Viktor Orban, între sport și politică la Băile Tușnad – Cu cine s-a întâlnit

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a asistat, vineri seară, la meciul de fotbal dintre echipele Sepsi OSK şi FC U Craiova, disputat pe Arena Sepsi la Sfântu Gheorghe şi încheiat cu victoria gazdelor. Unul dintre fotbaliștii de la Sepsi a fost rănit pe terenul de joc și transportat la spital, după un mic incident în care a nu a putut fi intodus cu targa în ambulanță, fiind preluat pe brațe.

La finalul meciului, Viktor Orban a postat pe pagina sa de Facebook mesajul în limba maghiară „Szep volt, fiuk!” („A fost frumos, băieţi!” – n.r.), precum şi mai multe fotografii în care apare alături de stafful clubului, suporteri şi oficialităţi locale, relatează Agerpres.

Meciul, disputat în cadrul celei de-a doua etape a Superligii de fotbal, s-a încheiat cu scorul de 1-0, unicul gol al partidei fiind înscris de atacantul venezuelean Mario Rondon, cu capul, în urma unui corner executat de croatul Adnan Aganovic.

Viktor Orbán, vicepremierul Zsolt Semjén  și liderii organizaţiilor politice maghiare din Bazinul Carpatic au participat vineri, la Băile Tuşnad, la un prânz de lucru.

În cadrul întâlnirii au fost discutate problemele strategice naţionale actuale, precizează MTI.
”Este întotdeauna plăcut să ne întâlnim, să gândim împreună și să discutăm problemele noastre comune. Anul electoral 2024 în România, dar maghiarii se confruntă cu o provocare peste tot în Bazinul Carpatic. Atât de multe de planificat!”, a scris pe Facebook Kelemen Hunor în limba maghiară pe pagina sa de Facebook.
Liderul UDMR a postat şi imagini de la eveniment.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, referindu-se la războiul din Ucraina, că este nevoie de armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

El a spus că există două poziţii, respectiv tratative de pace care să ducă la armistiţiu şi poziţia adoptată de Ungaria, adică să fie armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

„Noi spunem să fie armistiţiu numaidecât, după care să înceapă tratativele pentru pace. Pentru că, dacă este un armistiţiu, din secunda respectivă nu mai moare nimeni. (…) Avem nevoie de armistiţiu, numaidecât să înceapă discuţiile pentru pace, să există garanţii de securitate şi să existe şi garantarea drepturilor minorităţilor, după care putem ajunge la un tratat de pace”, a declarat Semjen, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul Ungariei a punctat faptul că, pentru Ungaria, acest război este catastrofal din toate punctele de vedere, precizând că ţara nu îşi mai doreşte să fie pe marginea vreunei Cortine de Fier.

„Pentru Ungaria, acest război este catastrofal din toate punctele de vedere. Pe de o parte, suntem aserviţi energetic, deci toate ramurile economiei noastre au de suferit, toate restricţiile economice sunt neavenite pentru noi. Dar esenţialul este următorul: nu vrem încă o dată Cortină de Fier şi să fim pe marginea unei Cortine de Fier. Să nu mă înţelegeţi greşit: este foarte mare diferenţa de care parte a Cortinei de Fier eşti, de partea din est sau vest. Noi, acum, suntem de partea vestică. (…) Eu nu aş vrea să spun că este totuna de care parte a Cortinei de Fier suntem. Nu, noi acum suntem de partea vestică, facem tot ce trebuie să facem în cadrul NATO şi este un mare noroc că suntem în Uniunea Europeană, dar interesul Ungariei este să nu existe niciun fel de Cortină de Fier, să putem avea relaţii economice şi cu China şi cu întreaga lume orientală. În Ungaria, noi trebuie să avem singur interes, un singur ţel: să fie pace numaidecât”, a spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a mai a vorbit şi de ameninţarea unui război nuclear, care ar pune în pericol întreaga omenire.

„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla ar fi războiul mondial numărul trei. Şi trebuie să vă spun că nici peste Ocean nimeni nu se va afla în siguranţă, nu doar noi suntem periclitaţi aici, în umbra Ucrainei, ci întreaga lumea va fi periclitată, dacă se iscă un conflict nuclear. Pentru omenirea universală este foarte important să evităm războiul, pentru că un război nuclear ar putea însemna şi sfârşitul omenirii. Deci, trebuie să dăm garanţii de securitate pentru toată lumea şi trebuie să asigurăm dreptul fiecărei minorităţi. În paranteză spun, dacă toate acestea s-ar fi întâmplat, poate nu ne-am fi confruntat cu o situaţie de război acum. Dar un lucru este cert: garanţii de securitate şi drepturile tuturor minorităţilor trebuie asigurate”, a mai spus Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei a participat, la fel ca în fiecare an, la tradiţionala „masă rotundă a politicii naţionale”, alături de reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic.

