Vasile Puşcaş, despre România: „Un asociat care stă cu mâna întinsă”

Fostul negociator şef cu UE, Vasile Puşcaş, susţine că performanţele dezvoltării României ca stat membru al UE s-au petrecut printr-un fenomen de contagiune cu politicile europene, însă nu a existat o strategie proprie, lăsând impresia unui asociat care stă cu mâna întinsă la finanţări.

Vasile Puşcaş a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX că România nu a urmat nici măcar traseele dezvoltării angajate prin Tratatul de Aderare.

„Performanţele dezvoltării României, ca stat membru al Uniunii Europene, s-au petrecut printr-un fenomen de contagiune cu instituţiile, politicile europene şi interacţiunile parteneriale cu celelalte state membre. Până acum, însă, nu am avut o strategie a noastră, un program propriu de fuziune a intereselor ţării cu procesul integrării europene, adesea lăsând impresia unui asociat care stă cu mâna întinsă la finanţările de la Bruxelles. Nu am urmat nici măcar traseele dezvoltării angajate prin Tratatul de Aderare”, a spus Puşcaş.

Acesta a susţinut că România a celebrat Ziua Europei ca pe o zi în care de la Uniunea Europeană s-ar revărsa râuri de lapte şi miere, ”nu ca o celebrare a şansei de a ne reconstrui destinul, de a merge şi noi convergent şi cu viteză sporită spre stadiul de civilizaţie europeană avansată”.

„Nededicându-se aducerii la noi acasă a beneficiilor aderării la Uniunea Europei, liderii politici şi economici ai României au asistat pasiv la plecarea românilor spre zonele mai dezvoltate ale Uniunii, aceştia preferând o integrare individuală în construcţia europeană la care tocmai aderaserăm. Aceasta şi pentru că, în România, nu li s-a oferit ocazia realistă de a fi cuprinşi într-un efort naţional constructiv, raţional, accelerat îndreptat spre integrarea europeană”, a subliniat fostul negociator şef al României cu UE.

Vasile Puşcaş consideră că, la 70 de ani de la Declaraţia lui Schuman – 9 mai 1950, o viziune optimistă despre Europa postbelică, UE se prezintă cu o faţă nu prea surâzătoare, cu incertitudini şi trăiri dubitative care nu se datorează doar actualei crize sau a celei trecute cu un deceniu în urmă.

„Uniunea Europeană este, acum, şi într-o fază a crizei moral-culturale, rezultat al unei crizei prelungite de leadership. Cu toate acestea, deşi se discută chiar despre proiecte de dezintegrare, UE continuă a fi un spaţiu extraordinar al unităţii în diversitate, ceea ce-i poate da şi mai multă măreţie, prosperitate şi motive să fredoneze <>”, a menţionat acesta.
Vasile Puşcaş a afirmat că Ziua Europei nu este doar despre ceea ce s-a realizat ca destin de civilizaţie, urmând Planul Schuman-Monnet, ci este despre speranţă şi efort creativ-constructiv, despre continuarea unui proiect care nu a servit doar ca o umbrelă în vreme de furtună.

”Este despre un drum în care statele membre şi cetăţenii europeni urmăresc mai mult decât punerea în comun a greutăţilor pentru a-i fi mai uşor fiecăruia. Împreună, toţi care am optat pentru o cale de viaţă în UE, trebuie să realizăm o fuziune a intereselor, aşa zicea Schuman, care să nu se bazeze doar pe sistemul Pieţei Unice, ci să dezvolte o adevărată cale de viaţă europeană în care cultura şi spiritualitatea să împlinească cele mai înalte deziderate ale umanităţii”, a subliniat fostul negociator şef al României cu UE.

Puşcaş este de părere că şi Ziua Europei ar merita să celebreze un mereu regenerat spirit european, care să nu includă doar valori materiale-utilitariste (economico-politice), ci şi pe cele care pot perpetua şi avansa fondul binelui european.
Ziua Europei este un moment de amintire şi recunoştinţă faţă de cei care au fondat şi realizat procesul integrării europene, chiar atunci când nu i se dădeau sorţi de izbândă.

”Şi să învăţăm că proiectul european nu este doar despre prezent, ci şi despre viitor, el însemnând devenire, creativitate, dedicare, perseverenţă. Iar la fiecare celebrare a Zilei Europei să ne angajăm că vom face din UE o comunitate care va fi tot mai bună, de succes, să servească, prin negocierea fuziunii intereselor, binele tuturor cetăţenilor europeni. Ziua Europei este despre şansele noastre de a a avea o Uniune Europeană mai bună, prosperă, prestigioasă! Eu cred că e posibil. Depinde de noi!”, a mai menţionat Vasile Puşcaş.

Negociind Tratatul de Aderare a României la UE, Puşcaş a avut în vedere evidenţierea potenţialului deosebit al României de a evolua pe un drum al construcţiei europene în devenire iar pentru aceasta trebuia ca raportarea liderilor şi cetăţenilor români, la aplicarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, să ducă la realizarea, în România, a standardelor şi valorilor europene.

