(VIDEO) Depărtarea Moldovei de Rusia este mai mult decât evidentă

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, dă asigurări că reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin „mijloace paşnice”.

El a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în comun cu primul-ministru al României, Nicolae Ciucă, că rezolvarea diferendului transnistrean nu reprezintă o condiţionalitate pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


„Republica Moldova a afirmat şi asta va face: reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace paşnice. Acest lucru deja se întâmplă. Regiunea din stânga Nistrului deja are un comerţ foarte dezvoltat cu Uniunea Europeană. Acest trend va fi dezvoltat şi nu există o agendă contrapusă, Uniunea Europeană versus reglementarea conflictului transnistreană. Ele se întâmplă”, a afirmat Recean.

El a subliniat că instituţiile din Republica Moldova „sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare” a ţării.

„Republica Moldova face faţă acum unor atacuri hibride fără precedent, dar, am să accentuez, face faţă şi va continua să asigure pace şi stabilitate. Instituţiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută şi de asta încurajăm societatea şi mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltare economică, pe dezvoltare socială. Toată lumea să muncească la locul lui de muncă, fie fie productivă şi să producem bunăstare”, a adăugat şeful Executivului de la Chişinău.

 

Republica Moldova nu mai consumă gaze de la Gazprom, a anunţat, joi, premierul de la Chişinău, Dorin Recean, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. El a explicat că Moldovagaz, care este o companie controlată de autorităţile ruse, a încercat să reia livrările de gaze pentru Republica Moldova, însă demersul a fost stopat în scurt timp.

Depărtarea Moldovei de Rusia este mai mult decât evidentă. Iar Moscova reacționează la orice măsură pe care o ia Chișinăul și care ar putea să o afecteze. Astfel, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, promite „un răspuns pe măsură”, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie cotidianul.md. Reacția vine după ce șeful diplomației moldovenești a anunțat că Moldova va sancționa mai mulți cetățeni ruși, aliniindu-se treptat la restricțiile UE.

Zaharova susține că Rusia va fi obligată să ia „măsurile corespunzătoare” dacă Republica Moldova se alătură deciziilor UE de sancțiuni anti-ruse.

După cum știți, la un moment dat demersurile menționate ale UE nu au rămas fără răspunsul nostru. În consecință, atunci când Chișinăul se va alătura acestor restricții, vom fi obligați să luăm măsuri de răspuns adecvate și în ceea ce privește partea moldovenească. Ne-am dori să subliniem că aceasta nu va fi alegerea noastră, ci o măsură de răspuns la pașii neprietenoși”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Ea a mai spus că „Rusia, desigur, a considerat dintotdeauna poporul moldovenesc, cetăţenii acestei ţări, ca prieteni”.

„Partea rusă reprezintă invariabil menținerea și dezvoltarea reciproc avantajoasă a legăturilor multilaterale care ne-au îmbogățit întotdeauna țările și popoarele”, a adăugat Zaharova.

Anterior, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că Republica Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei și va sancționa „în câteva săptămâni” mai mulți cetățeni ruși.

Potrivit ministrului, decizia a fost luată, dar va mai dura până ce vor fi îndepliniți „toți pașii legali”. El nu a dat numele indivizilor care urmează să primească interdicție de intrare în R. Moldova, dare a spus că lista va include „circa 25 de persoane” și că „aproximativ jumătate” sunt cetățeni ruși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. De odioasă Maștera RuSSia trebuie sa fugi că dracul de tămâie. Pe unde trece Imperialista, Fascista, Nazista, Păgâna, Neîmblânzita, lasă în urmă miros de grajd și ruSSificare, suferință și sânge. Despre ea, intinsoarea moscalilor neconvertiti la civilizație, numai de râu și numai cu scuipăturile de rigoare.

  2. Abia sanctiunile RMoldova vor da FRuse lovitura cea mai usturatoare !
    Buturuga pitica, rastoarna Caru Mare ! Constelatie !
    Unde mai vand gaze bietii rusi ,dak RMoldova ii refuza asa subit si dintr-o data ?
    S-au apucat moldovenii sa manance la greu numai fasole ,incat gazele vor ajunge si la nasul lui rumburak !
    Slava iahniei !

  3. Este o gindire gresita ca o tara sa se indeparteze de vecinii lor doar pt. ca sint influentati de alte tari care sint departe de respectiva tara.La fel de prost gindim si noi romanii care stricam relatiile de prietenie cu tarile care ne invecinam si cautam prietenia altor tari, care sint la mii de km. distanta de noi.

