Uleiul de gătit, raționalizat în Marea Britanie

Unele supermarketuri din Marea Britanie limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienții o pot cumpăra, deoarece aprovizionarea este afectată de războiul din Ucraina, scrie BBC.

Astfel, Tesco permite trei articole de client. Waitrose și Morrisons au limitat cumpărătorii la câte două articole.

Cea mai mare cantitate de ulei de floarea-soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina, iar întreruperea exporturilor a dus la unele penurii și la o cerere crescută de alternative.

British Retail Consortium spune că restricțiile sunt o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

Uleiurile de măsline, de rapiță și de floarea-soarelui sunt incluse în limitele impuse de unele supermarketuri, atât în magazine, cât și online.

Iceland nu a comentat încă imaginile postate pe rețelele de socializare cu pancartele care au apărut în magazinele sale și care limitează vânzările de ulei de floarea-soarelui.

Între timp, un purtător de cuvânt al Waitrose a declarat: „Monitorizăm îndeaproape situația și lucrăm cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că toți clienții continuă să aibă posibilitatea de a alege între uleiurile de gătit”.

Expertul în produse alimentare Ged Futter spune că pot fi liniștiți cumpărătorii pentru că există o mulțime de alternative atunci când vine vorba de uleiuri de gătit.

„Suntem obișnuiți cu o abundență de soiuri. Ceea ce s-ar putea să vedem este că acestea devin mai limitate”, spune el.

Dar el a avertizat, de asemenea, că uleiul de floarea-soarelui ar putea fi în curând indisponibil pe rafturi.

„Aceste limitări pot întârzia puțin lucrurile, dar în câteva luni nu va mai fi niciun ulei de floarea-soarelui disponibil pentru a fi cumpărat”, sugerează el.

Sainsbury’s și Asda nu limitează în prezent cantitatea de ulei de gătit pe care o pot cumpăra clienții lor.

Un purtător de cuvânt al Sainsbury’s a declarat: „Lucrăm îndeaproape cu furnizorii noștri pentru a ne asigura că clienții continuă să aibă la dispoziție uleiuri de gătit din care să aleagă, inclusiv ulei de măsline, ulei vegetal și ulei de rapiță”.

Tom Holder, de la British Retail Consortium, a declarat că restricțiile puse în aplicare de unele supermarketuri sunt o măsură temporară, „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”.

El a adăugat că „comercianții cu amănuntul colaborează cu furnizorii pentru a accelera producția de uleiuri de gătit alternative, pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor”.

Analiza efectuată de firma de cercetare în domeniul comerțului cu amănuntul Assosia sugerează, de asemenea, că oferta redusă de ulei de floarea-soarelui ca urmare a conflictului din Ucraina are un impact asupra prețurilor.

Aceasta a urmărit modificările în costul mediu al uleiului de floarea-soarelui la marii retaileri, inclusiv Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Aldi și Lidl.

Datele sale sugerează că o sticlă de un litru de ulei de floarea-soarelui de marcă proprie a crescut în medie cu 12 pence, ajungând la 1,26 lire sterline din ianuarie 2022 – o creștere de peste 10%.

Pentru o sticlă de cinci litri, creșterea a fost de 38 pence sau 6%. Nu a existat nicio modificare a prețului mediu al unui litru de ulei de floarea-soarelui organic de marcă proprie, care a fost de 3,10 lire sterline.

Producătorii de alimente din Marea Britanie care folosesc uleiul de floarea-soarelui ca ingredient în produsele lor, cum ar fi chipsurile și chipsurile pentru cuptor, au raportat, de asemenea, preocupări legate de aprovizionare.

Food Standards Agency și Food Standards Scotland au informat consumatorii că unele produse etichetate ca având ulei de floarea-soarelui pot conține de fapt alternative, cum ar fi uleiul de rapiță, în încercarea de a se asigura că produsele rămân disponibile. Aceștia au avertizat că orice persoană cu alergii ar trebui să caute informații suplimentare.

Probleme în multe țări

Oferta mondială de ulei de gătit, redusă deja de războiul din Ucraina, este pe cale să se diminueze şi mai mult, transmite Bloomberg.

La două luni după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dat peste cap comerţul global cu produse agricole, Indonezia a interzis exporturile de ulei de gătit, pe fondul problemelor în aprovizionarea pieţei locale şi creşterii preţurilor, o decizie care se adaugă altor măsuri protecţioniste în domeniul produselor agricole adoptate la nivel mondial. Indonezia este responsabilă pentru mai mult de o treime din exporturile mondiale de uleiuri vegetale, iar China şi India, primele două cele mai populate ţări, sunt printre principalii săi cumpărători.

