE și concomitent Ucraina exportă pe bani energie electrică țărilor UE.La pilonul II statul ,prin Casa de Pensii dă degeaba bani, colectați prin Ministerul de Finanțe, fondurilor private dr pensii și imediat statul se împrumută cu camata de la aceste fonduri tot prin MF.

  18. Ne cere? Adica ne obliga? Normal a r fi sa foloseasca cuvantul please…

  19. Se intampla lucruri ciudate in Europa. Germania inchide centralele atomice dar redeschide mine de carbuni. Cea mai mare centrala atomica din Europa este ocupata de Rusia si dupa cate am inteles este oprita la ora actuala. Uniunea Europeana vrea inchiderea centralelor pe carbuni. Europa nu mai beneficiaza in totalitate de gazul rusesc si petrol. Europa trebuie sa extinda generarea de energie electrica din surse ca vantul si panouri solare, surse care au un grad ridicat de improbabilitate. Dar asta cere timp, iar Ucraina vrea energie acum. In acelasi timp se doreste extinderea automobilelor electrice care si ele vor trebui alimentate. Romania are 2 reactoare canadiene si mai putea amplasa inca cel putin 2 destul de repede dar a optat pentru reactoare modulare de mica putere care sunt in elaborare. Si Republica Moldova vrea energie acum in timp ce Mintia s-a inchis si altele urmeaza. Pretul energiei electrice creste si oamenii sunt sfatuiti sa consume mai putin iar industriile inchid portile. Ma intreb daca exista o logica in toata aceasta invalmajeala contradictorie.

  20. @ Corect, te O..Explicația la indemână ar fi o lume condusă NU de guvernele sale ”alese”,. nici de președinții lor,. ci evident sunt personaje, sau grupuri de personaje suprastatale care-și impun interesele…Probleme vor fi nu atunci când rusia, china, sau america nu se ințeleg politic, ci atunci cind interesele acestor borfași mondiali se ciocnesc..Ca la răfuielile mafiote..

  21. “Ucraina cere” – a intrat in cotidian ca Ucraina sa ceara ceva, ar trebui sa faca pace cu Rusia si sa nu mai ceara nimic. Ne-am saturat sa le tot dam, iar ei sa ne asupreasca.

  22. Ucrainenii nu sunt decât un popor nesimțit ,bine vă face Putin … Slava Z ✌️

  23. Hoholii cer toată ziua ca Editat la colțul străzii, dar de dat, nu dau nimic. Dacă nu le dai, te înjură și te scuipă, pe urma dau în tine cu himasurile alea cu multe țevi, aruncate de americani la gunoi.

  24. Lili, Corina, o Ilenuță, nimic la comentarii azi? Voi sunteți „decât” analiste militare

  25. In curind Zelenski o sa ceara ca UE sa-l daruiasca un sot, pentru ca cu sotia lui deja no se distreaza destul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.