(VIDEO)Cutremure succesive în Afganistan: Cel puţin 120 de oameni şi 1000 de răniţi, arată un nou bilanţ

Update. Seismul de sâmbătă din vestul Afganistanului s-a soldat cu moartea a circa 120 de oameni şi 1000 de răniţi, arată un nou bilanţ al serviciilor de salvare citat de AFP.

Cutremurul cu magnitudinea 6,3 care a zguduit sâmbătă provincia Herat din vestul Afganistanului s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi 78 de răniţi, a declarat un oficial, precizând că bilanţul ar putea creşte odată cu găsirea altor cadavre sub dărâmături, transmite AFP.

„Sunt cifre care au fost comunicate până acum spitalului central, însă acesta nu este bilanţul definitiv”, a declarat pentru AFP directorul departamentului de sănătate publică din provincia Herat, Mohammad Taleb Shahid.

„Am fost informaţi că există oameni sub dărâmături”, a adăugat el.

Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a înregistrat sâmbătă, în vestul Afganistanului, cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3, a transmis agenţia EFE.

Primul seism, cel mai puternic, a avut loc la ora locală 12:11 (+5:30 GMT), la o adâncime de 14 kilometri şi la 33 de kilometri de oraşul Zindah Jan, situat în provincia Herat, potrivit USGS.

Au urmat patru replici consecutive, de 5,5, 4,7, 6,3, respectiv 5,9 grade, într-o perioadă de o oră, conform datelor USGS.

Al patrulea cutremur, de asemenea cu magnitudinea 6,3, a fost înregistrat la aproximativ zece kilometri adâncime şi la circa 29 de kilometri de Zindah Jan.

Aceste cutremure s-au produs în aceeaşi săptămână în care Afganistanul, Nepalul şi India au înregistrat cinci cutremure consecutive, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 6,2. Cel care a zguduit Afganistanul a fost de 4,7, înregistrat marţi la o adâncime de 10 kilometri, în oraşul Fayzabad, în vestul Afganistanului, potrivit Centrului Naţional de Seismologie (NCS) din India.

Afganistanul se numără printre ţările cele mai predispuse la dezastre naturale şi are o populaţie foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, şi o infrastructură insuficientă pentru a face faţă inundaţiilor sau cutremurelor.

La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, un seism similar, cu magnitudinea 5,9, care a lovit provinciile estice Paktika şi Khost, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a peste o mie de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.500, pe lângă distrugerea a sute de case.

Ţara asiatică a suferit, de asemenea, de pe urma unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de cutremure, în februarie 1998, când două cutremure cu magnitudinea 5,9, respectiv 6 au lovit nordul ţării şi au provocat moartea a aproximativ 4.000 de persoane. Câteva luni mai târziu, la sfârşitul lunii mai, un alt cutremur, de 7 grade, a lovit aceeaşi zonă, provocând circa 5.000 de decese.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. La catfel bombardament a fost cativa ani in afganistan, nu ma mira sa se aranjeze pamantul cativa ani la rand, la fel si cu ukrainia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.