Livrările de ulei de gătit din Indonezia „sunt imposibil de înlocuit. Cu siguranţă este o lovitură importantă”, a declarat Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.

Indonezia este cel mai mare producător de ulei de palmier, cel mai consumat tip de ulei alimentar la nivel mondial. Anunţul privind interzicerea exporturilor, făcut vineri, de ţara din sud-estul Asiei, a trimis cotaţiile futures la uleiul de soia, o alternativă la uleiul de palmier, la cel mai ridicat nivel din istorie. În Marea Britanie, unele supermarketuri au decis să limiteze cumpărăturile de ulei de gătit, precum cel de floarea soarelui, ulei de măsline şi rapiţă.

În timp ce oferta limitată şi preţurile mari ar urma să agraveze inflaţia alimentelor în ţările bogate precum SUA, cel mai mare impact va fi resimţit în ţările în curs de dezvoltare precum India. Aceste ţări depind de importurile de ulei de palmier ca o alternativă ieftină la produsele mai scumpe, precum uleiul de soia, de floarea soarelui sau de canola.

„Suntem extrem de şocaţi de decizia Indoneziei. Nu ne aşteptam la un embargou de tipul acesta”, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele unei asociaţii profesionale a comercianţilor de uleiuri alimentare din India.

În SUA, cotaţiile futures la ulei de soia aproape s-au dublat de la începutul lui 2021, stimulate şi de cererea mai mare pentru ingrediente din care se produc biocombustibili. Preţurile au atins maxime istorice după ce invadarea Ucrainei a perturbat livrările de ulei de floarea soarelui şi a stimulat cererea pentru alte tipuri de uleiuri de gătit.

Cotaţiile la canola au atins un maxim istoric anul trecut din cauza secetei care a devastat culturile din America de Nord. Preţurile la uleiul de palmier în Asia au crescut cu 50%, iar la uleiul de rapiţă s-au majorat, în Europa, cu 55% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, „în pofida preţurilor record, cererea pentru uleiurile vegetale rămâne ridicată, pentru că aceste uleiuri sunt o componentă esenţială în dieta tuturor ţărilor şi în special în ţări precum India, Pakistan şi Bangladesh”, a apreciat analistul John Baize. Acesta a subliniat că restricţiile anunţate de Indonezia sunt importante, dar nu se aşteaptă să dureze prea mult. Baize a precizat că, în 2021, Indonezia a exportat 26,87 milioane de tone de ulei de palmier, comparativ cu 15,28 milioane de tone consumate pe piaţa internă.

Pentru moment, embargoul din Indonezia agravează îngrijorările cu privire la costul alimentelor şi crizele de aprovizionare, existând temeri că şi alte ţări ar putea lua decizii similare pe măsură ce războiul din Ucraina se va prelungi. „Este posibil să vedem mai multe decizii de acest fel. Asta exacerbează îngrijorările”, a subliniat Carlos Mera.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

  1. Păi s-or gândi prostănacii cum că rusul e de vină, că a intrat in ukrani.. Precis această ciorbă fără ulei li se servește. Iar intelighenția boului de albion nu pricepe că e supus sancțiunilor nu de către rus.. că are o lipsă de producție nu din cauza rusului. Că are o schimbare climatică nu din cauza rusului..Inflația la fel nu e din cauza rusului căci nu rusul a liberalizat prețurile energiei.

  2. La preturile de acum ale benzinei si motorinei, oricum masinile vor ramine nemiscate, majoritatea … asa ca sa stiti ca e bun si uleiul de motor … scoate ceva fum in lift, da’ merge … Cit despre uleiul de gatit … nu prea are importanta ca nu se mai gaseste, oricum nu mai avem nimic de gatit !

  3. În curând specula cu produse deficitare va fi noul boom al tranziției la noua dezordine mondială. Sa trăiți bine!

  4. Acesti impostori roscovani de englezi trebuie sa manince un biscuite pe zii si un pahar cu apa

  5. Să le de-a hoașca ulei, ulei de păr,de floci,de oase !!,de masaj..

  6. Minciuni pe paine, cancel culture si produse rationalizate. Cam toate problemele de pe vremea lui Ceasca (era si energia, care este si acum in Ioropa).

  7. Ce zice neamtul nostru? Va da ordin guvernantilor sai sa dea bani cat de multi agriculturii? Romania ar putea da lovitura in acest an dar si in cei viitori. Pe timpurile vechi, cultura de floarea soarelui era de top european. Dar se pare ca neamtul nostru nu are nici o strategie nationala in cap. Doar vrea sa contribuie si el la lungirea razboiului din vecini.

