Un festival de film dedicat dinamicii urbane

Viața filmată a orașelor

"Taste of Cement" deschide Urban Eye în această seară

Până duminică, la Cinema Elvire Popesco și Teatrul Apollo 111 din București are loc a patra ediție a Festivalului de Film Urban Eye.

Manifestarea este dedicată celor care își doresc să înțeleagă mediul în care trăiesc: „filmele, atent selecționate, chestionează aspecte legate de viața urbană și oferă publicului posibilitatea să descopere sau să aprofundeze noi idei și abordări ale acesteia“, arată organizatorii.

Până acum, festivalul s-a concentrat asupra unor subiecte ca locuire, patrimoniu, sustenabilitate, design ori dezvoltare urbană. Anul acesta, Urban Eye pune accentul „pe subiecte relevante și de actualitate, care aduc în discuție ceea ce conferă calitatea vieții într-un oraș, importanța spațiilor publice centrate pe pietoni, dreptul la locuire, necesitatea reconsiderării patrimoniului recent și land art“, arată un comunicat. Festivalul aduce în premieră în România filme despre orașe și comunități din țări precum Liban, Cuba, Rusia, India, Danemarca și S.U.A.

„Oraşele au înzestrarea de a oferi câte ceva tuturor, însă numai atunci când sunt create de către toată lumea” – Jane Jacobs

Drame și design

Prezentarea oficială a festivalului promite „filme emoționante și provocatoare, printre care se numără «Taste of Cement» (2017, r. Ziad Kalthoum), despre povestea unor muncitori sirieni în exil, «Citizen Jane: Battle for the City» (2016, r. Matt Tyrnauer), despre Jane Jacobs, cea care a schimbat modul în care privim orașele sau «Troublemakers: the Story of Land Art» (2015 r. James Crump), despre figurile iconice ale land art-ului.“ Ca și la edițiile din anii trecuți, vizionările de film vor fi urmate de discuții cu invitați speciali din România sau din străinătate. Pe lângă proiecții, Urban Eye vine și cu evenimente conexe: expoziția „Understanding Design“ (la Arcub), ateliere de design și ateliere pentru cei mici sau tururi ghidate.

Prima proiecție din festival are loc azi, la Apollo 111 (Strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25, Palatul Universul, Corp B, subsol). De la ora 19.00 este difuzată coproducția internațională „Taste of Cement“, în regia lui Ziad Kalthoum: „Războiul libanez s-a terminat, dar cel sirian nu. În Beirut, muncitorii sirieni construiesc zgârie-nori. În Syria, pe de altă parte, casele le sunt bombardate. Filmul este un eseu emoționant ce dezvăluie viața în exil a muncitorilor de pe șantier, o viață trăită în frică, privată de unele dintre cele mai importante drepturi ale omului, dar nelipsită de speranța unei schimbări în bine, așteptată zi de zi în fața unui mic televizor cu știri de acasă“. Pelicula rulează în secțiunea Refugii.

Andrei Rozen vine pentru o discuţie despre pelicula sa „Novgorod Spaceship”

Bătălia pentru oraș

Printre punctele de interes ale manifestării se numără și prezentarea peliculei „Citizen Jane: Battle for the City“. Pelicula urmărește bătăliile pe care Jane Jacobs le-a dus cu mogulul Robert Moses pentru păstrarea identității cartierelor din New York. Jacobs a publicat în 1961 volumul „The Death and Life of Great American Cities“, în care aborda polemic distrugerile provocate în oraș de noile proiecte arhitecturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.