UE ne dă bani ca să facem baterii

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 259 de milioane euro pentru fabricarea pe plan local a bateriilor și panourilor fotovoltaice. Finanțarea este făcută parțial prin intermediul Facilității de redresare şi reziliență (FRR), potrivit unui comunicat al Comisiei.
Schema vizează sprijinirea dezvoltării regionale a României şi promovarea obiectivelor strategice ale UE legate de tranziția ecologică și are ca scop, pe lângă sprijinirea industriei „verzi”, sprijinirea comunităților defavorizate și crearea de locuri de muncă.
În cadrul schemei, care se va derula până la 31 decembrie 2024, ajutorul se va acorda sub forma unor granturi directe către companiile active în producția, asamblarea şi reciclarea bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice şi panourilor, care sunt situate în zonele eligibile din România pentru ajutoare regionale. Aceste zone sunt determinate în harta ajutoarelor regionale din România pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2027, care precizează şi ajutorul de stat maxim care poate fi acordat per beneficiar în fiecare dintre aceste zone.
Comisia a constatat că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României şi că este necesară şi adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse în harta ajutoarelor regionale a țării. În plus, ajutorul este proporțional deoarece este limitat la minimul necesar şi nu va depăşi sumele maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României. În cele din urmă, efectele negative ale măsurii în ceea ce priveşte denaturarea concurenței şi impactul asupra comerțului dintre statele membre sunt limitate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1090 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Si facem baterii cu ce materie prima? Ca sunt 4 tari pe planeta ce in momentul de fata exporta materia prima si China reprezinta undeva la vreo 80% din totalul exportat. Ma socheaza din ce in ce mai mult astia de la UE.

  2. Fi-ți-ar româna de râs, măi, mic urs! Adică, China importă sau exportă? Că iar ai mintea întortocheată.

  3. Panourile fotovoltaice au un preț de reciclare de cam 30 de dolari bucata.Cobalt, cadmiu și alte”bunătăți” intră în fabricarea lor.Plus o grămadă de siliciu de înaltă puritate și grafit ars pentru cuarț.Platina e alt ingredient.Pe scurt, e mama poluării și boală garantată pentru amărăștenii care se angajează la o fabrică de profil.Suntem renumiți pentru salariile proaste din industriile bolilor profesionale cu care ne-am procopsit.Dar cui ce-i pasă, salariul mic, oferta de muncă limitată, vor rezolva „dezvoltarea” în vreo zonă amarâtă încremenită prin ’89 sau vor cadorisi vreun pol industrial și cu bazaconia asta.Când se termină idioțenia cu”regenerabilele” vor îngropa rahatul ca pisica și asta va fi, din nou, o mare afacere.Pentru apa ” curată”, ” microbiologic pură” a generațiilor viitoare .Câte și dacă vor mai fi.

  4. victorie!
    asta e o mutare buna: a se extrage siliciu ,a se importa siliciu,a se dezvolta productie propiu de panouri , baterii ,a se angaja personal , a se instrui minim (explicat atat de usor sa inteleaga si o persoana de 10 ani).
    unele baterii din China au substante care pot fi regenerate ,sunt regenerabile , multe baterii reincarcabile se construiesc acum asa(indiferent dac provin din China sau alte parti).
    minim sa construim panouri pe siliciu ptr vreme innourata =minimum de energie disponibila
    daca se poate sa construim si poli ptr vreme insorita =surplusul pierdut cand energia e data de cele pe siliciu(monocristaline)

    pe viitor daca importam de la Samsung(Coreea de sud) sau M.I.T.(Massachusetts Institute of Technology => https://en.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_Institute_of_Technology ) drept de executie panouri transparente putem combina /experimenta si ferestre/geamuri / usi cu geam / sau chiar panouri verticale peste peretii cladirilor(doar in zona unde vara-iarna Soarele lumineaza ,indiferent de anotimp eficient) …
    si asa generam din „nimic” energie electrica! parca aveam fabrici de baterii de masina si la noi! le-ati demolat si pe alea? reconstruiti-le si dupa caz puneti sefi de sectii si pensionari si dati-le in plus la pensii si bani (re infiintati posibilitatile de castig peste pensii)
    cativa romani se vor intoarce daca functioneaza micro industria noua! poate la intoarcere vor investi bani in asta si de la sanse mici il transformati in trambulina!

  5. hahaha… va promitem 250 milioane sa faceti baterii DACA renuntati la ceva sau impuneti niste taxe care fac prohibitive alte produse. rRomanul o sa se prostitueze pentru asta, o sa acceseze poate 50% din bani, din care 40% o sa ajunga la firmele lu’ SECU, restul o sa-i piarda, iar afacerile respective o sa dea faliment in cativa ani, dupa ce dispar fondurile de la UE.

  6. Din Romania profesionista, harnica si muncitoare pentru tara, am ajuns la „ne da bani(ca la cersetori) sa facem baterii pentru strainezia! S-a dus dracului statutul romanului profesionist! Au trecut 33 ani pana au reusit panaramele din politica sa realizeze acest deziderat impecabil!

