Zahărul, mai periculos decât se știa

Zahărul se dovedește mai periculos decât se știa până acum. Această substanță prezentă în foarte multe alimente pe care le consumăm zi de zi poate modifica structura creierului în doar 12 zile. El provoacă o dependență similar drogurilor, potrivit rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii danezi, informează medicalnewstoday.com, citat de Mediafax.

Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor.

În momentul în care o persoană învață ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanțelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să învețe și să repete comportamente care îmbunătățesc cunoașterea și starea de bine. Bazat în principal pe neurotransmițătorul dopamină, acest sistem explică unele experiențe profund umane, precum plăcerea sexuală, cea a petrecerii timpului cu prietenii și momentele în care oamenii se îndrăgostesc.

Expresia „dependență alimentară”, creată în 1950

Unele substanțe, precum drogurile, „deturnează” sistemul, activându-l pe cale artificială și generând dependența.

Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependență alimentară” în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente, precum lapte, ouă, cartofi.

De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialiști fiind de părere că expresia este exagerată.

Noul studiu a fost efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Denmark, și colegii săi, care au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor, iar rezultatele au fost publicate în Scientific Reports.

Studii anterioare similare au fost făcute pe șoareci, dar, de data aceasta, au fost aleși porcii, pentru că au creiere mai complexe decât rozătoarele, suficient de mari pentru a putea detecta structuri complicate cu ajutorul scannerelor folosite pentru oameni.

Cercetătorii au ales șapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de soluție de glucoză și cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modul în care este activat sistemul de recompensare.

Descoperirile au contrazis așteptările inițiale

După 12 zile, cercetătorii au remarcat modificări majore în sistemele de procesare de dopamină și opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în acea regiune din creier asociată plăcerii și stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze dulci.

Autorii noului studiu spun că descoperirile lor arată că „alimentele bogate în zahăr influențează circuitul de recompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependență”.

Autorul studiului spune că descoperirile i-au contrazis așteptările inițiale. Acesta a explicat că, deși se știa că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, nu se aștepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

Source:
Journal reference:

Winterdahl, M. et al. (2019) Sucrose intake lowers μ-opioid and dopamine D2/3 receptor availability in porcine brain. Scientific Reportsdoi.org/10.1038/s41598-019-53430-9

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Mai analistii lui peste prajit. Orice lucru care produce placere poate crea dependenta. Si sexul si zaharul si puterea si tigarile si cafeaua si un medicament si mancarea buna si fructele si florile si orice poate ajunge sa creeze o dependenta. Asta nu inseamna ca e periculos. In cantitati normale sunt necesare organismului. Da na daca ziceti voi ca e periculos, nu mai mancati mai nimic.

  2. Istoria longevitatii a cunoscut-o pe Jeanne Calment care a trait 122 de ani si 164 de zile, 1875-1997 a consuma ciocolata si nu numai ea multe persoane octogenare au o atractie spre dulciuri si inca sunt lugide si au o memorie mult mai buna decat toti ”invataceii” cei isteti…NaCl iar o tot ”crucificati, desi se stie ca face parte din ”pompa de sodiu a membranei celulare, facilitand schimbul si circulatia impulsurilor de la o celula la alta…in schimb incercati sa ne transformati in scuze camile spunandu-ne sa bem peste doi litri de apa, ca apoi sa luam cu ”pumnul” mineralele din ”suplimente” alimenare pt ca ne demineralizam, pt urina/transpiratia trebuie sa aiba o concentratie pt a se produce excretia, astfel sunt emilinati si electroliti de Mg, Fe, Ca, Na, etc. contribuind si la o demineralizare…asa a aparut moda osteoporezei…stresului Mg-B6…

  3. daca zaharul creaza dependenta si modifica creierul(inclusiv ale cercetatorilor respectivi)va dati seama ,mama draga ,ce modificari le-au produs consumul la liber de marijuana,ayahuasca,pasca si zacusca..

  4. Basme! Zahărul amplifică puterile fizice și intelectuale și prelungește viața celulelor! Efectele negative apar la anumite organe în condițiile unui consum excesiv și ale unei mișcări reduse.

  5. Mai ziaristii lui peste ! Va aia grija ca se drogheaza romanul cu zahar dar nu suflati o vorba despre otravurile pe care le inghite zilnic ! Ma refer la E uri . Voi nu stiti oare ca incepand cu painea si terminand cu ultimul si cel mai neinsemnat aliment cumparat suntem otraviti zilnic ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.