Au fost prezenţi la întâlnire Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, Krisztián Forró, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare (MKP) din Slovacia, István Pásztor, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Róbert Jankovics, preşedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din Croaţia, Dusan Orban, preşedintele Comunităţii Naţionale Maghiare din Slovenia, János Nagy, secretarul de stat care conduce Oficiul Guvernamental al Prim-Ministrului Ungariei, Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta, Kinga Gál, deputat în cadrul Parlamentului European şi vicepreşedinte al partidului Fidesz, respectiv Andrea Bocskor, deputat în Parlamentul European din partea Fidesz, originară din Ucraina Subcarpatică.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8533 Articole
Author

15 Comentarii

  1. De ce nu avem şi noi unul ca el? Unul care să-şi respecte poporul, să slujească interesul național al țării sale, să-l preocupe şi soarta etnicilor săi din afara țării şi tot aşa… Ați citit enumerarea participanților din articol? Ai noştri ştiu doar să dea din gură din când în când, să chibițeze un pic, să-şi arunce pardesiul pe capota maşinii că nu au fost slujiți prompt şi tot aşa. Ați văzut vreun prim ministru sau preşedinte român să participe la astfel de întâlniri şi să-i încurajeze pe cei din comunitățile româneşti existente dintotdeauna în Ucraina, Serbia, Ungaria sau Bulgaria? Sau să protesteze pentru faptul că minoritățile române nu au drepturi? Nici vorbă! Fiindcă aceia, nefiind cetățeni români care să voteze, nu-i interesează. Jos pălăria pentru V Orban!

  2. „ATAT DE MULTE DE PLANIFICAT” spune Hunor . Adica au un plan frate, o strategie , o strategie pe termen lung cu obiective la termene „planificate” …..Te doare capul. Si noi?…..acceptam vrajala cu trenul de mare viteza Budapesta – Bucuresti, HA,HA, Pai ei(impreuna cu lobbystii de la U.E. vor doar sa-l aduca la Cluj apoi subit nu vor mai fi fonduri pentru continuare. Daca suntem destepti(sa vedem!?) facem trenul dar prin Seghet-Arad- Deva-Brasov !!

  3. Pe când o școală de vară a lui Ciolacu la Budapesta la care sa participe reprezentații românilor din Ungaria Serbia, Bulgaria, Ucraina și Moldova? Aud?

  4. Invarte cu facaletul in BUDA si manaca de acolo cu polonicul.

  5. Ce importanta își mai dau și derbedeii unguri! Vai de capul lor, vreo 9 milioane în total, dacă numărăm și cele peste 2 milioane din vecini. Armata zero, economie zero, cultura zero, femeile nu mai sunt neveste majoritare in Bundestag. Cuvânt și onoare zero, nimic, nimic, asta sunt ungurii de azi! Dar au claxon, tatăăă… și coloane a cincea prin vecini. Plus proști care îl venerează pe țigheoner, pe Orban, colaboratorul.

  6. Păi ai putea să faci analizele de scaun dese să afli… Oricum nu pricepi de ce se zice acolo..

  7. Daca e ”masa rotunda a politicii NATIONALE” de ce o tineti intr-o tara straina, ROMÂNIA ?!Ar trebui sa va fie RUSINE !

  8. Are curajul Iohanis sa mearga in mijlocul poporului asa cum face premierul maghiar?

  9. sa stiti ca oricat ar fi ungurii de buni, de civilizati si de europeni, sau ce or fi ei, acestia sunt dusmanii Romaniei celor 3 provincii – Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca.
    Iohannis e un papusoi, sa nu i zicem un impostor, care numai de Romania nu se intereseaza.
    Impresia tot mai clara este ca odata pus acest Iohannis in fruntea tarii s-a terminat cu Statul Roman Unitar National. e si o vorba a lui Eminescu apropo de straini, si o vorba a lui Ceausescu apropo de straini, dar si a lui Stefan cel Mare…
    cine nu crede, cauta prin istorie si va vedea ce au facut ungurii si austriecii in Transilvania. va salut!

  10. Romania vrea R Moldova. Ungaria vrea Ardealul…Transilvania a fost multe sute de ani la Ungaria, la Austro -Ungaria si doar 100 de ani la Romania…Basarabia a fost 22 de ani la Romania…Ungaria exista de 1000 de ani, Romania exista de 160 de ani. Politicienii unguri par mult mai competenti ca cei romani…Ungaria s – a prins ca viitorul apartine Estului, ca Franta, Britania nu mai inseamna mare branza si au ajuns colonii amerloce, e drept, mai spalate. Turcia a devenit Republica cu ajutor sovietic si cu opozitia Vestului. Ungaria, Romania au fost scoase din nazism de Sovietici, nu de Occident…Ungaria joaca bine razboiul din Ucraina. Romania il joaca sinucigas…Rusia va reusi blocarea desavarsirii Dictaturii Planetare Ameticane…Acestea sunt conditiile in care se joaca iar Romania joaca prost ca intotdeauna…Romania nici nu exista fara protectia Rusiei, protectie pe care o datoreaza Ortodoxiei…Nimic de obiectat, alte tari isi datoreaza existenta Catolicismului.

  11. „Cotidianul” este o publicație antiromânească.

  12. Pacaliciul asta cu strabunicii prin Mongolia se vrea buricul Europei. Este un demagog de doi lei care ii convinge doar pe cei cu origini macar partiale cu a sa. Majoritatea astora isi zic insa romani. Magureanul nu a fost acolo sa-si prezinte o,agiile?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.