  7. De produs nu se produce nimic in Romania, se asambleaza. De productie evitate importurile, cat se poate, mai trebuie mai trebuie vreo 50 de fabrici pe productie care nu exista. Oricum China sau Asia produce *ieftin* Europa asambleaza in diverse configuratii si customizari. Productia in UE preturile ar fi neconcurentiala pe motiv fe respectarea legislatiei de mediu in procesul de productie plus i-ar cocosa cu taxarea cu certificarile verzi, in China nu exista nici una nici alta. Productia de la zero, celulelor fotovoltaice nu este straina de gazele cu efect de sera. Tot trimite la vestul electrocasnice la „reciclat”, ard noaptea in jurul Bucurestilor, liberalilor nu le pute nici spaga nici aerul.

  8. UE sa nu ne mai ia petrolul,gazul metan,care este poluant,sa-si faca ei panouri voltaice,rentabile,verzi,nepoluante si fabrici de baterii,ca noi nu avem nevoi de pomana lor. Energia electrica avem suficienta ,incat ar putea sa fie vanduta ,la preturi derizorii.Cat de intreprinzator este postacul,,Nume,, De abia astepta banii de la UE si banii pe certificate verzi.Oare a muncit vreo zi intr-o fabrica de baterii? Oare bunicii lui lucreaza in vreo fabrica dupa 40 de ani de munca?Ce usor planifica munca altora,cei care sunt beneficiarii robinetului cu bani. Tot ce se produce consuma materii prime ,poluante si energie electrica ,plus deseuri nereciclabile.Asa UE Sa inceteze cu minciunile ,prosteala si ipocrizia. Zi de zi se ard deseurile aduse din strainatate, in termocentrale,in diverse arzatoare ale firmelor [care primesc banii pentru asta] si in foc deschis, incat nu mai poti sa respiri nici in locuinta FUMUl asta intradevar poate contine putin CO2, in schimb contine multe substante cancerigene.Chiar si acum se simte mirosul de arsura,de chimicale amestecate [gen cauciuc,toner,azotat, perhidrol etc ]in locuinta. Criminalii au dat acordul ca poate intra in tara orice deseu inclusiv cele periculoase daca au contract cu o firma care are arzatoare? Asta din anul 2016.Cine urmareste ce se intampla cu ele?NIMENI,nu garda de mediu,nu securitatea. Poate sa fie si precursori de bombe,siguranta nationala,ioc.Ne mai miram de AVC si cancere Eu prefer CO2 in loc de chimicalele periculoase pe care le inspir zi de zi.

  9. “ În cele din urmă, efectele negative ale măsurii în ceea ce priveşte denaturarea concurenței şi impactul asupra comerțului dintre statele membre sunt limitate”. Deci preocuparea principală a iubitoarei de români UE este să ne limitezi la reciclare baterii uzate, banii să fie fărâmițați pe “zone eligibile”, Statului Român să-nu i se permită ajutoare la firme românești, să avem producție proprie de baterii solare, nu cumva să facem concurență la Olandezi și alții din UE care produc deja.

  10. Cine ne impiedica sa ne reconstruim industria ? Nimeni , trebuie sa incepem sa ne uitam in curtea noastra si sa nu mai asteptam tot timpul „ajutor” din afara. Cand vom termina cu vaicareala, cand vom incepe sa alegem politicieni care vor sa puna umarul la dezvoltarea tarii. Deocamdata ni se servesc tot felul de „resapati politic” , ii vedem in fiecare zi pe micile sau marile ecrane.Parintii trebuie sa le insufle speranta copiilor lor ca in Romania anului 2023 se poate trai si munci in mod normal si mai ales cinstit. Eu sun produsul generatiei ’68 pe care Iliescu si ai lui ne-au „exportat in occident” doar de dragul de a nu mai avea o opozitie reala in Romania. Multi ca mine s-au integrat in occident si au sustinut domeniile de varf din occident. M-am intors ACASA cu gandul de a face ceva si pentru tara parintilor mei si incerc din rasputeri sa nu imi pregatesc copilul pentru „export”. Nu stiu daca voi reusi acest lucru, dar macar incerc. Va intreb pe dumneavoastra cand vom adopta mentalitatea de a incerca sa ne dezvoltam si sa incepem reconstructia tarii. Nu mai putem astepta „solutii” din partea unui politic in mare parte emanat si controlat de serviciile secrete din aceasta tara; aceste „grupari” nu sunt decat o adunatura de indivizi care sunt „consumati” de un singur gand , acela de asi umple buzunarul lor si al familiei lor. Fara inchegarea unor „forte” care sa isi doreasca cu adevarat reconstructia tarii nu vom reusi sa iesim din acest cosmar in care traim in ultimii 30 de ani. Solutia trebuie sa vina din randurile noastre , inca avem oameni capabili si onesti in Romania. Va propun sa nu mai alegeti diplomatii fabricati la tot felul de „universitati” ale serviciilor secrete, Romania reala se construieste cu oameni care au o meserie reala si nu una fabricata prin tot felul de diplome si „activitati” ONG-iste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.