Un nou Mubarak se eternizează la putere

O serie de amendamente constituționale adoptate de parlamentul egiptean îi permit actualului președinte Abdel Fattah el-Sisi să rămână în funcție până în 2030. Pe 16 aprilie, parlamentul a adoptat, cu o ”mare majoritate” din cei 596 de deputați, o serie de amendamente la Constituția din 2014, scrie publicația Ahram.

Articolul 140, care stabilea mandatul prezidential la o durată de patru ani, a fost modificat pentru a prelungi mandatul la șase ani. Articolul arată că președintele nu poate fi ales decât pentru două mandate consecutive. Însă parlamentarii au modificat Articolul 240, care stabilește că mandatul actual al șefului statului se va prelungi cu doi ani și că acesta va putea candida pentru un nou mandat. Președintele el-Sisi a fost ales în 2014, cu 96,9% din voturi, și apoi în 2018, cu 97,08% din voturi. Conform noilor prevederi, actualul mandat ar urma să se încheie în 2024, iar el-Sisi va mai putea fi ales pentru un al treilea mandat, până în 2030.

Amendamentele vor fi suspuse unui referedum. Egiptenii din diaspora vor vota pe 20 si 21 aprilie, iar cei din țară, pe 22-25 aprilie. ”Dacă vor fi aprobate, amendamentele vor intra în vigoare imediat”, scrie Ahram.

Publicația londoneză Middle East Eye scrie că Egiptul a blocat peste 34.000 de site-uri internet care îi îndemnau pe egipteni să voteze împotriva modificării constituției, susținând că actualul guvern nu are legitimitate și că nu urmărește decât consolidarea puterii militare.

La momentul ”primăverii arabe” din Egipt, în februarie 2011, el-Sisi era șeful spionajului militar. În vara anului 2012, când președintele islamist Mohemmed Morsi a venit la putere în urma unor alegeri libere,  el-Sisi era comandantul armatei egiptene. El este cel care, în 2014, i-a dat un ultimatum lui Morsi pentru a renunța la putere, pentru ca apoi să decidă inițierea unei lovituri militare. Președintele Morsi a fost judecat și condamnat la moarte, împreună cu mulți alți membri ai Fraților Musulmani, organizație din care provenea. Pedeapsa a fost anulată în 2016, iar Morsi se află și acum în închisoare în așteptarea rejudecării cazului. Pe de altă parte,fostul președinte Hosni Mubarak, trimis în judecată în 2011 pentru uciderea protestatarilor antiregim, a fost achitat în timpul președinției lui el-Sisi, în 2016. Cei doi fii ai lui Mubarak au fost și ei eliberați, în 2015, după ce fuseseră condamnați pentru corupție, în 2011.

Middle East Eye, o publicație apropiată Fraților Musulmani, scrie că amendamentele constituționale amintite marchează ”o nouă lovitură de stat”, după cea dată de el-Sisi în 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Democratie crîncenă,chiar crîncenă in zonă! Nu vă puteți închipui ce viață trăiesc cetățenii lor! Sper,da,sper sa nu se ajungă și in Romania la acel nivel! De fapt,mai știi,toate sunt conform planurilor deja stabilite(…)!

  2. Egiptul e prea important pentru Israel sa il lase din mana!Oricum,acolo armata are sectoare economice si niciodata nu va mai ceda puterea civililor,dupa gafa cu „primavara araba”si Fratii Musulmani la putere!Parlament,Democratie,Justitie in Egipt sunt doar vorbe goale si butaforie…

  3. Geo si in Romania parlamentul, democratia si justitia devin vobe goale, nu crezi?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.