„Un act de război”

Senatorul republican John McCain, adversar declarat al Moscovei, a calificat drept act de război operațiunile de piratare cibernetică atribuite Rusiei de serviciile de informații americane, relatează Agerpres, citând AFP.

„Când se încearcă să se distrugă fundamentele democrației, atunci se distruge o țară”, a declarat John McCain, calificând acest gest drept „act de război”.

Senatorul, care l-a calificat frecvent pe Vladimir Putin drept „șnapan” și „asasin”, și-a nuanțat apoi estimarea, subliniind că există mai multe „etape” în acțiunile unui război.

„Nu spun că este vorba despre un atac atomic. Spun doar că atunci când este atacată structura fundamentală a unei țări — adică ceea ce fac ei — este un act de război”, a explicat el.

Donald Trump își exprimase deschis îndoiala față de această concluzie oficială, dar Washingtonul acuză Rusia că a urzit piratarea corespondenței electronice a mai multor responsabili ai Partidului Democrat, precum cea a lui John Podesta, un apropiat al lui Hillary Clinton. Miile de mesaje sustrase au fost apoi difuzate online, în special pe site-ul WikiLeaks, în ultima lună dinaintea alegerilor prezidențiale americane din 8 noiembrie. Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a negat că rușii ar fi fost sursa lui.

Valul constant de mesaje private, reluate de presă din abundență, a pus-o pe Hillary Clinton în încurcătură, bruindu-i mesajul prin dezvăluirea parțială a calculelor sale politice interne.

John McCain organizează joi o audiere în Senat a înalților responsabili ai comunității de informații americane cu privire la aceste atacuri cibernetice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.