Violență domestică: Mai mulți bani pentru brățări electronice

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu (PNL), anunţă depunerea unui amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2023 privind majorarea cu 15 milioane de lei a alocării bugetare pentru achiziţia a încă 1.000 de brăţări electronice, precum şi pentru cheltuieli de personal necesare monitorizării agresorilor, în scopul protecţiei victimelor violenţei domestice.

„Violenţa domestică rămâne o realitate tristă pentru România anului 2022. Datele statistice pentru primele 10 luni sunt elocvente: aproximativ 75.000 de cazuri în care poliţiştii au intervenit; numărul faptelor penale în domeniu a crescut la peste 46.000, cu 13,4% faţă de primele 10 luni ale anului 2021; au fost emise aproape 11.000 de ordine de protecţie provizorii, peste 4.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. Problema este mare şi combaterea fenomenului este dificilă. Nu se realizează de azi pe mâine! Dar prin extinderea instrumentelor de prevenţie şi control eficiente, victimele violenţei domestice, aparţinătorii, societatea vor fi mai în siguranţă. Iar aici, monitorizarea cu brăţări electronice a agresorilor are un rol major (…). De aceea, am depus, în numele PNL, un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2023 pentru majorarea alocării bugetare cu 15 milioane lei pentru achiziţia a încă 1.000 de bucăţi, precum şi pentru cheltuieli de personal necesare acţiunilor care prevăd monitorizarea cu brăţară electronică. Şi asta înseamnă un lucru simplu: mai multe brăţări, mai multă protecţie pentru victimele violenţei domestice”, afirmă Gorghiu, conform unui comunicat transmis duminică de Senat.

Potrivit sursei citate, operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) începând cu 1 octombrie a adus mai multă protecţie victimelor violenţei domestice şi mai mult curaj din partea lor de a se adresa autorităţilor, ştiind că există o soluţie funcţională. În prima lună de implementare a proiectului pilot, în 56 de situaţii a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, adică 20% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.

„Un început bun. Se poate însă şi mai bine! Dacă, de la momentul în care am iniţiat propunerea legislativă cu brăţările electronice (decembrie 2019) şi până la adoptarea legii (mai 2021), a trecut mai bine de un an şi jumătate, încă alte câteva luni până la implementarea legii, dinamica numărului victimelor violenţei domestice ne obligă să apăsăm pedala acceleraţiei şi să implementăm monitorizarea agresorilor cu brăţară electronică la nivelul altor două judeţe: Argeş şi Timiş”, mai subliniază Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. mai baiati cu parul cret …violenta in general este cauzata de lipsa de educatie si a inteligentei care combinata cu abundenta alcoolului da probleme prostilor…romania are 44 la suta din populatie analfabeta care habar n-are pe ce lume traieste ….toti astia voteaza …pe cine ? pe ai din parlament si guvern care ne fericesc cu imbecilitatea lor…slava prostiei…

  2. A cui mai e si afacerea asta careia ii face publicitate toanta sugativa de la pnl? Sunt si pentru hoiturile politice aceste bratari sau doar pentru analfabetii agresivi victime ale anihilarii invatamantului si educatiei marca guverne Romania?

  3. e multa curvasarie si lipsa de morala in romania… viata e grea mai ales dupa ce realizezi ca ai facut alegerea gresita si ca ar mai fi si alte optiuni…si de aici toate problemele

  4. Tanti Alina Gorghiu sunt impresionat cat de insiduos v a reusit sabotarea calificata a Constitutiei Romaniei si acum la oridnul protectorilor de peste riviera ne mituiti inteligenta cu implementarea in sistemul nostru judiciar cu celebrele bratari electronice cu dotarea aferenta suplimentara prin care discutiile celor impricinati si familiilor aceatora vor deveni de facto recunoscute de orisice putere coloniala cu tehnica din dotare, sincer nici prietenului dumneavoastra George Cristian Maior nu i a reusit asa o realizare.

  5. iarasi, se intervine asupra efectelor, nu asupra cauzelor, cum ar fi mai potrivit, iar cauzele cresterii infractionalitatii(si a violentei) sunt saracia si decalajul din ce in ce mai mare intre saraci si bogati, marirea continua a taxelor, impozitelor si preturilor, lipsa de perspectiva pt indivizi( din cauza instabilitatii financiare oamenii nu isi pot planifica viitorul), apoi este si lipsa de informatii:exista mediere, exista divortul, insa din cauza consecintelor asupra bunurilor detinute de parti sau din cauza costurilor, acestea(partile) nu recurg la ele. Din cauza saraciei, orice pierderi(bunuri, bani, proprietati etc) capata proportii catastrofale si partenerii nu se separa deoarece nu vor sa o ia din nou de la zero. O alta cauza este lipsa compatibilitatii intre parteneri(au idei sau deprinderi diferite unul fata de celalat).

  6. Morala si educatia in ‘Romania educata’ de un inalt analfabetism functional.

  7. Foarte perfida tactica sistemului, incurajand pe de o parte violenta si dezbinarea sociala prin propaganda non-stop, iar pe de alta parte oferind „solutia” , reprezentata de controlul electronic nonstop.
    Adica ce s-a dorit de la bun inceput, si se doreste universalizat, fara scapare.
    Joac-o p-asta, cetatene.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.