USR arată spre Iohannis pentru „salvarea” pensiilor speciale

Deputatul USR Cristian Seidler critică „graba” cu care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea „de salvare” a pensiilor speciale, afirmând că şeful statului se gândeşte, probabil, că o să se bucure şi el de pensie specială ca fost primar de Sibiu.

„Preşedintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, deşi putea să ceară Parlamentului să le elimine. Probabil se bucură de forma actuală a legii care nu elimină pensiile speciale ale aleşilor locali şi se gândeşte că o să se bucure şi el de o pensie specială ca fost primar de Sibiu”, afirmă Seidler, citat într-un comunicat de presă transmis, joi, de USR.

Potrivit sursei citate, Uniunea Salvaţi România a depus amendamente de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor în toate variantele recente de la legea pensiilor publice, dar au fost respinse de coaliţia PSD-PNL.

USR consideră că, pentru ca jalonul PNRR să fie considerat îndeplinit, PSD şi PNL trebuie să clarifice „ce-au de gând să facă cu aceste pensii speciale pe care le tot amână în fiecare an, dar refuză să le elimine din Codul Administrativ”.

„E vorba de toţi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consiliu judeţean din 1992 până în prezent, deci zeci de mii de beneficiari, cu un impact bugetar semnificativ”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei menţionate, există o iniţiativă a USR de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor, depusă din 14 aprilie 2021 în Parlament, care „prinde mucegai în comisiile de la Camera Deputaţilor”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României.

Legea prevede că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.

Potrivit actului normativ, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. ” că o să se bucure şi el de pensie specială ”
    ca toti dobitocii care inca mai cred ca
    o sa fie cum a fost
    sau ca se mai poate repara:
    -nu,
    azi si acum traim SFARSITUL ISTORIEI!

    ALELUIA!

  2. Hai să vedem cate pensii oficiale va avea omul…o pensie de profesor, o pensie de primar, o pensie de președinte, o pensie privată de la 6 case, o pensie de la global jet!…

  3. „o să se bucure şi el de pensie specială ca fost primar de Sibiu.”

    Si? E de condamnat daca pune interesul propriu inaintea interesului… nici nu stiu al cui.
    Fiecare e pe cont propriu.

  4. Usr-ule, trompetistule, cate sperante ne-am pus in voi, ati fost la guvernare,de ce nu le-ati eliminat?????, aveti parlamentari!, nu am vazut pe vreunul sa-si dea foc in parlament ca semn de protest si dragoste pt dreptate, pt a fi eliminate aceste inechitati crase, niste furturi, mai bine zis.
    Intr-o tara in care 90% din pensionarii cu 40 de ani de munca si 1200 lei pensie.
    Deci, usr, trompeta ruginita, fara caracter si valoare, nu mai putem crede ca aveti ceva bun pt romani.
    Nici nu aveti cu., caci toti sunteti natii straine de tara, insa cu gura mare cat o sura.

  5. Ba mizerabililor mincinosi, ati facut miting in piata in fata parlamentului cum faceati cand era psd la guvernare? NU! Siktir boi si vaci bipede. (Scuze pentru limbaj cititorilor)

  6. „Usereule nu stii cit de mic incepi sa fii „!De la Petrov citire. Dar parca ati fost la gowernare . Aaaaa erati cu „pusca si curaua lata”,nu ?Mi-e sila de mine ca v-am votat.PNT-cd va asteapta…..

  7. Rahat dar nu turcesc ci USR-ist. Adică urât mirositor. Seidler este un terchea -berchea.

  8. Pe net se vede nu doar faza cu copilasi plecati la studii in strainatate, dar se zice si ca el stia inca de la revolutie ca va fi presedinte de gubernie romana.
    Cine are minte, gandeste.

  9. usr partid de HOȚI !! Sloganul lor ,hoțul striga hoțul !!! Vai de mintea lor !! De ce nu le au eliminat ei cât au fost la guvernare ?! Nu are interes SOLOS sa le elimine ?!

  10. Nu are nevoie de nici o pensie.I-a dat Trump o secputa plina cu meleone.In primavara a obligat guvernul meu condus de MaCiuca sa se imprumute la banci americane cu suma de 9,4 melearde de Dolari.Pt. banii astia,cu plata in avans,in deceniul urmator,americanii au promis ca vor instala in subteran la Doicesti,4 minicentrale electrice atomice,care ar produce uriasa cantitate de 460 MGwe.Deci o minicentrala care produce 115 MGwe,,costa 2,350 melearde de Dolari.Cam atat costa si un submaren atomic.Se compara ? Avem voie sa aflam si noi cetatenii,a intrebat Iohanis vreun roman daca este de acord cu un asemenea Jaf national ? Despre parandarat ce sa mai vorbim,estimativ ar fi de vreo 7 melearde de Dolari.Asa ca dragi romani,ma p.. pe pensiile voastre.Alta intrebare.

  11. @ Ăștia probabil că sunt ”fani” ai ,,revoluțiilor și reformelor” și ”forțează”, împărțirea averilor bogaților la săraci , ? Așa cum istoria, chiar și aceea mai recentă, arată, revoluțiile și reformele sunt însoțite și de pagube importante, ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.