Bulgarii, oficial în megaproiectul din care a ieșit Romgaz

Bulgartransgaz, operatorul rețelei transport a gazelor naturale din Bulgaria, a primit aprobarea Concurenței din țara vecină pentru a participa cu 20% în capitalul social al companiei grecești Gastrade care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Alexandroupolis.

Practic, acesta ultimul pas inainte de transferul acțiunilor, pentru că autoritățile de la Sofia și Atena s-au înțeles deja asupra parteneriatului. Participarea Bulgartransgaz la proiect a fost apreciată de prim-miniștrii din Grecia, dl. Kyriakos Mitsotakis, și din Bulgaria, dl. Boyko Borisov, în timpul ceremoniei de semnare a acordurilor relevante de la Atena în august anul trecut.

Reamintim, in locul Bulgartransgaz trebuia să fie Romgaz, acesta fiind inițial partenerul preferat al grecilor, dar producătorul român de gaze a decis, în cele din urmă, să nu se implice, pentru că o analiză internă ar fi relevat că nu ar exista beneficii din acest proiect pe măsura costurilor.

Potrivit Gastrade, terminalul GNL Alexandroupolis este unul dintre cele mai semnificative proiecte energetice realizate în ultimii ani, cu o importanță ridicată pentru Grecia, Bulgaria și regiune, deoarece contribuie la diversificarea surselor de energie și a rutelor pentru întregul sud-est al Europei, îmbunătățește securitatea energetică și concurența în regiune și sprijină crearea unui centru regional de gaze naturale. Aici ar trebui să descarce gaze metanierele din SUA și Orientul Mijlociu.

Strategic

Proiectul este situat strategic la intersecția coridorului sudic și vertical al gazelor și oferă acces la gazul natural lichefiat pe piețele din Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia de Nord și mai departe în Moldova și Ucraina. În plus, terminalul este complet complementar cu interconectorul Grecia – Bulgaria (IGB), susținându-și viabilitatea, în timp ce, în același timp, funcționează în armonie cu infrastructurile energetice strategice deja existente și noi din regiune, cum ar fi TAP, Bulgaria – Interconectorul Serbiei și proiectele de extindere a capacității de stocare subterane în Europa de Sud-Est, susține Gastrade. Proiectul se bucură de sprijinul pe termen lung al guvernelor Greciei și Bulgariei, precum și al Uniunii Europene, deoarece a fost inclus în Proiectele europene de interes comun (PCI) din 2013.

Terminalul este format din unitatea plutitoare de stocare și regenerare a GNL (FSRU) cu o capacitate de stocare de 170.000 metri cubi de GNL și o capacitate de regazificare de cel puțin 5,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. FSRU va fi ancorat în zona offshore la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupolis. Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul național de transport al gazelor naturale printr-un sistem de conducte cu o lungime totală de 28 km. Se așteaptă ca proiectul să înceapă operațiunile în 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1088 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ca de obicei, idiotii de romani, pleaca de unde e bine pentru popor…
    Bulgarii si-au dat seama ca e bine sa puna, mai presus de orice, poporul…
    Nu e cazul securisto-fascistilor de la guwernare si a nazistului de la Cotroceni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.