  8. Rationalizarea era la tine la tara. Bucurestiul si-a pastrat intotdeauna statutul de oras european. De fapt este singurul!

  9. O să treacă pă uleiu’ dă palmiyer, sănătoss șî gross, dîn fosta lor koloniye Mălăyețîya.
    Întră timp, păstă Canalizare, franțujii pun la rafturi produse pă care scriu: „FĂRĂ ULEI DE PALMIER”! HAHAHAHAHAHAHAHA!
    Să mîncați bine, șî „democratic”! …că aici e banii Dumneavoastră……[Rumburak-(Sh*t hitting the) fan a’ măscăriciului criminal dă la Kiev, acum aflat în conced’ midical dîn caoză dă iegzacierbare a Prostiei, cu complicații în meninjită ‘eksuală(p)]

    • Corect. Uleiul este £2.29 litru (sambata 23 Aprilie 2022), si nu este limitat. Ma intreb de unde are informatia cel care a scris articolul. Oricum, astia in Romania scriu ce vor, ca oricum ii crede lumea. Nu a mers cu vaccinul, baga criza financiara..sa fim serios..

  10. @Unde-i Daea? Ciolacu l-a lucrat la ordin Ro foloseste fereastra de opportunitate, fii linistit. Eu nu lucrez in Ro, dar am gasit in Nl ulei cu eticheta romaneasca, 4.29 eur/l (normal e intre 1-2 eur/l). Asta-i pretul de vanzare, nu stiu cu cat e luat din Ro. In Ro cica nu prea gasesti ulei, asa am auzit. In Germania nimic pe unde-am fost. Ulei? Leider nicht, dar ea are un bax de 6 langa ea, zice ca a fost, dar s-a terminal la raft . E cum se zice ca era pe vremea lui Ceausescu: nu e pt intern, e pt export, iar la export vanzatoarele dau la cunostinte intai.

  11. Ce bine îmi pare că ați luat țeapă cei cu mașini pe motorina! Poluatorul plătește! Eu sunt benzinar fiindcă motorul pe motorina face ca tractorul! Mai nene, vrei confort la volan sau cuplu maxim sa te dai șmecher! A venit timpul ca șmecherii cu BMW sa plătească!

  12. Maslinii cresc in Ucraina, deci in curand nici grecii, italienii, spaniolii nu vor mai avea de unde sa importe ulei de masline si implicit masline. Dramatic nu vom mai manca masline, nu vom mai avea salata cu maioneza, dar nici cartofi plajiti. Trecem pe o alimentatie sanatoasa fara colesterol, daca nu cumva si laptuca, leurda, ceapa, etc. sunt din Ucraina…

  13. Brusc ,aflam ca Ucraina este cea mai mare exportatoare,de orice, in toate domeniile, pentru toti. Totul se scumpeste din cauza ca nu mai,, exporta,, Ucraina.Ucraina a devenit centrul universului.Toate produsele alimentare sunt din recolta de anul trecut,iar fabricile din Europa nu stau cu depozitele goale sa primeasca marfa in fiecare luna.Minciuna cat roata carului.Se creeaza o falsa criza alimentara, ca sa se scumpeasca alimentele,sa scada puterea de cumparare ,sa pauperizeze populatia globului.

  14. Isi merita soarta englezoii ,pt. ei vor venii timpuri si mai grele,deocamdata sint inca la inceput.Sa le livreze arme Ukrainei incontinuare si vor vedea ei cum li se va schimba viata din rau ,in si mai rau.

  15. Premierul Boris Johnson insotit de ministreasa de externe Lizz Truss, intr-o vizita surpriza neanuntata la Bucuresti. Primiti de premierul Ciuca, ministrul de externe Aurescu si presedintele Iohannis. Oficialitatile romane si-au afirmat solidaritatea cu poporul englez atat de greu incercat. Romania nu poate uita ajutorul oferit prin prezenta militarilor Nato britanici si, in spiritul solidaritatii euro-atlantice, va furniza Marii Britanii tot uleiul de gatit de care are nevoie si eventual cantitati suplimentare, pe care Marea Britanie sa le vanda altor tari aliate.

  16. Eu locuiesc in UK, iar ceea ce spuneți voi e o tâmpenie. Nu au făcut restricții la ulei nici pe perioada lockdownului.
    Poate a fost vre-o unul care a încercat sa cumpere 50 litri, mai sunt si retardați de ăștia care asculta de presa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.