Vanghelie acuză guvernul că ar ascunde o scrisoare de la Oficiul Antifraudă

Marian Vanghelie aduce acuzaţii grave la adresa guvernului, despre care spune că ar ascunde o scrisoare de la Oficiul Antifraudă pentru a proteja Tel Drum şi Asesoft, două firme controlate de apropiaţi ai acestuia, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă.

Primarul Sectorului 5 susţine că scrisoarea în care instituţiilor statului i s-au cerut să facă verificări ar fi fost trimisă încă de acum un an şi jumătate, numai că guvernul nu a făcut nimic.

„A venit o scrisoare de la OLAF, fiind instituţia care verifică toţi banii europeni, la Guvern, în care spune foarte clar că trebuie verificate de către instituţiile statului Tel Drum şi Asesoft şi eu vreau să va rog să lansaţi public, către Victor Ponta şi Liviu Dragnea, dacă există această scrisoare. Dacă nu există această scrisoare, eu îmi dau demisia din viaţă de primar şi plec din viaţă politică(…)Eu va demonstrez că există această scrisoare. Vreau să lansez şi să întrebaţi dacă există această scrisoare venită. Dacă ei spun că nu există, eu va voi arată scrisoarea. Dacă nu există, eu va spun public că plec din politică”, a declarat Vanghelie, marţi seară, la Realitatea TV, citat de ziare.com.

DNA ar trebui să verifice informaţiile din scrisoarea trimisă de OLAF autorităţilor române, a mai susţinut Vanghelie, întrucât ar fi vorba despre „valori foarte mari”.

„Un an şi jumătate de când a venit această scrisoare. Este ţinută de Guvernul României pentru că nu o trimit nici la DNA – e de competenţă DNA, valorile sunt foarte mari – nici la Parchet, dar nu vreau să mă pronunţ. Acolo unde consideră că trebuie trimisă. De ce o ţin la Guvern? Asta e modul de abordare”, a mai spus edilul.

Firma Tel Drum a fost înfiinţată de Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, în 2002, pe când era şeful Consiliului Judeţean Teleorman. Dacă la început avea exclusivitate doar pe judeţul condus de Dragnea, după ce acesta a ajuns în Guvern a obţinut contracte în toată ţară, scria Adevărul în decembrie 2014.

Tel Drum a intrat în atenţia Comisiei Europene, care, în 2011, a cerut un audit, suspectând că licitaţiile au fost trucate. În prezent există procese pe rol.

În ultimii trei ani se estimează că firma a câştigat din bani publici peste 100 de milioane de euro, că urmare a contractelor încheiate cu diverse instituţii publice din toată ţară, de la Satu Mare până la Constanţa.

Asesoft şi Teamnet, firmele controlate de deputatul PSD Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului Victor Ponta, au intrat în atenţia Comisiei Europene în 2011, după ce au fost încheiate contracte de 18,2 milioane de euro cu Ministerul de Externe. Banii reprezentau fonduri PHARE din Facilitatea Schengen, în schimbul cărora consortiile Asesoft au implementat mai multe sisteme IT pentru traficul la frontieră, scria anul trecut Centrul de Investigaţii Media.

De asemenea, firmele lui Sebastian Ghiţă ar fi făcut mai multe afaceri între ele cu bani de la instituţii guvernamentale, considerate suspecte de ANAF, cu scopul de a evita plata TVA. Conform sursei citate, numai la ASESOFT Internaţional ANAF ar fi constatat în 2011 un prejudiciu de 7.046.400 de lei, dar sumele totale sunt mult mai mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.