Vacanţa bancară a provocat pierderi uriaşe economiei Greciei

Vacanţa bancară din Grecia, începută în urmă cu trei săptămâni şi încheiată azi, a provocat economiei elene o pierdere de 3 miliarde de euro din cauza controlului asupra mişcărilor de capital. Practic, nimeni nu a putut scoate mai mult de 60 de euro pe zi din bancomate iar plata cu cardul a fost sistată în această perioadă. Aceste restricţii au fost impuse de Guvern pentru a preveni o prăbuşire a sistemului bancar confruntat cu retrageri masive, de peste 30 de miliarde de euro de la începutul anului. Portalul Kathimerini.com susţine că, în aceste trei săptămâni, măsurile de control au generat pierderi în zone de retail de 600 milioane de euro. Asociaţia Panelenă a Exportatorilor estimează că a pierdut 240 milioane de euro. Blocarea importurilor a avut ca rezultat o gaură de 1,8 miliarde de euro pentru consumatorul final şi producători. Camera de Comerţ şi Industrie din Atena spune că 4.500 de containere pline cu materiale brute şi produse finite zac în porturi pentru că importatorii nu pot face nicio tranzacţie bancară. Au fost blocate tranzacţii comerciale de aproximativ 6 miliarde de euro din cauza cecurilor restante şi a biletelor la ordin ce nu au putut fi achitate.

Restricţiile se menţin în mare şi după deschiderea instituţiilor bancare. Limita maximă a retragerilor de numerar rămâne în vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce băncile în incapacitate de plată. De asemenea, grecii pot scoate o singură dată pe săptămână suma de 420 de euro. Totodată, se pot utiliza cardurile pentru plăţi în afară iar tinerii greci plecaţi la studii în străinătate pot face viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru. Pentru îngrijiri medicale făcute în străinătate, grecii pot scoate din ţară 2.000 de euro. În schimb, nu se vor putea transfera bani în conturi din afara Greciei şi nici scoate sume importante din ţară. Turiştii şi alte persoane cu card emis pe un cont străin nu sunt supuse restricţiei de retragere a doar 60 euro pe zi.

Grecia a început o săptămână dificilă, cu două teste majore pentru economie şi pentru premierul Alexis Tsipras: redeschiderea băncilor şi o majorare a TVA de 10 puncte procentuale pentru o serie de bunuri şi servicii. Băncile greceşti, închise începând din 29 iunie, şi-au redeschis porţile în conformitate cu un decret publicat sâmbătă de guvernul elen, remaniat în urma demisiei unor miniştri. Simultan, începând de luni, TVA-ul creşte de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate şi restaurante, dar şi pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere şi este redus la 6% pentru medicamente, cărţi şi bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 şi de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016. Parlamentul grec a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles. În schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat după 2010. De asemenea, autorităţile de la Atena ar urma să primească în regim de urgenţă un împrumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizaţi luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, precum şi pentru arierate de aproximativ două miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.