ANI a trimis înştiinţările privind amenzile pentru 22 de deputaţi

Dacă ar fi avut dreptul să sancţioneze parlamentari, ANI ar fi trebuit să amendeze întreg plenul Camerei, nu deputaţii jurişti. Petre Roman îşi pierde mandatul, dar îşi poate recâştiga drepturile dacă va câştiga procesul cu ANI.

Amenzi pentru deputaţii jurişti

ANI a trimis joi Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor înştiinţările prin care anunţă că a aplicat amenzi de 2.000 de lei pentru 22 de deputaţi din Comisia juridică. Aşa cum cotidianul.ro a mai informat, respectivele amenzi au fost date de ANI pentru că deputaţii jurişti nu au votat încetarea mandatului pentru Petre Roman, considerat de ANI ca fiind definitiv în stare de incompatibilitate.

Horia Georgescu & Co. invocă art. 29 alin.2 din legea de organizare şi funcţionare a ANI, care permite amendarea cu sume între 50 şi 2.000 de lei persoanele responsabile cu neaplicarea deciziilor luate de instituţie. Marea problemă pentru preşedintele ANI este că respectivul articol nu se aplică şi parlamentarilor, deoarece Constituţia spune foarte clar că un deputat nu poate fi tras la răspundere juridică pentru voturile şi declaraţiile politice din timpul mandatului. De asemenea, tot legea fundamentală arată că orice mandat imperativ este nul, deci nimeni nu are dreptul să dicteze ce şi cum să voteze un parlamentar.

Cei de la ANI nu ştiu procedurile

Dan Motreanu (PNL), vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a exprimat stupoarea faţă de gestul celor de la ANI. „Cei de la ANI nu cunosc procedurile şi regulamentele. Este hilar ce au făcut. În primul rând, admiţând că ANI ar avea dreptate, adică ar avea instrumentele legale să amendeze parlamentari, în niciun caz nu aveau vreo treabă cu deputaţii de la Comisia juridică. Avizul Comisiei juridice este unul consultativ. Dacă ar fi avut dreptul să amendeze, ar fi trebuit să amendeze întreg plenul Camerei Deputaţilor. Numai că cei de la ANI sunt într-o mare confuzie. Plenul unei camere nu decide încetarea unui mandat, nu constată încetarea unui mandat. Plenul unei camere ia act de vacantarea unui mandat. Şi poate lua act şi la un număr de zile de la vacantare. Dacă se vacantează un mandat în ianuarie când nu se lucrează, atunci se ia act când începe sesiunea. Atât prevăd regulamentele parlamentare. Dar, una peste alta, este Constituţia care nu permite sancţiunile ANI. Ei au arătat că au amendat un întreg consiliu local. Este cu totul altceva, consilierii locali nu intră sub incidenţa art. 69 şi 72 din Constituţie”, ne-a declarat Dan Motreanu.

Petre Roman poate deveni un caz special

Deputatul PNL Petre Roman este considerat de ANI ca fiind definitiv incompatibil, pentru că nu ar fi contestat raportul ANI. Luni, plenul Camerei Deputaţilor va lua act de vacantarea mandatului lui Petre Roman. Totuşi, lucrurile nu se vor opri aici. Deputatul liberal a precizat că a contestat în justiţie raportul ANI şi a prezentat în acest sens un certificat de grefă. ANI nu a luat în considerare certificatul de grefă. Ce se va întâmpla dacă Petre Roman va câştiga în justiţie procesul cu ANI? Un răspuns am primit de la deputatul Nicolae Mircovici (minorităţi), secretar al Biroului Permanent. „Am mai avut un caz relativ similar în anul 2000. Alegerile pentru minoritatea italiană au fost câştigate de organizaţia reprezentată de Mircea Grosaru (decedat în 2014 – n.r.), dar prin, nu mai ţin mine ce manevre, mandatul a fost atribuit reprezentantului unei alte organizaţii a minorităţii italiene. Mircea Grosaru a pierdut în justiţie acţiunea pe care a intent-o în urma pierderii mandatului, dar a mers la CEDO. Aici a câştigat şi Camera Deputaţilor a fost obligată să-i recunoască vechimea parlamentară şi să-i plătească salariul pe 4 ani. O situaţie similară ar putea să se înregistreze şi în cazul dlui Petre Roman. Dacă domnia sa va câştiga în justiţie procesul cu ANI, atunci va exista precedentul Grosaru. Numai că atunci să vedem cum o scoate ANI la capăt, pentru că ar trebui să suporte cheltuielile”, ne-a precizat secretarul Biroului Permanent, Nicolae Mircovici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.