UE pierde și cursa vaccinurilor și cursa vaccinării

Strategia Comisiei Europene pentru achiziționarea în comun a vaccinului, lăudată vreme de luni de zile ca un simbol al solidarității europene, este acuzată acum de liderii statelor UE că este prea birocratică, că impune statelor membre prea multe limite și că este prea lenta, scrie Politico.eu.

Publicația citată a realizat interviuri cu diplomați europeni, oficiali ai Comisiei, reprezentanți ai industriei farmaceutice și cu consilieri ai guvernelor statelor membre. Din aceste discuții reiese că executivul European de la Bruxelles a reușit să treacă peste sincopa de la începutul pandemiei, a reușit să rezerve un arsenal de vaccinuri, însă s-a împiedicat la final, exact atunci când a dorit să demonstreze cât de mare este solidaritatea europeană și cât de eficientă este față de ”naționalismului vaccinal” al lui Donald Trump.

Mai mult, UE a ajuns să nu aibă suficiente doze de vaccin în acest moment și, mai mult, să nu poată folosi în mod eficient stocurile pe care le deține, scrie Foreign Policy.

Apoi a venit eșecul înregistrat de Sanofi Pasteur din Franța, care a depus armele – vaccinul pe care dorea să-l producă împreună cu americanii de la Merck nu este bun.

În plus, Germania, principala putere europeană și principalul producător al vaccinului BioNTech-Pfizer pentru Europa, este acuzată de jocuri murdare, prin răspândirea de știri false despre vaccinurile concurenței.

Probleme ”made in EU”

Liderii UE au fost afectați în ultimele săptămâni, când americanii de la Pfizer și suedezo-britanicii de la Astra Zeneca au anunțat că livrările de vaccinuri pentru Europa vor scădea temporar. Șeful Astra Zeneca, Pascal Soriot, a înfuriat și mai mult UE spunând, pe 27 ianuarie, că firma nu este obligată juridic de un anumit calendar, angajamentul asumat de companie fiind doar că va răspunde cererii de vaccinuri „în măsura eforturilor posibile”. Reacția UE a fost să-i oblige pe producătorii de vaccin de pe continent să notifice Bruxellesul înainte de a exporta vaccin în state nemembre. Foreign Policy atrage atenția că acesta poate fi începutul unui război comercial extrem de dăunător – statele neeuropene afectate de un eventual embargo al Europei ar putea decide să nu mai trimită în UE substanțe și materiale necesare pentru producția vaccinurilor.

Presa din Europa acuză că Astra Zeneca (care trebuie să livreze 100 de milioane de doze în UE în primul trimestru din 2021 și nu va livra decât 31 de milioane de doze) și-a limitat livrările din rațiuni pur economice, pentru a vinde vaccinul în alte zone ale lumii, la prețuri mai mari.

În Marea Britanie, lucrurile se văd cu totul altfel: catastrofa este ”made in EU”, după cum scrie Spiked-online.com. Ce s-a întâmplat? Astra Zeneca a semnat un contract cu guvernul britanic în luna mai 2020. O lună mai târziu, această companie a ajuns la un acord preliminar cu Germania, Olanda, Franța și Italia. Atunci a intrat în scenă Comisia Europeana, pentru a demonstra solidaritatea si eficiența UE. Asta a adăugat încă două luni la durata negocierilor. Acum, UE plătește pentru timpul pierdut, scrie presa britanică.

”Război” anglo-german

Pe fondul acestei dispute, ziarul economic german Handelsblatt a publicat o informația șocantă pentru britanicii de la Astra Zeneca, care produc vaccinul dezvoltat la Oxford. Citând surse guvernamentale de la Berlin, ziarul a scris că eficiența vaccinului la persoanele de peste 65 de ani este de doar 8%. Informația aceasta poate avea un efect devastator, pentru că Marea Britanie, unul dintre liderii mondiali la această oră la procentul de persoane vaccinate, a folosit acest vaccin în masă.

Compania AstraZeneca a catalogat informațiile publicate pe surse ca fiind „complet incorecte”, transmite Reuters.

Vaccinare lentă

Bruxellesul, scriu Politico și Foreign Policy, a vrut să facă o demonstrație de forță și să arate cum Europa solidară poate obține prețuri mici pe doza de vaccin, spre deosebire de Marea Britanie sau Israel (unde guvernul Netanyahu ține secret costul vaccinurilor achiziționate).

Marea problemă este însă că Israelul este pe primul loc în lume la procentul populației vaccinate, urmat îndeaproape de Marea Britanie, în timp ce UE s-a împotmolit, această problemă adăugându-se la cea a lipsei unor stocuri suficiente de doze, în acest moment.

Dintre toate statele UE, doar Danemarca și Malta se pot lăuda cu un succes al vaccinării în condițiile date, ale lipsei unor stocuri suficiente. Cele două țări au reușit să foloseasca cu eficiență de peste 100% vaccinurile pe care le-au primit, pentru că au extras mai multe doze de vaccin din fiecare recipient decât arăta recomandarea oficială. În Bulgaria, spre exemplu, s-au folosit doar 11% dintre doze, până la data de 25 ianuarie. Până la aceeași dată, Olanda a folosit 23%, Franța 49%, iar Germania 62%. Asta înseamnă, scrie Foreign Policy, că în cele patru săptămâni care au trecut de la începutul vaccinarii, în UE ar fi putut fi vaccinate cu 6 milioane de personae vulnerabile în plus, daca s-ar fi adoptat modelul danez.