  4. @Paulian Ionescu
    Sunt de acord cu dumneavoastră, dar cu o excepție: Rusia. Rușii, au băgat mortu’ în casă pentru aproape toate familiile de români, inclusiv a subsemnatului. De fapt, unchiul meu căzut la datorie a rămas la Cotul Donului, acasă i-au mai venit doar hainele. E un pic mai grea prietenia și iubirea în această situație, nu credeți? Ce-au căutat rușii în Basarabia și Bucovina de Nord în 1940 și apoi în 1944? De ce au omorât sute de mii de români în anii ’40, civili masacrați ca la Fântâna Albă, executați sumar, asasinați în masă în Siberia, prin hipotermie și inaniție, plus un sfert de milion de soldați români dezmembrați cu katiușele și călcați cu armate întregi de tancuri? De ce s-a opus Rusia prin toate mijloacele (inclusiv prin războiul din 1992 de la Nistru) reunificării României cu Republica Moldova după 1991, care ar fi trebuit să aibă loc după modelul Germaniei? Nu mai vorbesc de returnarea Tezaurului BNR și a arhivelor documentare vaste furate de la români. De ce susține Rusia și azi MINCIUNA ANTI-ROMÂNEASCĂ a „poporului, limbii și națiunii moldovenești”? De ce nu recunosc că moldovenii sunt etnici români, vorbesc limba română și fac parte indisolubilă din națiunea română? Ce au câștigat rușii ca popor din tot acest rău IMENS pe care ni l-au făcut? Din toate ingineriile astea făcute pe un munte de cadavre românești și după ce au făcut praștie frontierele istorice românești de la est și nord?
    Cum să fim prieteni cu rușii în condițiile astea?

  5. @ saul, ,,saule de ce ma prigonesti?,,
    Bey hombre,rusii nu ti-au cerut prietenia ! Intreba-te ce-au cautat romanii la ODESA,COTU DONULUI,STEPA CALMUCA,STALINGRAD ? eliberarea Basarabiei era pe Nistru nu pe Volga !Pana la Nistru te-au inteles toata lumea inclusiv americanii !DupaNistru Wehrmahtul si armata romana au ucis peste 20 mil de oameni si au distrus aproape toata partea europeana a URSS.Nu mai zic de jafurile si violurile romanilor dupa ce ANTONESCU a trimis pe front toti puscariasii.Agresorii ucisi peste Nistru nu au nici o scuza ! Erau agresori !
    Cu toate acestea urss prin tratat ,1958,au lasat libera romania si nu ne-au mai deranjat cu nimic.
    De ce-i provocam acum pe rusi si am adus trupe nato in coasta rusilor ? nu te intrebi ?
    Cat despre UNIRE ,Snegur a propus-o iar cel ales de 99%DINTRE ROMANI,iliescu -a refuzat !
    Nu rusii sunt de vina si politicienii romani !Si acum tot noi suntem agresori pentru ca ajutam Ukropia ,adica pe cea care a ocupat ILEGAL tertorii romanesti,cu aprobarea ALIATILOR in 1947,Conf.de la Paris,si care a facut Masacrul de la Fantana Alba si care in 1918 a vrut sa ocupe BASARABIA si a fost respinsa de Armata Romana.
    Un pic de corectitudine si cinste nu ti-ar strica ! Fabulezi prea mult !

  6. @saulea,
    Pentru a intelege, trebuie doar sa citesti istoria acestor tinuturi.
    Ce cauta unchiul la Cotul Donului, cum a ajuns acest tinut sub rusi cand era sub turci, cum a ajuns Romania independenta, cum Stalin a stabilit ca Ardealul ne apartine noua si mu ungurilor, etc ,toate acestea se gasesc in inscrisuri pe csre trebuie sa la citesti cu ochii tai, nu sa le asculti.
    Restul tine, e adevarat, de discernamantul educatiei.
    Si eu am avut un unchi prizonier la Cotul Donului, evadat si spoi mort la datorie in Tatra, dar tot Škoda mi-am tras.

  7. @saulea,
    Pentru a intelege, trebuie doar sa citesti istoria acestor tinuturi.
    Ce cauta unchiul la Cotul Donului, cum a ajuns acest tinut sub rusi cand era sub turci, cum a ajuns Romania independenta, cum Stalin a stabilit ca Ardealul ne apartine noua si nu ungurilor, etc ,toate acestea se gasesc in inscrisuri pe care trebuie sa la citesti cu ochii tai, nu sa le asculti.
    Restul tine, e adevarat, de discernamantul educatiei.
    Si eu am avut un unchi prizonier la Cotul Donului, evadat si spoi mort la datorie in Tatra, dar tot Škoda mi-am tras.

  8. Saul — Am vrut sa va raspund ,dar mi-au luato altii inainte, care v-au explicat cit se poate de corect si clar ,ca sa intelegeti cum sta treaba cu vecinii nostrii rusi.Ori cum din ce stiu , atita timp cit Romania facea parte din lagarul tarilor socialiste, unde Rusia avea suprematia ,tara noastra era intreaga si nevinduta strainilor ,asa cum o vedem acum cind facem parte din EU si NATO. Nu stiu daca va place cum arata acum Romania si situatia din Romania ,de cind sintem condusi de americani.

  9. va da Romania pe gratis gaz si energie, cu un asemenea avantaj la ce mai e bun rusul?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.