Angela Merkel nu a cerut clemenţă pentru un „Gică Popescu” al Germaniei

Luni a avut loc primul termen (dintr-un total de 4) de judecată în procesul de evaziune fiscală în care acuzat este Uli Hoeness, unul dintre cei mai prestigioşi fotbalişti din istoria Germaniei şi actualul preşedinte al campioanei Europei, Bayern Munchen.

Serviciile aduse fotbalului nu contează pentru justiţia germană

În România isteria „Free Gică Popescu” continuă. Zilele trecute pe un post tv de ştiri, un moderator a făcut o comparaţie năucitoare: el a deplâns faptul că fostul internaţional român este condamnat, în timp ce în Germania, un caz similar cu un
mare fost fotbalist şi mare connducător s-ar fi rezolvat doar prin repararea prejudiciului. Nimic mai fals. Lucrurile nu stau deloc aşa. Din contră. Fostul mare fotbalist Uli Hoeness are şanse mari să fie condamnat, faptele comise de german fiind sancţionate cu închisoare între 6 luni şi 10 ani. Este însă posibil, având în vedere că acuzatul are 62 de ani, sancţiunea să fie una cu suspendare.
Luni, la judecătoria Munchen II, lui Uli Hoeness i s-a citit rechizitoriul (care a fost secret până acum) privind acuzaţiile de fraudă fiscală. Hoeness şi-a recunoscut vinovăţia. Numai că nu este vorba de o evaziune fiscală de 15 milioane de euro, ci de una de 18,5 milioane de euro. Iniţial Hoeness a fost arestat preventiv, dar a ieşit după ce a plătit o cauţiue de 5 milioane de euro.
Despre infracţiunile lui Hoennes (înfăptuite între 2003 şi 2009) au curs râuri de cerneală. Hoeness a ascuns sume enorme în Elveţia, fără să le declare la fisc.

Spre deosebire de Gică Popescu, infracţiunile lui Hoeness nu au avut legătură cu fotbalul, el nu a prejudiciat vreun club, ci doar a înşelat statul. Preşedintele lui Bayern a achitat – după ce au fost descoperite fraudele fiscale – în aprilie 2013 ce datora fiscului, dar acest lucru nu îl exonerează de răspunderea penală, nu contează pentru justiţia din Germania.

Cine a fost şi cine este Uli Hoeness

– campion European în 1972 cu naţionala RFG
– campion mondial în 1974 cu naţionala RFG
– câştigător al Cupei Campionilor Europeni în 1974, 1975, 1976 cu Bayern Munchen
– câştigător al Cupei Intercontinentale în 1976 cu Bayern Munchen
– Câştigător al campionatului RFG cu Bayern Munchen în 1971/72, 1972/72 şi 1973/74
– Câştigător al Cupei RFG în 1971
– Preşedinte la Bayern Munchen din 2009 până în prezent: 2 titluri ale Germaniei
(2009/10, 2012/13), 2 Cupe ale Germaniei (2009/10, 2012/13), 2 super-cupe ale
Germaniei (2010 şi 2012), câştigător al Champions League (2012/2013), câştigător
UEFA Super-Cup (2013), câştigător FIFA Club World Cup (2013)

După cum se vede, un palmares care nici nu se compară cu cel al lui Gică Popescu. În calitate de fotbalist, Hoeness ar mai fi putut obţine încă două sau trei trofee majore, dar la 28 de ani a fost nevoit să se retragă din activitate din cauza unei accidentări grave.

Dacă în România unii politicieni în frunte cu premierul Victor Ponta au început să pledeze (din raţiuni electorale) pentru graţuerea lui Gică Popescu, în Germania aşa ceva nu s-a întâmplat. „Mulţi oameni sunt acum dezamăgiţi de Uli Hoeness, cancelarul este, de asemenea, unul dintre aceşti oameni. Această dezamăgire este, desigur mai mare, ţinând cont că este vorba de o persoană care a fost considerată ca fiind una pozitivă”. Această declaraţie a fost făcută în 2013 de către purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.
Ceea ce este interesant este faptul că Hoeness este un înfocat susţinător al CDU (gruparea politică a Angelei Merkel), a organizat câteva întruniri electorale pentru la care a participat cancelarul german şi se zvoneşte că ar fi şi un sponsor generos al CDU. După ce a izbucnit scandalul „Hoeness”, mai mulţi lideri ai CDU au început să se distanţeze de fostul mare internaţional şi actual „boss” al celei mai bune echipe din lume.
În presa germană nu a izbucnit nicio isterie tip Antena 3 şi România TV, în schimb a curs cu critici la adresa lui Hoeness.

Cine lipsea (la noi) din decor: Mircea Lucescu

O declaraţie stupefiantă legată de această dată de cazurile de la noi a fost dată de Mircea Lucescu. Acesta a afirmat nici mai mult, nici mai puţin că „cei opt au fost judecaţi de două femei care habar nu au ce înseamnă fotbalul”. Orice alt comentariu este de prisos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.