”Umpleți depozitele de gaze și nu mai dați vina pe Rusia”

UE ar trebui să nu mai dea vina pe Rusia pentru criza energetică și să cumpere gaz în fiecare vară pentru a evita concurența, în fiecare iarnă, cu Asia pentru gazul natural lichefiat. Acesta este mesajul venit din partea principalei companii italiene de transport de gaze, SNAM, potrivit Politico.eu.

”Dacă Europa ar construi depozite de 40 de miliarde de metri cubi și le-ar umple cu gaz în fiecare vară, nu am mai avea nevoie de gaz suplimentar în timpul iernii”, a spus directorul SNAM, Marco Alvera, citat de Politico. ”Asta ne sporește securitatea, funcționează și ca un tampon în cazul scumpirii gazelor și permite țărilor UE să cumpere gaze împreună, fără să perturbe piața”.

Această idee este îmbrățișată de UE și de o parte din țările membre, care au cerut deja operatorilor de transport precum SNAM să identifice depozite de gaz care pot fi folosite sau să construiască unele noi, pentru ca acestea să fie umplute, după licitații care să aibă loc în timpul acestei veri.

Apare însă o mare problemă, susține Marco Alvera. ”O bună parte din aceste depozite există, însă stau goale. De ce? Deoarece companiile spun «De ce să cumpărăm gaze acum, când costa 70 de euro mia de metric cubi, când este posibil ca în vara viitoare să vina un nou val de covid, cererea să se reducă, iar gazele să ajungă la doar 20 de euroi»”. Alvera consideră că această strategie pe termen scurt și orientată strict pe profit a făcut ca Europa să rămână fără stocuri de gaze în această iarnă.

În plus, UE ar trebui să analizeze atent evoluția pieței mondiale a gazelor și abia apoi să arunce vina doar asupra monopolului rus Gazprom. Evoluția pieței arată că tot mai multe țări vor intra în competiție pentru tot mai puțin gaz natural, iar această tendință va dura dincolo de anul 2040, pentru că țările lumii vor renunța treptat la cărbune și se vor orienta către gaz. ”Pentru că scade producția de gaze a Marii Britanii și a Olandei, în Marea Nordului, în ultimii trei ani am avut o scădere de 15% la producția totală de gaze naturale a UE. În același timp, în China, nu mai puțin de 15 milioane de locuințe trec în fiecare an de la cărbune la gaz. Asta însemnă că, în câțiva ani, piața chineza va creste cu un segment mare cât Franța”.

Șeful companiei italiene a subliniat că Italia a traversat mult mai ușor perioada de criză a gazelor din UE, pentru că in Italia exista o lege face obligatorie o rezervă de minimum 4,5 miliarde de metri cubi de gaze, care poate fi folosită de guvern în momente de criză. Spre deosebire de Italia, UE a fost nevoită să caute, în ceasul al doisprezecelea, gaze naturale lichefiate mai scumpe, din Statele Unite și Qatar, pentru a trece peste iarnă. În acest fel, UE le-a oferit producătorilor asiatici de gaze ocazia a de înhăța miliarde bune de euro, cu care să-și sporească flota de nave de transport de gaze lichefiate, bani care ar fi putut fi direcționați, mai înțelept, spre construcția de depozite de gaz în Europa, mai spune Marco Alvera.

Șeful companiei italiene a ținut să contrazică declarațiile Bruxellesului cum că toată criza se datorează Moscovei, care închide robinetul gazelor spre Europa. Într-adevăr, Gazprom nu a mai livrat volume suplimentare de gaz în Europa, însă și-a respectat contractele pe termen lung. ”Gazprom nu a mai organizat licitații pe piața spot a gazelor, peste contractele deja existente, însă aceste contracte spot sunt doar o mică parte a pieței”, spune Alvera.

Iarna blândă de până acum a făcut ca prețul gazelor să nu mai crească în ritmul din urmă cu câteva luni. Alvera consideră că, dacă luna martie nu va aduce un val de frig, țările europene vor reuși să ajungă până la vară fără creșteri ale prețurilor la gaze. ”Dacă trecem de luna martie, cred că iarna următoare va fi mai bine”, cu condiția ca UE să-și dezvolte capacitățile de stocare (și nu să alimenteze conturile producătorilor de gaze lichefiate, în miezul iernii, când prețul este mai mare) și să achiziționeze gaze în timpul verii fără a urmări profituri mari pe termen scurt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

13 Comentarii

  1. Va dati seama ce gasca de imbecili ticalosi conduc UE?! Aia din UE au recomandat sa nu se faca contracte pe termen lung… iar acuma ce sa vezi, cumaparam gaz lichefiat scump de la americani. Si din pacate romania s-a dat pe mana astora. Va mai mira de ce este „imjurat” V. Orban care s-a dus la rusi si a incheiat contract pe termen lung la un pret de 5 ori mai mic ca media din UE?! Orban ala nu si-a lasat tara si poporul la decizia unor idioti ticalosi care fac tot felul de inginerii sociale dubioase pe populatia UE. Orban e exemplu rau ptr progresisti si liberali, arata ca se poate daca vrei si pui inainte de toate interesele tale ca tara si nu interesele stapanilor adevarati a unor teritorii generic numite tari.

  2. Prea departe ajunfeti cu planul propriu. Nemturienii care au populat europa in toate, au deja lanul proiectat de merjelita „decimare” globala! Inca o dovada ca asta e planul si pentru compatriotii romani, arahide din spania, exportate in Romania de nemturia dar e de calitate superioara la Ceanura(oxid de cianuron), incat poate curata Romania de indivizi! Au anuntat la TeVe in seara asta ca au retras lotul cu cianura, au vandut doar 2 pungi, asa spun ei de la protectia consumatorului, dar nu e certitudine stiind ca exista vechime in practici mincinoase. Atentie la tot ce cumparati si consumati.

