Comisia de la Veneția, sesizată pe legile justiției

USR a sesizat Comisia de la Veneția în privința legilor justiției propuse de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și cere coaliției PSD-PNL-UDMR ca un vor final în comisia specială să nu se dea fără avizul Comisiei de la Veneția.

USR, la solicitarea președintelui grupului ALDE din APCE, Iulian Bulai, a reușit sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu.

„Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut astăzi (miercuri – n.r.) în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, declară Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)”, arată USR într-un comunciat de presă.

„Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză. Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR transmite că nu o dată, Comisia de la Veneția a confirmat criticile formulate de reprezentanții formațiunii politice și amintește că s-a întâmplat cu legile justiției „din epoca Dragnea”, cu proiectul de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu.

„Fără legi avizate de Comisia de la Veneția, nu putem avea o justiție independentă, așa cum România și-a asumat în fața Europei”, mai spun cei din USR.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, la Comisia parlamentară pentru examinarea legilor Justiției că „este nedrept, incorect și ipocrit să se reproșeze Ministerului Justiției că nu a sesizat Comisia de la Veneția”. 

„În ceea ce privește Comisia de la Veneția. (…) Ceea ce s-a votat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vizează un proces de evaluare pentru toate țările membre, în cadrul căruia este evaluată acum și România. În acest proces de evaluare, se folosesc diverse instrumente, inclusiv Comisia de la Veneția. Este, cu alte cuvinte, un proces democratic, european, paralel cu ceea ce derulăm noi cu MCV, cu Comisia Europeană, care ne privește pe noi, Ministerul Justiției. De aceea le-am spus colegilor și când au făcut moțiunea împotriva ministrului Justiției în discurs, că sunt chestiuni separate, lucruri separate”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justitiției a spus că ar fi fost timp tot anul trecut să fie sesizată Comisia de la Veneția. În realitate, spune ministrul Justiției, procesul de adoptare a legilor justiției, este în întârziere.

„Acum să venim la fondul problemei – de ce noi nu am sesizat Comisia de la Veneția? Păi foarte simplu, stimați colegi, dragi parlamentari, și colegi din sistemul judiciar, pentru că noi trebuia să facem ceea ce facem astăzi, acum un an de zile. Noi suntem în întârziere cu un an de zile pe procesul de adoptare a acestor legi, pe MCV, pentru că un an de zile s-a dormit, anul trecut, inclusiv în Ministerul Justiției. Și de ce nu s-a sesizat Comisia de la Veneția anul trecut? Tot anul trecut era timp să se sesizeze Comisia de la Veneția pe pachetul de legi. S-au trimis două întrebări legate de câteva articole, nu o sesizare pe întreg proiectul. Noi nu am făcut un examen, că nu e treaba noastră să întrebăm de ce. Așa a fost situația anul trecut. Noi avem alte griji, să o salvăm anul acesta. Și nu mai putem face, și am explicat Comisiei Europene cinstit, transparent, din primul moment, că nu mai putem, dat fiind calendarul convenit nu numai cu Comisia Europeană, ci și cu actorii instituționali din țară, pentru că e nevoie de aceste legi; și cu state membre, care așteaptă progrese tangibile, palpabile, rezultate pe teren, inclusiv prin adoptarea legii într-o formă substanțial funcțională pentru sistemul judiciar. Pe acest calendar, nu mai e, pur și simplu și omenește, timp. De aceea, la dezbaterile generale, am spus: este și nedrept, și incorect, și ipocrit să se reproșeze acum Guvernului, Ministerului Justiției că nu mai sesizează Comisia de la Veneția, ca și când ți se reproșează că nu bifezi o procedură al cărei timp a trecut. Nu este vina noastră asta. Dar am ținut cont de avizele Comisiei de la Veneția”, a mai spus Predoiu în comisia parlamentară pentru examinarea legilor Justiției.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. #Fatalaii #u-sri-isti au aprins iar lampasele mobile pentru a defila cu bocancii prin parlament !
    Avem un referendum validat care spune ceva (nu stie nici pampalaul statului ce spune referendumul initiat de el) despre legile justitiei, iar Comisia de la Venetia e consultativa, nicidecum obligatorie !
    Eu vad cel putin „2 elefanti” in justitia din Romania: unul e analfabetul de la Cotroceni, iar celelalt e reprezentat de gashca de „academicieni” repetenti ai u-sri, „frati” de politica cu lăbăralii…

  2. USR vrea sa santajeze Romania ? A mai incercat cineva si nu mai traieste in ROMANIA !

  3. Ca legile justitiei sunt o porcarie, e clar. Dar sa vina Bulai, un hebreu obraznic si sa se bage ca musca-n lapte, nu-i de tolerat. Bag de seama ca in 2024 USR nu va mai intra in Parlament.

  4. Urkanii s-au șters la ? cu opiniile Comisiei de la Veneția pe Legea Educației din 2017 (articolul 7 în special). A scos Franța sau Germania vreun cuvânt ?
    Comisia e bună doar de arătat pisica UNORA, în rest…?

  5. Intreb si eu: mai suntem o tara independenta sau trebuie sa facem ce spun altii (colonie)?

  6. Daca ne purtam ca niste slugi, cerand voie stapanului pentru orice, sa nu ne miram ca suntem tratati ca niste slugi. USR este cel mai anti-national partid din Romania, nu-mi explic de ce-l mai voteaza romanii?! Dar poate d-ul Cristoiu, care inteleg ca i-a votat la ultimele alegeri, ar putea explica ce motive s-ar putea gasi ca sa votezi un partid atat de evident anti-roman si anti-Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.