Adolescentul suspectat de propagandă jihadistă, adus la DIICOT

Un adolescent a fost ridicat marți de procurorii DIICOT pentru că ar fi făcut propagandă jihadistă. Tânărul de 17 ani din Craiova a fost ridicat, după ce s-au făcut mai multe percheziţii.

UPDATE Tânărul a fost adus marți seara la sediul DIICOT – Structura Centrală, urmând să fie audiat de către procurori.

Acesta ar fi transmis prin internet mesaje jihadiste şi filme în care erau prezentate decapitări.

În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arată că s-a convertit la islamism „după ce a descoperit adevărul”, luându-și numele de Omar al-Faruq.

”Numele meu este Omar al-Faruq (…) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul”, a scris tânărul pe blogul Gazda Islamică, potrivit unei postări. Adolescentul, pe numele său real Constantin Luigi Boicea, povestește că a urmărit pe internet evenimentele din Siria și că l-a șocat armata lui Bashar al-Assad. Băiatul voia să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

Bunicul adolescentului a declarat, marți, presei, că acesta mergea frecvent ”la o biserică musulmană”.

“Am aflat de doi ani, de atunci ştiu povestea, că s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde să ştiu ce făcea … se închina. Am aflat că o ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă la Israel. De azi dimineaţă, de la şase sunt terminat. Strâng actele, cărţile (n.r. – procurorii). Ne zicea că îi place şi tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că decât vagabont prin curte, mai bine se duce la o biserică, dar habar nu aveam ce biserică. Abia am aflat că e musulmană”, a declarat bunicul tânărului.

Tânărul (foto) este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.