Procentul de utilizare la nivelul UE a dozelor disponibile este de 57%. Asta poate sugera, scrie Foreign Policy, că unele state membre rezervă a doua doză necesară de vaccin pentru fiecare persoană căreia i se inoculează prima doză (folosindu-se astfel doar 50% din dozele existente). O asemenea strategie extrem de prudentă (care pleacă de calculul foarte puțin probabil că UE va rămâne în pană de vaccinuri) este absurdă și va duce o rată slabă a vaccinării în cursul acestui an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

11 Comentarii

  1. Oauuuu! Misto afacere! Au incasat gras de pe burse si lasati balta , cu ochii-n soare platitorii acestor contracte! Aveti incredere in institutiile europene si romanesti? Doar creionarile rotunjesc si acopera minciunile scrise pentru manipulare!

  2. Asa! Ungurii e rai ca nu asteapta vaccinul de la UE si cumpara de la rusi si chinezi. Viktor Orban spune ca nu asteapta vaccinul de la UE, vietile ungurilor nu sunt negociabile, fiecare zi de intarziere in vaccinare inseamna oameni MORTI. Ptr aia de la Bruxelles nu conteaza, nimeni nu-i trage la raspundere. Noi platim cu viata, ei platesc …politic.

    Legat de vaccinul Oxford-Astra: „eficiența vaccinului la persoanele de peste 65 de ani este de doar 8%… Compania AstraZeneca a catalogat informațiile publicate pe surse ca fiind „complet incorecte”

    Dar iata ce spuneau despe vaccinul Oxford -Astra Zeneca in 24.06.2020: „Profesorul Peter Openshaw, unul dintre cercetătorii din grupul de consultare ştiinţifică a Parlamentului britanic, a declarat că trebuie luate măsuri pentru protejarea persoanelor vârstnice deoarece viitorul vaccin s-ar putea să nu-i protejeze de infectare, potrivit The Guardian…Arne Akbar, preşedintele Societăţii Britanice de Imunologie, a spus că „vaccinul îi va ajuta pe cei tineri şi asta va fi bine, pentru că aceştia nu îl vor transmite mai departe către persoanele vârstnice”. Dar şi el a adăugat că vaccinul nu va ajuta în mod direct grupul persoanelor vârstnice.
    Altfel, Universitatea Oxford a început weekendul trecut în Brazilia primele teste pe pacienţi umani cu vaccinul pe care îl dezvoltă împotriva noului ”

    Deci ptr bani orice, au schimbat din pix eficacitatea vaccinului.

  3. Articol tendentios, la noi Catu a spus ca suntem pe primul loc din UE la vaccinare – iar noi il credem, ca ca el, cinstit si orientat (nu am spus vandut), nu mai gasim mai (a ratat numai examenul de treapta si intrarea (intrarile) la facultatea romanesca de a fost nevoit nefericitul sa se lase instruit de yankei).

  4. UE nu mai e organizația bazată pe parteneriatul statelor europene,. Nu mai impune și respectă un statut anume, de . Nu mai este cea care soluționează probleme ci a devenit cea care generează probleme. Nu respectă cultura și religia creștină. Nu apără granițele și interesele europenilor, ci este vasal altor interese, promovează corupția și incompetența. Europa a devenit bordelul oricui a vrut.

  5. Stati linistiti ca si in tabara americano-germana a Pfizer, Israelul este foarte nervos ca eficacitatea vaccinului la prima doza nu este deloc cea laudata de producator.
    Nachman Ash: Autoritățile israeliene au criticat recent vaccinul dezvoltat de Pfizer, deoarece serul produs de compania farmaceutică americană s-ar fi dovedit a fi „mai puțin eficient” decât s-a prevăzut.
    În special, în vizorul Ierusalimului a intrat nivelul de imunitate față de COVID-19 dezvoltat în organismul uman ca urmare a primei doze de ser, care pare a fi inferior celui promis de compania americană.

  6. Ce nu știu cei care afirmă că au făcut vaccinul și au MINTIT ???????
    Sunt teste cu ajutorul cărora SE DESCOPERA IMEDIAT DACA ESTI VACCINAT ORI NU .
    Prevăd că ne vom distra cu toții ,cînd vom afla cine a mințit și cine nu .
    Să-i vedem pe „specialiștii” vaccinați la tv cum se vor face „de maro”

  7. Centralizarea aprovizionarii… si dezvoltarii economice… sau fiecare pe cont propriu… ? Aceasta este UE… Economiilor Statelor Europene din linia a 2-a au devenit din motoare care produc… doare remorci ale celor din linia intai a UE… asteapta solutii care nu mai vin…?!? Vin doar marfuri pentru consum, deficite si datorii aferente imprumuturilor nationale pentru subzistenta… granturi care nu lasa mai nimic in urma…!? Aderarea e doar o forma fara fond… buna pentru clasele de la varful societatii… majoritatea bugetari ??

  8. De-a dreptul HYLAR , UIMITOR si JENANT cum un inalt functionar al U.E. anunta public ca „oferind un avans la plata vaccinului covid , U.E. a devenit PARTENER al Firmei Pfizer-BioenTech ” ….deci ii poate pur si simplu pretinde orice ….
    Absolut cu siguranta , PROSTIA este numitorul comun al acestei gasti numite U.E.

  9. Crestinismul are raspuns la esecul mondial al luptei impotriva virusului: AROGANTA GENERALIZATA.

  10. Mumai acuma s-au trezit romani ca Germania este coada de topor a Americii un Europa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.