  3. Avem de a face cu naivi sau cu hoti?Europenii au preferat sa amestece politica cu gazul.Au batut toba de grija Ucrainei cum ca gazul rusesc e musai sa traverseze Ucraina ca sa ajunga in Europa.Acum ca au Nord Stream2 la nas cauta nod in papura ca nu mai corespunde comertul cu gaz normelor UE.Se vede ca nu au nevoie de gaz ci de scandal pe tema gazului.O fi facand parte si aceasta strategie din modalitatea de instalare a resetarii dar pana sa apuce sa reseteze lumea s-ar putea sa termine ei gazul.Drobul de sare al lui Ion Creanga a devenit bidonul de gaz al lui Putin.Acesti strategi europeni fac politica pe zeci de ani cu acest mod de a gandi speculativ.Evident ca pe piata spot ,prin aranjamente bursiere, rusii se pot trezi la un moment dat cu preturi mai mici in ziua urmatoare si de aceea prefera contracte stabile pe termen lung .Adica ne e teama sa nu ne traga rusii in teapa ,oprindu-ne gazul la o adica si atunci ne pregatim sa le-o tragem noi pe piata spot.N-a iesit.Italianul le-o da peste nas europenilor ca unor incepatori.Se va termina si cazul Ucraina.Ce vor face europenii?Planuri de viitor.Sperand sa-i falimenteze pe rusi isi vor provoca propriul faliment cand vor depinde unilateral de gazul american iar rusii vor vinde totul Chinei.In cativa ani temerea europeana va deveni realitate si asta din cauza prostiei orgolioase numita strategie energetica.

  4. Abia acum își fac plinul americanii cu gazul lor lichefiat de trei ori mai scump…in noiembrie si-au marit încasările cu 75 la suta..acum isteria cu ucraina le vine mănușă…ca tot ei au provocat-o..normal ca le convine..prostii platesc si vor plăti si de 5 ori mai scump…ca vrea tanti ursula sa nu fim dependenți de rusi adica sa fim dependenți de americani v-ati prins ca nu e greu..

  5. Betivul de Tilisca e autorul moral al acesti actiuni, de a goli rezervoarele Romaniei pe timpul iernii, deh Liberal sadea, respira cum bea

  6. Umpleti bey depozitele ca,oricum,gazul va vine numai de la rusi ca doar ei controleaza toate conductele ca de aia au muncit ei prin Siria,Kazahtan,Iran si alte locuri,si la preturile care le vor ei,ca armata si hardughiile cu care vin sa va reeduce in stil gulag costa mult si le trebuie euroi,lire si dolari de la fraieri.Asa ca bazati-va pe ei si va mai scumpesc inca o data gazul ce il va da iar cu intreruperi pana in iarna pretextand,ca sa dea gaz putin si cu pret crescut,iar deranjamente,vreo explozie la conducte ceva,iar mult covid si in general lipsa chefului de munca cand suma le este facuta.Si apoi ne suparam iar ca trebuie sa luam gaz mai scump lichefiat ca sa completam de la hamericani,dar si de la Qatar si Iraq de la care putea sa vina pe coducta daca nu-si baga rusul coada si p’acolo ca sa nu vina gazul ala prin Siria.

  7. Politica mafiotilor de la varful Europei este aceea de a speria mereu turmele din subordine provocand si motivele in
    acest scop. Doar asa se pot mentine la conducere. dar uite ca mai sunt si europeni normali la cap si curajosi.

  8. Pai pa noi noua elita de rahat mondiala ne intereseaza lgbtq, procurorii, diversitatea, bicicletele, montat de camere peste tot, vaccinarea mai nou a copiilor de 5 ani, suspendarea postarilor ca cica e misinformation, jignirea celor care muncesc si ne cara produsele ca e fascisti. Plus alte prostii de imagine si manipulare cu care credem noi ca o sa conducem 1000 de ani. Energia lipseste? Nu-i nimic cresc preturile si mai punem de o speculatie. Pana cand o sa vina truckerii peste ei.

  9. “Omenirea” nu va renunța curànd la cărbune petrol și gaz fiindcă pe baza lor a ajuns la dimensiunea și structura actuală într-o perioadă de mai bine de 200 de ani. Activiștii de mediu din zilelor noastre trăiesc în țările cu nivel ridicat de trai cumulând peste un miliard de oameni și cer altora până la 7 miliarde să nu se dezvolte, când dacă este adevărată teoria, dezvoltarea lor a încălzit planeta! Asta neluînd în calcul că dacă vine o mini glaciațiune cum a mai fost în secolul 14 omenirea va arde tot ce produce căldură să supraviețuiască, câți vor avea de mâncare.

  10. Cam optimist articolul! 70 euro mia de metri cubi, de unde? Vara gazul pica din cer, nu trebuie cumparat tot de undeva? Care 2040 cand se preconizeaza ca doar pana in 2030 ni se va mai da voie sa folsim gaze?

  11. Am mai cupărat niște vaxinuri tot „împreună”(adică prin cartel/sindicat u€) …contract secret de piață „liberă” și acum nu-s bune nici de spălat pe cap. Acum știm cum se negociază „împreună” la colohoz : 15 e bine ? Nu ! 19 e ok, 4 bagi offshore in Delaware.

  12. Te kk pe ele depozite , daca ai Popesti in functii de decizie , care fac cartile pentru marirea preturilor , tot dejaba .
    PNL trebuie judecat incorpore pentru sabotaj si desfintat pentru inalta tradare .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.