„Aşa că ne rămâne tot opţiunea de a menţine ataşamentul nostru faţă de sensurile optimiste ale Zilei Europei şi speranţa că vom reuşi să facem pasul convingător şi necesar spre redefinirea propriei noastre identităţi naţionale, ca parte a ritmului şi direcţiei unei dorite Renaşteri a Uniunii Europene!”, a conchis Vasile Puşcaş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Aderarea la UE a fost cea mai mare tradare a intereselor nationale. Statutul de colonie a Germaniei a blocat si blocheaza in continuare dezvoltarea independenta si suverana a tarii si mentinerea populatiei intr-o stare perpetua de pauperizare si obedienta fata de hegemon. Interesele Romaniei si ale cetatenilor sai au fost pur si simplu aruncate la gunoi. Si totul s-a facut cu ajutorul numeroaselor cozi de topor pe care s-au bazat cotropitorii. Cei care trebuiau sa apere tara au jurat stramb pe Biblie si pe tricolor.

  2. Ce ne spuneti acum si aici dle Puscas?
    Nu ati fost Dvs. negociatorul sef al aderarii Romaniei la UE? Cum ati putut accepta sa intram in UE in pielea goala si cu gurile flamande? Distrugerea completa a industriei Romaniei nu a fost o conditie de aderare acceptata de negociator?
    Capul in tarana dle Puscas; nu mai faceti pe analistul moralizator cand sunteti unul din principalii vinovati.

  3. CIVILIZATIA EUROPEANA consta in PIETRE case de piatra si strazi stramte unde aruncau laturile…dar sufleteste civilizatia lor consta in razboaie coloniale…spania in america de sud anglia in indii si africa..olanda si portugalia in africa si indochina..franta prin africa. Ce civiizatie e asta sa furi resursele altor tari???
    Iar noi Romania suntem o NEOCOLONIE si datorita unora ca dumneata.

  4. „In perioada decembrie 2000-decembrie 2004 Vasile Pușcaș a fost Ministru Delegat în guvernul Adrian Năstase, Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, Delegația Națională de Negociere pentru Aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa lui Vasile Pușcaș, președintele Traian Băsescu și primul ministru Călin Popescu Tăriceanu au semnat, în 25 aprilie 2005, tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană”
    Deci, cine e de vina ca nu am avut/avem o strategie? „Cine zice,ala e!”

  5. Domnule Puscas ,buna dimineata ,ati facut ochi !!!!!!!!!!!,ce-ati visat prin 2004-2007 ??,azi va pute ??,atunci ati fost un yesman ??,ori unul din cei care ati vandut tara pe taraba la bucata !.
    Ce-ai semnat DOMNULE AIA AVEM ,AZI SA NU FACI PE PROSTUL CA NU TINE .
    ESTI DIN CEI CARE ATI FACUT ROMANIA PRAF SI ATI LASAT PE DRUMURI MILIOANE DE ROMANI .

  6. Ei, totusi, dl Puscas are o realizare ceva mai recenta. Plasarea dnei Ciot …in functia de secretar de stat la Ministerul de Externe (!!). Plagiezi, deci ajungi.

  7. Dupa ce democratia originala gen Ilici & ceilalti alogeni Isarescu, Roman, Stolojan, Zoe Petre, etc…sub acoperirea sloganului nu ne vindem tara, care intre timp era pusa pe butuci, distrugindu-se economia si finantele, transformind-o in deja Colonie pentru fortele lor Oculte, ce mai putea face noul val de politicieni cu noi??? Au continuat sub influienta drogului ca suntem liberi, vezi Doamne ce revolutie…, cu Dinescu, pe post de reclama TV „FATE CA MUNCESTI”si au trimis la „produs”, la sparanghel, daca vreti, ca nu aveau alta cale sa faca un ban, din lipsa de fabrici, uzine,etc.., asa ca UE este o sansa nesperata. Dar ce ar vrea acum, sa-i trimita in Transnistria sau republica Birobijan??? Totusi Titulescu spunea ceva de politica interna, dar noi uitam poate din mindrie si fudulie sa ne uitam la noi insine, ca intr-o oglinda, sa vedem cine suntem. Poate Secu pe structura bolshevica incurca treaba in tara noastra…Oricum putine valori adevarate mai sunt, iar promovarea cadrelor este execrabila, si sa nu mai aruncam vina pe altii.
    O zi buna.
    Con

  8. UE: afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Avantajele intrării în UE pălesc pe lângă multitudinea de lucruri
    rele pentru România. Pe termen scurt ni s-au oferit ceva mărgele și cioburi de oglindă. Pe termen lung, viitorul, care
    deja se-arată, nu sună deloc bine: exodul forței de muncă, exploatarea cu precădere în folosul străinilor a resurselor
    naturale, micșorarea participației capitalului autohton în economie, supunere față de diktatele bruxelleze. Toate astea
    nu mai au de-a face cu ideea unei UE generoase, așa cum ni s-a tot fluturat. Decât așa UE, mai bine nu. Din acest motiv,
    sunt mare fan Italia, înfocat chiar. Aștept ziua în care italienii vor cere și vor obține ieșirea din UE. Bulgărele, o
    dată pornit, va declanșa avalanșa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.