Zece lucruri esențiale care ne salvează la viscol

Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit un mini-ghid de supraviețuire în caz de ninsori și viscol. Ce să facă șoferii? Sau mai degrabă ce trebuie să (nu) facem în mașină și pe stradă.

Ciuhodaru vorbește despre 10 lucruri esențiale care ne pot salva viața:
În maşină. Dacă sunteţi sofer şi plecaţi la drum lung:
1. Nu uitaţi să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.
2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
3. Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurați măcar o activitate fizică minimală.
4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteți preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
În spaţii deschise:
1. Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
2. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
3. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazine, staţii de benzină, gări.
4. Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
5. Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolați în frig.
Reţineţi:
1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.
2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.
Poate că îi vom convinge să adopte mai repede #legea Ciuhodaru privind introducerea educației pentru sănătate în instituțiile de învățământ, o lege care face diferența dintre viață și moarte. Sper să susțineți și acest demers, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

2 Comentarii

  1. Mă, ai avut pomi măcar de-a lungul șoselei de puteai vedea măcar pe unde-i drumul… Le-ai furat..Ai promis des plantarea de gard viu spre a opri viscolul pe sosea..Ai păpat și asta..Acu te vaiti de ce ninge în sfârșit iarna… Ești culmea bre..

  2. Am auzit cea mai buna gluma! După ce Berceanu a zis că PNL merge pe urmele PNTD, Pieleanu a zis că PNL e cel mai bun partid! Pe ce lume trăiește pielea mea când „prin străini înșine” vor primi sub 10%?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.